Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstveni praznik piva

Ovog petka Zmajska pivovara organizira međunarodni pivski megafestival

27.06.2022.
u 10:00

Pozoj je ne samo prvi međunarodni festival craft piva nego je i unikatan u nas jer predstavlja piva više od 20 renomiranih svjetskih craft pivovara koje će ponuditi više od 60 svojih odličnih piva

Sljedećeg petka u Zmajskoj pivovari održava se jedinstveni pivski festival u nas. Po uzoru na festivale koje organiziraju ugledne strane festivale poput Mikkellera, London Craft Beer Weeka, Great American Beer Festivala i Pozoj, 1. Međunarodni festival craft piva okuplja više od 20 najznačajnijih svjetskih pivovara koje će ponuditi više od 60 odličnih piva. Pivski sladokusci teško mogu poželjeti više, riječ je doista o pravoj festivaskoj rijetkosti u nas. Jer, u sljedećeg petka moći će se u Zmajskoj probati najbolje što aktualna svjetska pivska scena ima za ponuditi, veliku većinu piva sasvim sigurno niste do sada probali u Hrvatskoj jer se radi o rijetkim i u nas inače teško dobavljivim pivima. Ovo je doista najjjednostavniji ulaz u jedan ekskluzivan svijet craft piva.

Kada je krenuo craft pokret u nas prije nekoliko godina, piva Omnipolla praktično su se vrebela te se nije propuštala prilika probati ih ako bi se negdje pojavila. Ovog petka poseban njihov odabir možete probati upravo na festivalu Pozoj. I estonska pivovara Põhjala već je dugo predmet rasprave pivskih sladokusaca zbog njihovih posebnih piva koja uvijek donose štih tamošnje lokalne kuhinje, prirode kao i tradicije. Riječ je ujedno i o najvećoj craft pivovari u baltičkim zemljama. Iz susjedne Latvije dolazi pivovara Arpus. To ime zapravo na latvijskom znači 'izvan', dakle ovdje se razmišlja izvan okvira kada se o pivima radi.

Norveški Lervig iz Stavangera pivovara je koja je nastala iz želje lokalnih ljudi da imaju svoje dobro pivo i nastave tradiciju pivarstva u tom gradu. Iz niza njihovih odličnih piva teško netko može reći kako nije našao nešto za sebe. Slično je i s pivovarom Amundsen iz Osla čija će se inovativna piva također moći probati na festivalu. Sa sjevera dolazi danska pivovara Dry and Bitter Brewery koja za sebe ističe kako je smještena u Danskoj ali nudi međunarodne okuse. Europaku ponudu zaokružit ćemo pivovarom Basque Beer iz, naravno, Baskije.

Teško bi bilo festival nazvati doista međunarodnim kada se o craft pivarstvu radi ako tamo ne bi bilo i američkih pivovara. Državu u kojoj je počeo craft pokret predstavljaju pivovare Evil Twin, Adroit Theory i Superstition Meadery, obje sigurno nove i mnogim iskusnijim ljubiteljima piva. I to, naravno, nije sve. Domaće pivarstvo predstavljaju The Garden Brewery, Nova runda, Pulfer, Maskeron, i naravno Zmajska. Riječ je, dakle, o festivalu kakav se u metropoli rijetko viđa a koji je namijenjen i iskusnijoj kao i publici koja se tek upoznaje s vrhunskim craft pivom. Kako je rekao organizator Andrej Čapka iz Zmajske pivovare, cilj je educirati, širiti svijest i znanje o craft pivarstvu, njegovu kulturu kao i kulturu piva općenito, razmijeniti iskustva i ideje.

- Pivo je toliko više od tekućine na koju je navikao prosječni hrvatski konzument i nećemo tako brzo odustati od toga da svoju ljubav i znanje prenesemo i na druge, rekao je Čapka koji je i vlasnik Zmajske pivovare.

U cijeni ulaznice na festival dobiva se festivalska čaša od 1 dcl, boca vode, dok se sva ponuđena piva mogu degustirati u neograničenoj količini. Kupiti će se moći i bezalkohona pića, a što se hrane moći će se birati između ukusnih BBQ zalogaja ali i vegetarijanske hrane pa će se tako hrana moći sparivati s odličnim pivima.

- Ovakav koncept pivskog festivala uobičajen je i vrlo popularan u Europi i svijetu, u čaše od 1dL točit će se toliko ili manje (ovisno je li bačva od 20 ili 30 litara), a sa 60-ak ponuđenih piva kušati ih sve je zapravo vrlo zahtijevan posao. Jako smo uzbuđeni zbog ovog festivala, dugo ga pripremamo i nadamo se da će njegovu kvalitetu i važnost prepoznati domaća craft i gastro publika, rekao je Čapka. Broj ulaznica je ograničen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije