Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditelji tvrde da sapuna nema

Provjerili smo kakvo je stanje s higijenskim sredstvima u zagrebačkim školama

Foto: Marin Tironi/Pixsell
1/5
04.03.2020.
u 20:09

Gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću ovakva je informacija tek puka izmišljotina pa je na pitanje imaju li škole dovoljno higijenskih potrepština zamolio novinare “da ne rade priču ni od čega” jer, kako navodi, sapuna ima dovoljno.

Ljubavi, molim te, pazi da ti djeca baš previše ne dišu u facu i, kad god imaš priliku u školi, operi ruke sapunom i toplom vodom, poručila je svome sinu poznata meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar. Ali, mama, u školi nema ni sapuna ni tople vode, odgovorio je osnovnoškolac. Svoju priču podijelila je na Facebooku, uz komentar: “To je Hrvatska.”

Gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću ovakva je informacija tek puka izmišljotina pa je na pitanje imaju li škole dovoljno higijenskih potrepština zamolio novinare “da ne rade priču ni od čega” jer, kako navodi, sapuna ima dovoljno. Kao “stručnjak za dezinfekciju” u jeku “koronafobije” istim je novinarima objasnio kako se on prao u lugu od drveta.

Video: Alemka Markotić u studiju Večernjeg lista odgovarala na pitanja čitatelja o koronavirusu

– Bio sam zdraviji nego danas i mlađi. Prat ćemo ruke lugom, ali ne u zagrebačkim školama. Nabavljam lug sa sela – komentirao je Bandić, inače veliki ljubitelj luga. Predsjedniku zagrebačkog SDP-a Gordanu Marasu nakon gradonačelnikove izjave nije bilo do razgovora o alternativnim zamjenama za sapun pa je pozvao Bandića da za prevenciju širenja koronavirusa gradskim vrtićima i školama osigura dodatnih 40 milijuna kuna.

– U ovom trenutku 150.000 djece u vrtićima te u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu nema osnovne higijenske uvjete. S obzirom na to da u Zagrebu plaćamo najveći prirez u državi, to jednostavno više ne možemo tolerirati – kazao je Maras. No, unatoč nezadovoljstvu roditelja u nekim osnovnim školama poručili su nam da razloga za kritiziranje nema. – Svi su toaleti opskrbljeni, a sve učionice imaju sredstvo za dezinfekciju – kazali su iz Osnovne škole Jordanovac, a stanje nije alarmantno ni u OŠ Frane Krste Frankopana.

– Svega ima dovoljno, a cijela se škola dezinficirala – poručila je ravnateljica Jadranka Bjelica. OŠ Lovre pl. Matačića primjerice nema toplu vodu, ali ravnatelj Tomislav Milek napomenuo je da su se za svaki razred pobrinuli pronaći dezinfekcijska sredstva koja se apliciraju na suhu kožu. Međutim, zagrebački HSLS smatra da nedostatak tople vode itekako velik problem u suzbijanju širenja zaraze pa se odlučio za prijavu Bandića Državnom inspektoratu kako bi se, kako navode, utvrdilo činjenično stanje.

– U pojedinim zagrebačkim školama nema ni tople vode ni sapuna, a ni sanitarni čvorovi nisu adekvatno održavani. Usto, određene zagrebačke škole ne ispunjavaju osnovne higijenske uvjete i samim time ne mogu kvalitetno provesti naputak Ministarstva zdravstva o postupanju u preventivnom širenju virusa COVID-19 – poručio je Darko Klasić, potpredsjednik zagrebačkog ogranka stranke. Ured gradonačelnika to je negirao pa priopćio da “kontinuirano vodi brigu o opremljenosti škola i vrtića”, kao i da je Gradski ured za obrazovanje još 26. veljače zatražio žurnu organizaciju roditeljskih sastanaka. Roditelji, napominju, nisu dužni osiguravati higijenske potrepštine ni vrtićima ni školama.     

Ključne riječi

Komentara 5

VL
vlatx
22:13 04.03.2020.

U OŠ Oton Iveković u Zagrebu nema vode i tako svako malo. Znači nema pranje ruku, nema WC-a, a o sapunu u školi djeca mogu samo sanjati. I ovo nije neka vijest jer se to ponavlja već duže vrijeme i prije ovog virusa i nikome ništa. Nitko nikada nije reagirao na niti jedan upit. U školi u Španskom sa 1000 djece ima vode ali nema sapuna niti papirnatih ručnika. I tako već godinama i opet nikome ništa. Vjerojatno je slična situacija i u drugim školama samo se ravnatelji ne usude progovoriti. O glavnom čovjeku u Zagrebu ne vrijedi trošiti ni riječi jer nakon toliko obećanja i lažnih izjava više nije ni osoba kojoj bi se čovjek trebao obratiti za rješavanje problema.

MU
Muzakus
20:18 04.03.2020.

Tocno je da nema sapuna, niti papira, a moglo bi biti i mirisnih kutijica, dezinfekcije i raznih drugih stvari. Iako se najcesce kao razlog navodi djecje nepodopstine, mislim da je primarno sto kupljene stvari niti ne dodju da upotrebe, vec postoji uhodana shema kradje, kucne upotrebe ili preprodaje cak u lokane docane od strane skolskog osoblja. Tako stvari sljakaju u skoli mog djeteta. Socijalisticki mentalitet, uzmi, nije tvoje.

DU
Deleted user
17:41 05.03.2020.

Pazite ovo: po Marasu dodatnih 40.000.000 kuna na (navodno) 150.000 djece, to su 266,66 kuna po djetetu za sapun i papirnate ručnike!!!! Koga taj mulja!?!?!? A poruka svim roditeljima: kod DM-a ili Müllera imate "Hygiene- Handgel" - higijenski gel za ruke, za 7,99 kuna. To je za dijete dosta za mjesec dana. Dajte to djetetu i neka nakon svake pauze s time dezinficira ruke. Ja to koristim godinama i nisam niti jednom bio bolestan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije