Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u gradu zagrebu

Počela sezona turističkih atrakcija na gradskim trgovima

POSTROJAVANJE KRAVAT PUKOVNIJE (1)
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
1/3
21.04.2012.
u 15:02

Program na Markovu trgu trajao je desetak minuta nakon čega je Pukovnija na oduševljenje prolaznika prošetala središtem grada, smjenjujući stražu i na Trgu bana Jelačić te na Kaptolu.

Jedna od turističkih atrakcija grada Zagreba Kravat-pukovnija ove subote predstavila je prvu ovogodišnju smjenu straže na Markovu trgu.

Točno u podne 18 pripadnika Pukovnije predvođenih zapovjednikom Željkom Matejčićem prezentiralo je okupljenim Zagrepčanima te brojnim turistima nekadašnju ceremoniju prestrojavanja, pregleda naoružanja i samu smjenu straže, a posebna atrakcija bila su i četiri konjanika. Inače, riječ je pukovniji hrvatske lake konjice iz 17. stoljeća koja je bila prepoznatljiva po odori, odnosno rupcima što su ih vojnici nosili oko vrata i po kojima je kravata dobila naziv.

Program na Markovu trgu trajao je desetak minuta nakon čega je Pukovnija na oduševljenje prolaznika prošetala središtem grada, smjenjujući stražu i na Trgu bana Jelačić te na Kaptolu. Prizor će se ponavljati svake subote i nedjelje na istim lokacijama sve do 30. rujna, a program su organizirali Turistička zajednica grada Zagreba i ustanova Academia Cravatica.

Osim ovog programa svakog vikenda sve do rujna i ostali gradski trgovi i ulice u užem centru grada te park Maksimir nudit će bogat glazbeno, plesni i zabavno kulturni program što će dodatno upotpuniti turističku sliku Zagreba.

Komentara 3

DE
detour
18:49 21.04.2012.

koliko novca se izdvaja za maskare?

AN
angelonorthe
10:00 22.04.2012.

Banaliziranje i uljepšavanje lokalnih običaja da bi se zabavili turisti.

AG
Agramer198
07:05 23.04.2012.

Pa ne bi se trebalo ništa improvizirati da RH nije jedina zemlja u Europi koja nema počasnu stražu, ne vidim kaj je onim strašilima u SDP-u toliko to smetalo al ajd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije