Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJE SJEDNICE

Mrak-Taritaš: Zakona o obnovi Zagreba neće biti do Nove godine

Zagreb: Oporbeni zastupnici Gradske skupštine održali konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
14.05.2020.
u 12:05

Vladimir Andrić iz Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija rekao je da se oporbi ne da prilika da na javnoj sjednici ukažu na nepravilnosti i greške

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini Zvane Brumnić najavio je jutros prije početka nastavka skupštinske sjednice koja se ponovno održava online, da će podnijeti tužbu za poništenje te online sjednice jer smatra da je nezakonita. Usto je oporba istaknula kako smatra da zakon o obnovi Zagreba nakon potresa neće biti do Nove godine, a da će dotad građani već sami obnoviti svoje nekretnine.

Naglasio je kako Ministarstvo uprave u svom dopisu o načinu održavanja sjednica nije zabranilo održavanje fizičkih sjednica, a potpuno je jasno da u Poslovniku i Statutu Grada Zagreba ovakav vid sjednice - online, ne postoji.  

Tema sjednice vezana je za potres pa oporba smatra da se sjednica održava online kako građani ne bi vidjeli "razmjere štete nečinjenja" gradonačelnika Milana Bandića i premijera Andreja Plenkovića

"Premijer Plenković je znao što se u Zagrebu dogodilo, znao je da ima vladajuću većinu i u Gradu i u Saboru (Milan Bandić - HDZ) i sada dva mjeseca nakon potresa nije povukao niti jedan potez vezano za građane Zagreba kao da građani grada Zagreba žive u nekoj drugoj državi i plaćaju negdje drugdje porez", istaknuo je Brumnić.    

14.05.2020., Zagreb - Prije pocetka 33. sjednice Gradske skupstine Grada Zagreba koja se nastavlja danas kao telekonferencija celnici gradske oporbe odrzali su konferenciju za medije. Tomislav Tomasevic, Matej Misic, Anka Mrak Taritas, Renato Petek, Zvane Brumnic, Vladimir Andric Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mrak-Taritaš: Zakona o obnovi Zagreba neće biti do Nove godi

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš kaže da se u Hrvatskoj mogu održavati mise, može se ići u trgovački centar i tamo djecu voditi u igraone, ljudi koji su u samoizolaciji moći će ako imaju maskice ići glasati, ali jedino se ne može održati fizička sjednica skupštine.

"Razlog tome je što se ne želi da sugrađani vide razmjere štete nečinjenja koje je Bandić učinio u gradu, ali jednako tako i Plenković", tvrdi Mrak-Taritaš.  

Kaže i da je zakon o obnovi Zagreba nakon potresa već mogao biti donešen da je to netko htio, a to što nije govori o "neposobnosti resornog ministarstva koje nije bilo u stanju napraviti zakon i nesposobnosti Bandića kojemu se sve druge stvari važnije". 

Mrak-Taritaš kaže da će zakon u javnoj raspravi vjerojatno biti danas, pa će ga građani barem moći pročitati, ali smatra da tog zakona do Nove godine neće biti, a do tada svi oni koji će se moći snaći će svoje nekretnine urediti. 

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević rekao je da se sjednica skupštine održava elekronički kako se ne bi vidjela "sva nesposobnost Gradske uprave" i sve ono što nisu učinili vezano za pomoć građanima pogođenih potresom. Istaknuo je i kako je potpuno sramotno i dokaz nevjerojatne političke neodgovornosti HDZ-a i Plenkovića da idu raspustiti Hrvatski sabor, a da taj isti Sabor u dva mjeseca neće usvojiti zakon o obnovi Zagreba i okolice.

14.05.2020., Zagreb - Prije pocetka 33. sjednice Gradske skupstine Grada Zagreba koja se nastavlja danas kao telekonferencija celnici gradske oporbe odrzali su konferenciju za medije. Tomislav Tomasevic, Anka Mrak Taritas, Renato Petek, Zvane Brumnic, Vladimir Andric Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Petek: Maćehinski odnos Vlade prema Zagrebu

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek tvrdi da je "maćehinski odnos" Vlade prema Zagrebu u slučaju potresa rezultirao time da zakona nećemo imati. "U ovom sazivu Sabora zakon se neće donijeti zato što su očito preveliki interesi u obnovi Zagreba i nisu se mogli dogovoriti HDZ, Bandić i ministar Štromar", smatra Petek.  

Vladimir Andrić iz Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija rekao je da se oporbi ne da prilika da na javnoj sjednici ukažu na nepravilnosti i greške.  

Komentara 1

Avatar manjejeviše
manjejeviše
13:39 14.05.2020.

I "ovo" je zamalo postalo gradonačelnica !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije