Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PODACI IZ METROPOLE

Zagreb nema novih zaraženih. Bandić: Želimo s Vladom spasiti Imunološki, on je ključan

Zagreb: Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Grada Zagreba
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
15.05.2020.
u 13:08

- Što se tiče Imunološkog, predložili smo zajednički plan dokapitalizacije kako bi se spriječio stečaj. Imamo sojeve virusa koji su jako vrijedni i mislimo da to ne bi trebalo doći u privatne ruke. Ne smije se dogoditi da jedna takva tvrtka ode u stečaj - kazala je Jozić.

Zagreb nema niti jednog novog pozitivnog pacijenta, objavljeno je na konferenciji zagrebačkog Stožera civilne zaštite. Testirano je 229 osoba, 4 nove osobe su izliječene, samoizolacija je određena jednoj osobi. Ukupno je 440 izliječenih, 36 je aktivnih slučajeva. Iz PU zagrebačke su kazali da nije zabilježeno niti jedno kršenje važeće mjere.

- Ponovit ću da smo jedini grad na svijetu koji se bori s dvije nemani - COVID-19 i potres - za nevjerne Tome i za kritičare koji govore da smo se izgubili i da su građani prepušteni sami sebi - kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pa dodao da su za dosad učinjeno najzaslužniji građani, a onda svi djelatnici i svi u Zagrebu koji se bore protiv posljedica i potresa i epidemije.

- Ne samo zbog mjera koje smo donijeli nego zbog posla koji smo obavili. To je strašno zadnjih mjesec dana. Dan i noć, 24 sata. Zato ćemo sutra objaviti sve što smo napravili u ovih mjesec dana - dodao je Bandić.

'Grad i država spašavat će Imunološki zavod'

- Moja razina je premijer i ja ću se na toj razini zadržati. Premijer brine za državu, ja za Zagreb, ali mu nije svejedno niti za Zagreb. To ćemo imati demonstrirati zajedno ovih dana. U iduća dva mjeseca u fokusu programa mora biti spas Imunološkog zavoda - kazao je Bandić ističući da je to nužno za izlazak iz ove krize.

Kazao je da vjeruje da će imati sastanak idući tjedan s premijerom na tu temu te da će se operacionalizirati ono što je potpisano 2018. godine.

- Da sam ja to napravio u gradu, da sam tvrtku u vlasništvu grada uništio, bacio u stečaj, a istu večer mi se javi čovjek koji želi to kupiti, odmah bih završio u Remetincu. Prije 8 godina gostovao je u dnevniku na HRT-u ravnatelj Imunološkog koji proglašava stečaj, a u istom dnevniku javi se privatnik koji želi to kupiti. I nikome ništa. Pojede vuk šušu. Vjerujem premijeru da želi Hrvatskoj dobro. To je po meni najveći projekt koji možemo napraviti zajedno - kazao je komentirajući stanje Imunološkog zavoda.

Mirka Jozić, pročelnica Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, dodala je da Vlada mora prva učiniti neke korake koji su preduvjet za dokapitalizaciju Imunološkog.

- Što se tiče Imunološkog, predložili smo zajednički plan dokapitalizacije kako bi se spriječio stečaj. Imamo sojeve virusa koji su jako vrijedni i mislimo da to ne bi trebalo doći u privatne ruke. Ne smije se dogoditi da jedna takva tvrtka ode u stečaj. Republika Hrvatska mora učiniti neke korake kojima će potraživanja Porezne uprave pretvoriti u kapital Imunološkog. To je nije stvar novca, to je stvar volje. Mi tu volju već čekamo duži niz godina. Nadamo se da će Vlada poduzeti korake nužne za dokapitalizaciju - kazala je Jozić.

Traže izmjene dva zakona

Također je kao problem navela sustavno rezanje prihoda nekih lokalnih samouprava već godinama.

- Proračun Grada Zagreba je na razini od 2006. godine iako je gospodarstvo raslo. Nama se uzima i daje nekim drugim općinama. To je naš prihod, država ako želi pomagati nerazvijenim općinama to mora činiti iz svog proračuna - poručila je Jozić dodajući da Zagreb ozbiljno sudjeluje u hrvatskom BDP-u i zato ako se želi zaustaviti stagniranje Grada Zagreba onda se mora promijeniti postojeći zakon o financiranju lokalnih samouprava.

Drugi zakon koji im je problematičan je izborni.

- Na izbore idemo s lošim izbornim zakonom. Mi ne biramo mi glasujemo. Stranka rada i solidarnosti će zato izaći sa svojim prijedlogom novog teritorijalnog ustroja i izbornog zakona - kazao je gradonačelnik Bandić.

Upitan smatra li da je izdao građane jer je izgledno da neće biti donesen Zakon o obnovi prije izbora, gradonačelnik je odgovorio:

- Vaše pitanje je legitimno. Samo meni je bitnije po kojem zakonu će se izbori održati i u kojem ambijentu. Mi nećemo biti zapreka raspuštanju, ali teško ćemo ruku dići ako nema minimum razumijevanja za Grad. Bez ovoga grada nema države, kao što nema niti ovog grada bez države.

 

Komentara 1

ZV
zvonac1201
21:03 15.05.2020.

Imunološki svakako treba spasiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije