Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Provjerite svoj vid i probajte voziti s 'pijanim naočalama'

Sve to građani mogu na Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati
07. listopada 2014. u 11:32 0 komentara 123 prikaza
Svjetski dan vida
Foto: HAK

Hrvatski autoklub i vodeći svjetski proizvođač naočalnih leća Essilor u suradnji sa Savezom slijepih Hrvatske i Udrugom pasa vodiča slijepih 9. listopada obilježavaju Svjetski dan vida. Tom prigodom pozivaju građane na informiranje o unaprjeđenju vida i na besplatnu provjeru vida u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati.

 

Osim informiranja o problemima slijepih i slabovidnih osoba u našoj zemlji, napominje HAK, građani će moći provjeriti stanje vlastitog vida, a vozači iskušati 'pijane naočale' Hrvatskog autokluba te uz povez na očima i psa vodiča na trenutak doživjeti kako je to biti bez vida.

Svjetski dan vida je globalno događanje s ciljem senzibiliziranja javnosti i podizanja svijesti o važnosti dobrog vida, prevencije i pravovremene korekcije. Obilježava se drugog četvrtka u listopadu svake godine. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 80% od ukupno 45 milijuna slijepih osoba u svijetu starije je od 50 godina, velikom većinom žive u zemljama s niskim prihodima te su suočeni s barijerama u ostvarivanju potrebne zdravstvene skrbi.

Mnoga kronična stanja koja dovode do sljepila mogu se jednostavno i jeftino tretirati ili izliječiti.

Nekoliko testiranja kvalitete vida naših vozača, koje su proteklih godina proveli Essilor i njegovi partneri Hrvatski autoklub i Tifon, pokazalo je kako mnogi domaći vozači imaju probleme s vidom što je potencijalno vrlo opasno u prometu. Primjerice, čak 58 posto sudionika izjavilo je kako ima problema s vožnjom noću, a takvih je vozača u skupini starijoj od 40 godina čak 70 posto.

Slično je testiranje ove godine Essilor proveo u suradnji s INA-om te su potvrđeni loši rezultati iz ranijih provjera prema kojima smo lošiji od europskog prosjeka. Pokazuje se kako gotovo trećina naših vozača, njih 28%, nema optimalan vid te predstavljaju opasnost na cesti, a 6,5% sudionika testiranja ima vid gori od zakonski propisanog. Čak 120.000 naših vozača, stoga, uopće ne bi smjelo upravljati automobilom. Poražavajuće je i što 13% sudionika testiranja uopće ne kontrolira svoj vid, a 46% ga ne kontrolira dovoljno često.

>>Požurite si provjeriti vid, tlak i šećer - besplatno je

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.