Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ovako bi za 10 godina mogla izgledati Brezovica

Jezero pokraj dvorca trenutačno koriste ribiči, a u budućnosti bi ondje uredili šetnicu i most
06. studenoga 2019. u 16:43 13 komentara 16766 prikaza
Brezovica
Foto: Građanska inicijativa brezovica
Pogledajte galeriju 1/4

Građani se samo žale, dođite s projektom i recite što želite. Rečenica je to koja joj je odzvanjala u ušima dok su se borili protiv kompostane u Brezovici. Čula ju je Nikolina Frklić toliko puta dok je ostale uvjeravala u štetnost projekta megapostrojenja za preradu otpada. Tada se upoznala s Marinom Puljanić Smoljan, još jednom sugrađankom koja je, uz nju, među stanovnicima tog naselja koji su bili na čelu borbe nakon koje je Grad Zagreb odustao od gradnje.

Gradnja vijadukta iznad Ranžirnog kolodvora IZNAD RANŽIRNOG KOLODVORA Zagreb dobiva novi, južni ulaz s obilaznice

U projekt uvukla kolege

Otada je prošlo više od godinu dana i dvije tisuće volonterskih sati, a “ne” kompostani pretvorilo se u “da” – razvoju. Odnosno, svoju su inicijativu sada malo preokrenuli kako bi na drugačiji način pokrenuli kraj u kojem još uvijek nedostaje osnovna infrastruktura poput vode, plina ili kanalizacije. Stoga su, želeći promijeniti percepciju da se “građani samo žale, a ne predlažu”, pripremili kompletan arhitektonski projekt razvoja Brezovice. Učinili su to u suradnji s troje mladih arhitekata, od kojih je jedna – Ines Balić – i odrasla u Brezovici.

– Učinili smo to u jeku rasprave o Prostornom planu Grada Zagreba, cilj nam je da se nešto od toga što predlažemo i uvrsti. Brezovica je jedan od najstarijih dijelova Zagreba, ali i najzapušteniji, a plaćamo isti prirez kao i ostali stanovnici grada – govori Nikolina Frklić, dok Marina Puljanić Smoljan dodaje da je vrijeme da upravljačke strukture pokažu kako su voljne u suradnji s građanima stvarati pozitivne promjene u društvu.

– Živim ovdje 41 godinu i bitnije promjene u Brezovici nisu se dogodile, osim propadanja dvorca. Nemamo ni dom zdravlja, imamo tek jedan semafor – opisuje Marina Puljanić Smoljan stanje u Brezovici. Sudbina je htjela da se ove dvije inicijatorice spoje s arhitekticom iz svog kraja, koja je u projekt “uvukla” i svoje kolege s fakulteta s kojima je studirala u Italiji. Točnije, upoznali su se na magisteriju u Milanu. Riječ je o Isidori Đurakić, koja je ujedno dobitnica prestižne RIBA nagrade (“The Royal Institute of British Architecture”) i Seanu Wilsonu, nagrađivanom arhitektu koji radi u Italiji, no dolazi iz Australije.

Stanovnici Botinca prosvjedovali zbog smrada iz kanalizacije Prosvjed u Botincu Stanovnicima prekipjelo: 'Nosite fekalije iz Botinca, dajte nam da dišemo'

– U vrijeme Uskrsa prošle godine vraćala sam se u Zagreb vodeći sa sobom prijatelje s fakulteta. Put prema kući vodio je preko Arene, dvorca Brezovica pa do Kupinečkog Kraljevca. Ušli smo u Brezovicu baš prije sutona, a ja sam ponosno pričala o prirodi u Hrvatskoj. No, oni, kao da nisu vidjeli to što sam ja osjećala prema Brezovici. U njihovim očima, bio je to lijep prizor zalaska sunca, no bio je tamo i zapušten dvorac, zarasle i neiskorištene zelene površine, neravna i iskopana cesta – govori Ines Balić, koja je tog Uskrsa upoznala Nikolinu i Marinu te su u razgovoru došle do zajedničkog zaključka da Brezovica ima velik potencijal. Tijekom ovog ljeta s Isidorom i Seanom počela je prikupljati i analizirati podatke, pregledavati zemljišne čestice, analizirali su povijest Brezovice, potom su je obišli kako bi odredili obuhvat intervencije, a odredili su i ključne probleme na temelju kojih su počeli razvijati strategiju. Sve to dio je masterplana i projekta “Brezovica budućnosti”, koji će ove subote predstaviti javnosti u 17.30 sati u zgradi nogometnog kluba pokraj igrališta.

Nova regulacija prometa na zagrebačkom rotoru REMETINEČKI ROTOR Oglasili se iz Grada: 'Izrada maketa za 227 tisuća kuna je jedna od vrsta nužne promidžbe'

Prezentacija u subotu

– Lošu prometnu povezanost riješilo bi uspostavljanje nove tramvajske linije do Srednjaka, preko sportsko-rekreativnog centra Jarun, koja bi bila u dužini od oko 5 kilometara. Išla bi preko mosta, koji bi bio i pješački – govore cure. Planom su riješili i problem Hipodroma, koji Grad planira premjestiti. Njega bi pozicionirali uz dvorac Brezovicu, koji bi rekonstruirali, a okoliš uredili. U modernom centru Brezovice smjestili bi i novi trg, dječji vrtić, dom za starije, knjižnicu, sportsko-rekreacijski centar s bazenima, tržnicu, pa i studentski dom.

– Detaljan plan, pa i filmić, uz pomoć kojeg će se svi koji dođu moći “prošetati” kroz novu Brezovicu, vidjet će svi koji dođu na prezentaciju – zaključuju cure.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Deleted user:

    ..mašta radi svašta..

  • PosljednjiZagorec:

    Nisu to u stanju povezat biciklističkom stazom. A ne da bude nekakav tramvaj tu prolazio. Zrebao je tramvaj i do Velike gorice pa ništa. Bolnica u Blatu? Mostovi preko save kod jaruna. To sam se otprilike zadržao na tom djelu ... prikaži još! grada. Nemojte da krenem opširnije. Obečanja ludom radovanja.

  • dopizdilomi:

    Dodjte još jednu nulu i onda je možda jer će se morati sanirati "delanje" današnjeg grdonačelnika.