Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život na +43 Celzijusa

Parižani dobivaju noćno kupanje i hladne sobe, a mi?

vrućine
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/5
27.06.2019.
u 11:18

Danas će gradom prometovati samo novi tramvaji s klimom

Kad se živa u termometru u podne popne do 31 stupnja, koriste se svi dostupni rekviziti ne bi li se sklonilo od vrućine. Vade se šeširi i šilterice, neki rastvaraju i kišobrane, drugi se drže hlada, a poneki stanovnici skinu se do gaća ne bi li osvježenje potražili u gradskim fontanama. Toplinski val, koji je zahvatio cijelu Europu, svoj će vrhunac doseći danas i sutra kada će se temperature u glavnom gradu penjati do 36 celzijevaca.

Na bazenima “Odmorko”

U nekim europskim gradovima bit će još gore, a stručnjaci upozoravaju da će “real feel”, odnosno stvarni osjećaj temperature biti i sedam stupnjeva viši od onog koji budu pokazivali termometri, i to zbog visoke vlage. Na razne se načine pripremaju u inozemstvu za toplinski udar, pa je u Pragu ovih dana kamion s prskalicama rashlađivao prolaznike. U Španjolskoj su odgođeni ispiti, a u Francuskoj su u općinskim zgradama postavljene tzv. “hladne sobe”. Na ulicama Pariza postavljene su dodatne fontane za piće, a otvoreni su i bazeni za noćno kupanje. No to nije moguće organizirati u Zagrebu, upozoravaju iz gradske ustanove Upravljanje sportskim objektima, i to isključivo iz sigurnosnih razloga.

vrućine
1/19

– Ni jedan naš bazen nema podvodnu rasvjetu, a naročito bi to bio problem kod olimpijskog bazena na Šalati, gdje je dubina gotovo šest metara. Našim spasiocima to bi jako otežalo posao – govore u ustanovi. Bazeni će raditi prema redovnom radnom vremenu, a jučer je na Šalati, Mladosti, Utrini, Jelkovcu, Iveru i Sveticama počeo program “Odmorko”, za učenike osnovnih i srednjih škola. Dodatno se, pak, Zagrepčani rashlađuju i kuglicama sladoleda, hladnom lubenicom, a poveća se i potrošnja vode na “francekima” smještenima na javnim gradskim površinama. Svježu vodu može se piti i njome rashladiti i na zagrebačkim tržnicama, gdje stoje javne česme. Posebnu brigu o životinjama vode u Zoološkom vrtu, gdje, primjerice, madagaskarski lemuri već tradicionalno dobivaju voće u ledu, emue se tušira hladnom vodom, a morskim lavovima se postavlja tenda iznad bazena kako bi ih sklonila od sunca. Za pripadnike ljudske vrste najsigurnije je, pak, skloniti se na klimatizirano. Ako postoji ta mogućnost. Jer u autobusima i tramvajima Zagrebačkog električnog tramvaja klima je, smatraju Zagrepčani, poput čudovišta iz Loch Nessa. Navodno postoji, no nitko je nije vidio, odnosno osjetio. O problemima u neklimatiziranim autobusima u kojima temperature dosežu i do 40 °C pisao je i Večernji list, a jučer je ponovno na “vruće” stanje u javnom prijevozu upozorio i Sindikat Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb.

– Obavijest upravi ZET-a i Zagrebačkog holdinga te Gradu Zagrebu – stiglo je ljeto. Normalno bi bilo očekivati da znaju za takvu vremensku prognozu i da ih dolazak vrućina “nije iznenadio u lipnju”. Očekujemo da se zaštite radnici koji su izloženi toplinskom valu i rade na otvorenom (ZET, Zagrebačke ceste, Zrinjevac, Čistoća itd.), svi oni radnici koji rade u zatvorenim prostorima bez klima-uređaja (radionice, servisi, uredi), ali i da sva vozila u javnom gradskom prijevozu imaju ispravne klima-uređaje – ističu u sindikatu, iz kojega su najavili kako će danas Zagrebom prometovati samo tramvaji s klimom. S obzirom na najavljene visoke temperature, kažu, takva je naredba stigla od direktorice ZET-a Ljube Žgele. Možda ju je potaknuo i gradonačelnik Milan Bandić, koji je jučer ustvrdio kako dosad pojma nije imao da javni prijevoz nema klime te je najavio slanje inspekcije u tramvaje i autobuse.

Izbjegavajte alkohol

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” upozoravaju da je najbitnije rashladiti svoj dom, piti dovoljno tekućine, izbjegavati alkohol i jesti lagane, ali češće obroke. Rashladiti se može i tako da se tijelo zamata u hladne, mokre ručnike.

U Europi je zabilježen, kažu, porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene upućuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

1. Koristite hladniji noćni zrak da rashladite dom. Otvorite prozore kada je vanjska temperatura niža.

2. Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji su izloženi suncu.

3. Ako stan ne možete držati hladnim, provedite 2 - 3 sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada).

4. Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to ujutro između 4 i 7 sati.

5. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.

6. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi.

7. Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala.

8. Koristite laganu posteljinu i plahte, po mogućnosti bez jastuka, kako biste izbjegli akumulaciju topline.

9. Ako imate zdravstvene probleme, držite lijekove u hladnjaku.

10. Pijte vodu. Za prosječnu ženu to je oko dvije litre, a za muškarca tri litre.

Komentara 3

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
11:57 27.06.2019.

bandić nije nikaj napravil za Zagreb!nula!!!!!sramota!

IG
Igi125
17:33 27.06.2019.

Molim vas ljepo, mi imamo gradonacelnika sa osvojenih sest mandata, gradonacelnika koji stalno dela i stalno je na terenu. E sad to sto dijelovi grada kojim upravlja ostaju bez struje zbog dotrajale mreze, sto se mostovi raspadaju, vodovod curi itd. nije pitanje za glavnog covjeka grada. Za sva ta pitanja na raspolaganju su nam procelnici, nacelnici, direktori, voditelji....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije