Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI

Umjesto projekta Srebrnjak Zagrebu dug od 432 mil. kuna: Zbog kašnjenja od dvije godine propala gradnja Dječjeg translacijskog centra

Zagreb: Gradilište Centra za translacijsku medicinu na Srebrnjaku
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
22.05.2022.
u 12:00

Taj se projekt ne može nastaviti bez jasne potpore i razumijevanja između Grada i države, kazao je Tomislav Tomašević

Nakon više tjedana šutnje otkako su se pojavili problemi s izvođačem radova na Dječjem centru za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, tvrtkom Kamgrad, u četvrtak je cijelu situaciju komentirao gradonačelnik Tomislav Tomašević.

S državom će, kako je rekao, vidjeti što se može napraviti da taj projekt na neki način ide dalje, pa makar i u sljedećoj europskoj perspektivi.

– Projekt se ne može nastaviti bez jasne potpore i razumijevanja između Grada i države – naglasio je Tomašević. Ono što je najveći problem u tom projektu, dodao je, jest da je za njega potpisan ugovor u srpnju 2019., odnosno dvije godine prije nego što je on stupio na dužnost gradonačelnika.

Sukob Bandića i Nogala

– Taj je projekt trebao trajati nešto manje od tri godine, u ožujku ove godine trebao je isteći. U tom razdoblju gotovo se ništa nije napravilo na njegovoj realizaciji. Dvije godine otišle su u vjetar, a znamo i zašto, zbog peripetija i sukoba tadašnjega gradonačelnika s bivšim vodstvom bolnice. Postavljen je novi ravnatelj i prošlo je vrijeme koje je, kad smo mi došli na vlast, bilo gotovo nemoguće nadoknaditi, a uz nove komplikacije s izvođačima radova to postaje nepodnošljivo – rekao je i dodao da je ukupno realizirano tek četiri posto projekta. Gradska vlast na čijem je on čelu, istaknuo je, mjesec-dva nakon što je stupila na vlast promijenila je vodstvo projekta.

– Poslije smo angažirali zaposlenike Grada da se projekt ubrza, međutim, nastajali su dodatni problemi između izvođača radova s jedne strane i nadzora te voditelja projekta gradnje pa i samih voditelja projekta s druge strane. Tu je opet izgubljeno još vremena i na kraju je zbog kašnjenja od dan, dva izvođač raskinuo ugovor – rekao je.

U ovom trenutku, objasnio je, razmatraju sve pravne opcije koje Grad kao osnivač odnosno vlasnik bolnice ima na raspolaganju. Radilo se na tome, istaknuo je, da se rok za realizaciju projekta produlji, ali mogao se produljiti maksimalno do kraja sljedeće godine jer tada završava cijela EU perspektiva. Tražili su od državnih institucija, rekao je, i potvrdu je li moguće faziranje projekta, no nisu je dobili.

– Nismo dobili takvu potvrdu, što znači da je projekt potrebno dovršiti u cijelosti. Ako se on ne završi u cijelosti, u potpunosti pada na proračun Grada Zagreba. Govorimo o 430 milijuna kuna. To je razlog zašto provjeravamo ne samo sve pravne mogućnosti nego i razgovaramo sa svima, uključujući i koalicijske partnere, o budućnosti projekta. Ne možemo dopustiti da taj trošak padne odjednom na proračun Grada Zagreba. Treba vidjeti što se može učiniti, možda da se projekt odgodi na sljedeću EU perspektivu. Kad je riječ o situaciji s izvođačem radova, treba vidjeti koje pravne mogućnosti imamo na raspolaganju – rekao je Tomašević.

Već 5 milijuna bačeno

Izvođač Kamgrad raskinuo je ugovor o gradnji Dječjeg centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, prekinuo radove i u srijedu počeo zatrpavati jamu i potporni zid na gradilištu u bolničkom krugu čime se nedvosmisleno povukao s gradilišta. Kao razlog navodi nepoštivanje ugovornih obaveza. Kamgradu je bolnica Srebrnjak, odnosno Grad Zagreb, navodno platila 5 i pol milijuna kuna sa zakašnjenjem, a sada se može reći da je taj novac bačen u vjetar.

Kompletan je projekt težak 432 milijuna kuna, ali taj europski novac nije uplaćen jer novac EU fondova “sjeda” nakon završetka pojedinih etapa, a ovdje ni prva etapa nije završena. Ne završi li se projekt na vrijeme, bit će to veliki udarac na proračun Grada Zagreba koji, kao vlasnik bolnice, tada mora namiriti ukupan ugovoreni iznos od 432,176.115,93 kuna.

Produženi rok za završetak je kraj 2023. godine, no već je izvjesno da do tada ovaj ambiciozni projekt samoodrživog centra, spoja znanstvene i kliničke medicine, neće biti završen. Iako je riječ o najvećem znanstvenom projektu u državi, a ujedno najvećem europskom projektu u Hrvatskoj nakon Pelješkog mosta, država se postavlja kao da je se on ne tiče, što zasigurno ima veze i sa suprotstavljenim političkim opcijama na državnoj i gradskoj razini. 

Nogalo: Upravno vijeće ne vidi problem i ne sastaje se mjesec dana

Voditeljica projekta je prof. Mirjana Turkalj, njoj je zabranjeno govoriti, a njezin zamjenik dr. Boro Nogalo smatra da je nevjerojatna pasivnost vodstva bolnice, upravnog vijeća i Ministarstava znanosti i zdravstva, koja prati opstruiranje Translacijskog centra dokaz da se to radi namjerno.

– Ugovor o gradnji težak 175 milijuna kuna potpisan je s Kamgradom lani u 4. mjesecu, odugovlačili su 6-7 mjeseci, a nas za to optužuju. Mi da odugovlačimo s projektom za koji živimo tolike godine?! Je li to vama normalno? Izvođač traži novi projekt i raskida ugovor, a Upravno vijeće ne vidi to kao problem i gotovo mjesec dana se ne sastaje! Zašto vodstvo bolnice ne povlači bankovno jamstvo od 17,5 milijuna kuna, što je predviđeno u slučaju raskida ugovora i što su voditelji projekta tražili? U Upravnom vijeću sjede ljudi s Medicinskog fakulteta i Rebra te sve ide u smjeru da se nas prikaže nesposobnima i neodrživima kako bi nas preuzelo Rebro – oštar je Boro Nogalo.

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
16:12 23.05.2022.

OK, gospon gradonačelnik, koji je konkretno vaš plan? Za sada jedino i samo slušamo o krivici i odgovornosti drugih. Nemojte nam to govoriti, na tome vam se temeljila predizborna kampanja, to smo apsolvirali. Govorili ste i da znate kako ćete dalje. Za sada jedino imamo jednu prebojanu trafostanicu i jednu obojanu klupu u Kantogradu, pardonček Zagrebu, te nikad prljaviji grad koji grca u smeću. Npr. odem prije tri dana odnijeti u reciklažno dvorište kemijski otpad - kaže gospodin koji radi tamo da ne primaju, jer preko mjesec dana nije odnešen otpad iz reciklažnog dvorišta. Morat ćete jako dobro opavdati zašto ste doveli lika iz vana, kojemu se plaćaju stan i režije (ima se, može se) na mjesto direktora u Čistoći. Godina dana je prošla, a ne vide se ni najmanji i najjednostavniji pomaci.

DO
doberdedec
12:50 22.05.2022.

Sve su to propali moćnici namjerno učinili. Lokalni šerifi.

LU
LudiAlen
12:30 24.05.2022.

Samo da znate da favoriziranjem, guranjem i zdušnim navijanjem za ovu nesposobnu garniture snose i novine i novinari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije