Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju Vedrana Gujić (HNS)

Savjet Bandiću: potičite mlade da pokrenu posao

14.07.2014., Zagreb - Vedrana Gujic, clanica predsjednistva Mladih HNS-a. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
10.08.2014.
u 12:01


U politici je već deset godina, a čelnica je Mladih europskih liberala

Vedrana Gujić, 33-godišnja diplomirana politologinja dobila je mandat u skupštinskoj klupi kao predstavnica HNS-a. S njom smo razgovarali o viziji Zagreba, problemima i o tome što metropola nudi mladima.

Odnedavna ste u Skupštini, a vaše dosadašnje političko iskustvo temelji se na vanjskoj politici. Koja je politika korisnija – lokalna ili vanjska?

U politici sam deset godina, u političkoj stranci i političkom radu. Vanjska politika mi je bila primarni fokus na fakultetu, a kasnije profesionalno. Lokalna politika temeljna je politika kojom se, uvijek baviš jer ti je osnovni prioritet najuža sredina: mjesto gdje živiš, okolina, grad u kojem živiš i radiš, plaćaš režije, spavaš... Paralelno sam se bavila vanjskom politikom i lokalnom kroz gradsko predsjedništvo HNS-a Zagreba te kroz različite aktivnosti koje smo organizirali u gradu. Mislim da se svi aspekti politike međusobno nadopunjavaju. Svaka politika ima svoje zakonitosti na svojoj razini, ali model funkcioniranja u osnovi je isti. Ono što radiš lokalno, preslikavaš, na neki način, na nacionalnu razinu, odnosno na vanjsku politiku i Europsku uniju.

Lokalno je veći kontakt s ljudima, a u vanjskoj s političarima. Što je zahtjevnije?

Istina, ali ljudi koji su zainteresirani za politiku zainteresirani su i za neke druge, šire teme. S njima možeš razgovarati o različitim temama. Možda je uži krug zainteresiran za vanjsku politiku, ali interes postoji na svim razinama.

Čelnica ste Mladih europskih liberala. Može li se rad tamo upotrijebiti za lokalnu korist?

Oko 70 posto svih politika koje se tiču građana Hrvatske donosi se u Bruxellesu. Ono što radimo u institucijama EU jest aktivno zagovaranje i lobiranje za teme od naših interesa – od zapošljavanja mladih, mobilnosti, obrazovanja do generalnog ustroja Unije koja će biti orijentirana na građane i stvaranje radnih mjesta, poticanje integriranja tržišta i dr.

Na što ste usmjereni u Skupštini, što možete napraviti za mlade?

Logično sam se orijentirala na mlade jer sam donedavno bila članica Mladih HNS-a i još uvijek se osjećam mlado. Dijelim interese i probleme mladih. No pokrivat ću i druga područja, od međunarodnih odnosa grada do ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, prava manjina, do općih važnih tema poput prometa, otpada i komunalnih tema. Kolega Tomislav Stojak i ja pokrit ćemo sve te točke. Zagreb je središte koje privlači mlade iz cijele Hrvatske i moramo se orijentirati na to da im stvorimo uvjete za obrazovanje, a kasnije za rad. Radna mjesta moraju biti integrirana s obrazovnim sustavom. Upravo su zapošljivost i prilike mladih za rad te generalno poboljšanje kvalitete života mladih osnovni prioriteti u mom radu u Skupštini.

Ima li Zagreb perspektivu za mlade, radi li vodstvo grada u korist mladih?

Zagreb kao središte Hrvatske svakako nudi perspektivu za mlade. Mladi vole ovdje biti, ostaju ovdje. I oni koji dođu i oni koji su tu rođeni. Nemaju primarni nagon da se odsele trbuhom za kruhom. Svaka metropola nudi niz mogućnosti, no njih u slučaju Zagreba treba aktivnije staviti na raspolaganje. U tom pogledu gradska uprava na čelu s Milanom Bandićem ne radi dovoljno jer ima još potencijala koji nisu dovoljno iskorišteni, osobito centri za mlade i poticaji da pokrenu prvi posao.

Glavni problemi Zagreba su prometna infrastruktura i parking

Što je najveći problem u gradu?

Uvijek aktualni promet: prometna infrastruktura i parking. Drugo, otpad. Prikupljanje, selekcioniranje i odlaganje, to i dalje nije riješeno. Još raspravljamo kako ćemo prikupljati i nemamo plan što ćemo kad ga prikupimo i selekcioniramo.

Rješenje je spalionica.

To jest jedno od rješenja. Moderne spalionice postoje u mnogim gradovima. Samo što smo mi još na razini retorike mogućeg rješenja, a otpad se skuplja svakodnevno. Koje god da jest rješenje, neka dođe u fazu da o njemu odlučimo, a ne da dugi niz godina tek razmatramo mogućnosti.

Komentara 16

SV
sveznamdrugi
15:26 10.08.2014.

Kako ovu Vedranu nije sram , cijelu družimu HNS su zaposlili u HEP, HŽ, Plinacro...,a sad rži predavanje Bandiću, srami se

Avatar tajar
tajar
15:35 10.08.2014.

Vedrana Gujić je profesionalna političarka i teoretski zna onoliko "o pokretanju poslova" koliko je naučila na raznim (političkim) seminarima.

MA
marsijanac21
14:58 10.08.2014.

Vedrana, a sto ti ne pokrenes posao u Zagrebu. Jos uvijek si mlada i djelujes jako pametno, pa ne vidim sto ste sprjecava??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije