Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUSTOŠ

Varaždinski obrtnici napuštaju tuđe prostore i iznajmljuju svoje

'04.05.2010., Kukuljeviceva ulica, Varazdin, - U centru grada sve je vise praznih poslovnih prostora Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
04.05.2010.
u 16:35

Neki se na licitacijama, u borbi za što bolji prostor, precijene – kaže Biserka Keliš i dodaje da je od početka godine u strogom centru zatvoreno čak 9 obrta

Zatvoreno, iznajmljuje se, preuređuje se – zaredali su natpisi u izlozima varaždinske gradske jezgre. Brojni su obrtnici, pritisnuti krizom i slabim prometom, prisiljeni zatvoriti svoje obrte. Na njihovo mjesto dolaze banke, osiguravajuće kuće, teleoperateri...

– Od početka godine u strogoj gradskoj jezgri odjavljeno je devet obrta. Među njima su dva bravara, fotograf, brijač, trgovac tekstilom... Pojedini obrti jednostavno odumiru pa se bojim da, primjerice, za neko vrijeme u gradu više nećemo imati postolara jer i sada su samo dva. U jezgri nedostaje i suvenirnica, malih butika i trgovina prehrambene robe – kaže Biserka Keliš, predsjednica Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždina.

Oni prostori što ih nisu preuzele banke, osiguravajuće kuće, teleoperateri ili ekskluzivne robne marke, koji mogu platiti najam, zjape prazni. Cijena najma je i do 30 eura po četvornome metru, posebno u prostorima koji su u privatnom vlasništvu.

– Osim gradskih prostora koji su godinama u najmu istih obrta, svi ugovori što se sada sklapaju nose cijenu koju najmoprimci licitiraju. Tu, na žalost, ima puno onih koji se u borbi za što bolju poziciju precijene pa teško pokrivaju troškove – kaže B. Keliš i dodaje da pojedini obrtnici koji imaju svoj prostor zatvaraju obrt i žive od iznajmljivanja prostora.

Iako su smanjeni porez na tvrtku i spomenička renta, a oni u problemu mogu zatražiti i oslobađanje od rente, to neće biti dovoljno. Obrtnici i dalje traže komunalnu naknadu po povoljnijem koeficijentu jer su svi, osim tradicijskih obrta, u razredu s bankama.

Zajedno s gradom i tržnicom traže način kako oživjeti gradsku jezgru. Predložena su rješenja poput besplatnog prvog sata parkiranja, čime bi se privuklo više kupaca, kao i mogućnost da izlažu svoju robu na policama ispred radnje, kao što se to radi u mnogim europskim turističkim odredištima, a i na Jadranu.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar sebastian
sebastian
08:35 14.05.2010.

Svi kraci korupcijske hobotnice vode prema Vladi pa neće biti učinkovite borbe protiv korupcije dok se ne promijeni vlast,

OB
-obrisani-
14:14 05.05.2010.

ja bih kupio jedan poslovni prostor u staroj varaždinskoj jezgri od 30-50 m2, javite se ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije