Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

''Stanovnici Jakuševca 'uživaju' u smradu i klanju svinja, a vrhunac apsurda je potez čelnika Zagreba''

Nezavisni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini prošli vikend obišli su smetlište Jakuševa.
11. rujna 2018. u 11:27 6 komentara 2437 prikaza
Hoće li Jakuševac zaista ostati otvorenim do 2029.?
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Marko Torjanac i Tihomir Milovac, nezavisni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, prošli vikend obišli su smetlište Jakuševac u organizaciji stanovnika tog zagrebačkoj kvarta i gravitirajućih naselja. Torjanac je svoje dojmove iznio na svom Facebook profilu, a mi ih prenosimo u cijelosti:

bandić, skupština Danas na Skupštini Oporba protiv plana za otpad, ali i sanacije Imunološkog

- Jučer su kolegu Milovca i mene, zastupnike u Gradskoj Skupštini, stanovnici Jakuševca i gravitirajućih naselja odveli u obilazak zloglasnog i problematičnog smetlišta Jakuševac (službeno: odlagalište Prudinec).

Pri obilasku su nas, osim neizdrživog smrada koji nailazi ovim redom: plinovi s odlagališta, kompostana i smrad obližnjih farmi domaćih životinja raznih OPG-ova, upoznali iz prve ruke s problemima s kojima se susreću u toj doslovnoj rak rani Zagreba i zbog čega ga treba hitno zatvoriti.

Jakuševac | Autor : Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Pa od tuda i krenimo:

- u Jakuševcu je broj oboljelih od raka cca 16% što je daleko iznad državnog prosjeka.

- s drobilice otvorenog tipa raspršuje se prašina nastala mljevenjem građevinskog materijala (asfalt, katran i sl.) pa opasne čestice dolaze do naselja i uzrokuju zdravstvene probleme dišnih sustava.

- iako je odlaganje azbestnih ploča na otvorenom zabranjeno, iste smo jučer vidjeli na otvorenom uz samu ogradu odlagališta.

- značajan postotak plina iz odlagališta koji sluzi kao pogonsko gorivo za proizvodnju električne struje odlazi u zrak zbog loše postavljenog i oštećenog sustava.

- podzemne vode ispod odlagališta zagađene su i kroz koju godinu prijeti zagađenje crpilišta Črnkovec iz kojeg se najvećim dijelom crpi pitka voda u Zagrebu.

- svinjogojske farme nalaze se tik do novogradnji (doslovno 10 metra od njih) gdje osim smrada stanovnici mogu uživo uživati u klanju svinja.

- kompostana, osim sto ne bi smjela biti u gradu, je otvorenog je tipa zbog čega je smrad znatno veći.

- ima još primjera štetnosti ovog odlagališta, ali bi predugo trajalo sve ih navoditi.

Posebno je zanimljivo što mjerna stanica zagađenja koja je pod ingerencijom Zagreba (drugih stanica nema) mjeri samo razine zagađenosti amonijaka i sumporovodika dok se mjerenje ostalih otrovnih spojeva i čestica, poput notorne Th10 lebdeće čestice posebno štetne za pluća, na Jakuševcu ne obavlja.

Indikativno je što je već u Dugavama, gdje postoji mjerna stanica Ministarstva koja mjeri druge spojeve, razina ozona znatno povišena dok u ostalim dijelovima grada nije.

Za to su teoretski moguća razna objašnjenja, no logika nalaže da to zagađenje najvjerojatnije dolazi od Jakuševca, jer se te povišene vrijednosti pojavljuju jedino u Dugavama u kojima se svi smradovi i zagađenja, ovisno o vjetrovima, također stalno osjete.

Ritam grada Može li se ijednom svotom doista kompenzirati nedostatak čistog zraka?

Uglavnom, dok god postoji opiranje mjerenju svih elemenata i čestica, sumnja u izvor ovog i drugih zagađenja je više nego opravdana.

Da stvar ne bi bila jednostavna potrudila se, naravno, naša praksa koja kaže da para vrti gdje burgija neće, pa tako ni građani svih naselja, koji su oštećeni zagađenjima Jakuševca, nisu složni u svojim aktivnostima, akcijama i zahtjevima.

Jedan dio stanovnika već godinama od Grada dobiva znatna financijska obeštećenja putem Rente za kakvoću zraka i Naknade za pad vrijednosti nekretnina, pa će zbog toga pretrpjeti smrad, zažmiriti na štetna zagađenja i opstruirati aktivnosti ostalih sugrađana koji žele zatvaranje Jakuševca.

Život u okružju smeća Šest tisuća kuna malo je za život u smradu

Jedan dio stanovnika koji prima naknade niti ne živi na tim adresama, već na temelju vlasništva samo ubire ‘obeštećenja’.

Dakle, spoj mutnih privatnih i poslovnih interesa po cijeloj vertikali, uz ‘legalno mito’, kao u svakom segmentu, tako i ovdje onemogućava promjene tj. prelazak na novi sustav gospodarenja otpadom čime bi se riješio problem otpada u Zagrebu. 
(O održivom gospodarenju otpadom vise u sljedećoj objavi o ovoj temi.)

Vrhunac apsurda je navodna briga Grada koji je Jakuševčanima usred neizdrživog smrada, tik uz odlagalište izgradio (naravno, preskupo) novo nogometno igralište (na slici) i park za djecu tako da se sve generacije mogu zajedno trovati uz rekreaciju, naveo je Torjanac u objavi.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • grebza:

  Stvari će se mijenjati tek kada beskorisni i besmisleni populista zauvijek ode iz Zagreba. To tada će i dalje trošiti naš novac i milijuni na zastave, fontane, donacije i ostale rodjačke projekte.

 • Avatar Duran Duran
  Duran Duran:

  Briga grada Zagreba je jedino da zaustavi slogu Jakuševčana oko zatvatvaranja odlagališta....pod svaku cijenu !

 • alf:

  Zasto je smetljiste tako blizu naseljima grada? Kako se ovdje radi o Bandicevoj "metropoli" ima puno livada nedaleko od grada. Pored toga smetljiste mora biti nizvodno od Zagreba da ne zagadjuje vodu za pice. Potrebno je dalekosezno planiranje, a ne ... prikaži još! kako to Bandic radi sto mu padne na pamet to jutro. Grad ce se siriti u buducnosti , smetljiste mora biti udaljeno od grada 30 km i taj dio treba biti zeleni pojas, sume i zelenilo.