Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Uz Američku školu za godinu dana izgradit će još vrtić i osnovnu školu

Učenici u klupe Američke škole sjedaju tijekom listopada, a izvođači, nakon sklapanja ugovora s Gradom, započinju gradnju škole
21. rujna 2018. u 16:09 2 komentara 3072 prikaza
Zagreb: Nove škole i vrtić u Središću
Foto: sangrad+avp/ FLANSBURGH architects
Pogledajte galeriju 1/18

Osnovna škola za 450 učenika i dječji vrtić za 200 mališana u deset odgojnih skupina trebali bi se konačno početi graditi u Središću i tako potpuno promijeniti potpuno promijeniti ugao Ulice Savezne Republike Njemačke i Damira Tomljanovića Gavrana. Izvođača radova za školu Grad Zagreb već je odabrao, a za vrtić se još traži, s obzirom na to da je raspisan natječaj. Tako će jedini novozagrebački kvart koji nema škole nakon godina čekanja dobiti obrazovnu ustanovu za djecu koja žive u naselju. Jedva će to dočekati, kaže predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb-istok Milenko Arapović, mlade obitelji kojih je sve više u naselju.

Rotor remetinec Treba detaljno planirati Projektanti dobili zadatak da na Av. Dubrovnik osmisle još jedan rotor

I vanjska igrališta

– Kritičniji nam je bio nedostatak škole od vrtića. Jedan već postoji u Središću, iako je premalen, pa je velik broj djece upisan u Sopot, gdje ima mjesta za njih petstotinjak – kaže Milenko Arapović.

Zagreb: Nove škole i vrtić u Središću
1 / 25
Zagreb: Nove škole i vrtić u Središću

Trenutačni vrtić u Središću, koji je zapravo područni objekt onog u Zapruđu, dovoljan je, pak, za boravak stotinjak djece. Nova škola vrijedna 45 milijuna kuna, a čija će izgradnja početi prije vrtića, imat će 5880 četvornih metara, a imat će, kaže pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, i dvodijelnu sportsku dvoranu od 700 četvornih metara. Kad završi postupak ugovaranja radova s izvođačem, na njemu je da odluči kad će izgradnja početi.

Spomenik domovini Radovi počinju na proljeće Ovako će izgledati Spomenik domovini. Podizanje će stajati 21 milijun kuna

– No planirani rok izvođenja radova je 12 mjeseci od uvođenja izvođača u posao – ističe Lovrić. Isti je postupak i za izvođača vrtića, no taj se natječaj zatvara tek 26. rujna. Vrtić i škola dio su Odgojno-obrazovnog kompleksa Središće, a stajat će uz Američku međunarodnu školu, koja je pri kraju s radovima. Američka škola formirat će sjeveroistočni kut parcele, hrvatska osnovna škola jugoistočni, a nešto niži dječji vrtić smjestit će se između ove dvije građevine. U Američku školu učenici bi se trebali useliti, kaže Erick Velasco Farerra, jedan od arhitekata prema čijem projektu se gradi kompleks, u listopadu.

– Nova škola bit će sasvim drukčijeg koncepta od one Američke, koju smo prilagodili njihovu sustavu obrazovanja, u sklopu kojeg djeca ne uče isključivo u učionicama. Klasičan frontalni odnos učitelj-učenik je povremen, djeca uče po grupama, rade zajedničke projekte, uče i u učionicama, ali i prostoru oko njih. U prostornom smislu u našem slučaju učionica je transparentna prema okolnom prostoru koji nije hodnik, već isprepleteni sustav niša uz atrij – kaže Velasco Farerra.

POVEZANI SUSTAV Iz Svete Nedelje do Zagreba s jednom putnom kartom

“Obična” škola imat će tako više učionica od Američke, no arhitekti su pazili da bude puna svjetla tako da se gotovo ne treba paliti svijetlo, a u sredini zdanja će biti veliki atrij s puno zelenila, imat će čak i drvored. Uz njih će biti i vanjska igrališta koja će biti okrenuta prema samom naselju, a moći će se na njima igrati rukomet, nogomet, košarka...

Zagreb: Nove škole i vrtić u Središću | Autor : sangrad+avp/ FLANSBURGH architects Foto: sangrad+avp/ FLANSBURGH architects

Solarni paneli na krovu

Osim Velasca Farerre, autori kompleksa su i njegov partner Vedran Pedišić te arhitekti iz Bostona – David A. Croteau i Jenni Katajamäki. Na projektu su surađivali i Gordana Gregurić Miočić, Martina Petrač i Ida Katić.

– Bostonski partneri ispred tvrtke Flansburgh architects najviše su nam pomogli u gradnji Američke škole, s obzirom na to da su na zgradama sličnog koncepta već radili. Samo u Americi projektirali su dvjesto škola, a radili su i u Africi te Aziji. Ovo će im biti prvi takav projekt u Europi – kaže Velasco Farerra.

sezona otvaranja Kozari putevi dobili novo igralište, a OŠ Izidora Kršnjavoga dvoranu

Vlasnici tvrtke Sangrad+AVP Pedišić i Velasco Farrera, Meksikanac koji živi u Zagrebu, poznati su i kao jedni od autora škole i vrtića na Kajzerici. Cijeli kompleks bit će izgrađen po najvišim energetskim standardima, sa solarnim kolektorima na krovu i dizalicama topline, koje koriste geotermalnu energiju iz zemlje, podzemnih voda ili zraka te preko sustava grijanja prenose toplinu u prostor i time smanjuju troškove grijanja.

Novi vrtić za pet jasličkih i pet vrtićkih skupina prostirat će se, pak, na više od dvije tisuće četvornih metara, 15,5 milijuna kuna koštat će njegova izgradnja, a opremanje – 2,5 milijuna.

Pogledajte video rotora za vrijeme radova:

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti