Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
restauracija zgrade

Stoljetna palača u Jurišićevoj 'okovana' skelama, doznajte zašto

palača Stern fasada
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
09.01.2014.
u 14:25

Zbog zahtjevnih detalja kojih je na palači Stern građenoj 1906. puno, obnova pročelja trajat će godinu dana, za što će se potrošiti 1,2 milijuna kuna. Objekt su projektirali arhitekti Fellner i Helmer, koji su osmislili i zgradu HNK

Još jedna skela osvanula je na pročelju zgrade u središtu grada. Željezna konstrukcija ovaj je put prekrila zidove palače Stern u Jurišićevoj 3.

Sagrađena 1906. godine, po mjerilu bečkih palača, već dulje vrijeme čeka na obnovu i u sustavu je spomeničke rente, a na ovaj posao bit će potrošeno oko 1,2 milijuna kuna bez PDV-a.

– To je jedna od 16 zgrada čija je obnova planirana u 2013. godini. Malo kasnimo, no to nije ništa neobično. Ostale su još dvije zgrade za obnovu – kazao je pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvije Novak.

Očekuje se da će obnova palače, na kojoj se zadnji put bojila žbuka uoči Univerzijade, biti gotova u roku od godinu dana.

– Tada je to neadekvatno napravljeno, zbog čega se mora ponovno. Zgrada je zahtjevna, s puno detalja i restauratorskih radova i zbog toga će posao potrajati – dodao je pročelnik Novak. Palaču za obitelj Sigmunda Sterna, vlasnika zagrebačke kožare, projektirali su arhitekti Fellner i Helmer, isti oni koji su projektirali i zgradu HNK.

Komentara 1

SN
Snasasasalasa
12:02 18.04.2014.

Hvala Bogu da se nesto i popravlja, a ne samo rusi !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije