Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagreb dobiva novi, južni ulaz s obilaznice

U Hrvatskim autocestama kažu da vijadukt može biti izgrađen za dvije i pol do tri godine
05. studenoga 2019. u 21:30 60 komentara 50585 prikaza
Gradnja vijadukta iznad Ranžirnog kolodvora
Foto: HAC/Davor Puklavec/Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sljedeće godine trebala bi početi gradnja vijadukta iznad Ranžirnog kolodvora, čime će Zagreb dobiti novi, južni ulaz u grad. Time će se rasteretiti čvor Buzin i velikogorička cesta na kojima se u prometnim špicama stvaraju goleme gužve. Oni koji se, naime, sada preko Buzina uključuju na obilaznicu ili silaze s nje nakon gradnje vijadukta iznad Ranžirnog kolodvora to će moći činiti na čvoru Jakuševac. U Hrvatskim autocestama (HAC) očekuju da će se gradnjom vijadukta 50 posto prometa s Buzina preusmjeriti na Jakuševac. A prosječni godišnji dnevni promet između ta dva čvora je čak 57.912 vozila.

Arhitekt Vinko Uhlik Legendarni autor Novog Zagreba: Zagrebački Manhattan bio bi zločin

Aplikacija za EU fondove

HAC i Grad Zagreb krenuli su u realizaciju zajedničkog projekta koji, osim gradnje nadvožnjaka, za što je zadužen HAC, uključuje i rekonstrukciju Sarajevske ceste koja će dobiti i tramvajsku prugu, a za taj dio je zadužen je Zagreb. Realizacijom projekta tako će se poboljšati i povezanost hrvatske metropole sa zračnom lukom.

U HAC-u objašnjavaju da je nadvožnjak iznad Ranžirnog kolodvora ključan objekt za autocestu Zagreb – Sisak koja je već sagrađena, a njime će se Sarajevska cesta spojiti na čvor Jakuševac. Kako bi za tu investiciju kao jedinstvenu prometnu cjelinu dobili novac iz fondova EU, bila je potrebna zajednička aplikacija HAC-a i Grada Zagreba, a u tu su svrhu potpisali i sporazum.

Procijenjena vrijednost investicije je 68 milijuna eura. Od toga se na vijadukt i spoj na Sarajevsku cestu odnosi 48 milijuna eura, a na rekonstrukciju i proširenje te prometnice 13,3 milijuna eura, dok bi gradnja tramvajske pruge stajala 6,7 milijuna eura. U HAC-u kažu da im je želja da natječaj za gradnju vijadukta raspišu početkom sljedeće godine te da radovi krenu krajem 2020.

Od 1925. godine Miroslav je vlasnik najstarije pekare u Zagrebu! 'Nitko više ne peče kruh kao mi'

U tijeku je, pak, natječaj za novelaciju studije isplativosti za taj projekt, koja je izrađena 2014. i ažurirana 2015. godine. Studiju je potrebno novelirati, objašnjavaju u Hrvatskim autocestama, zbog aplikacije za financiranje tog projekta iz EU fondova, a jedna je od opcija i kredit od europskih razvojnih banaka. Trenutačno se provjerava ima li mogućnosti da se taj projekt ubaci u strukturne fondove za razdoblje od 2014. do 2020. godine, iz kojih se sredstva mogu koristiti do kraja 2023. U HAC-u kažu i da su razvojne banke zainteresirane za tu investiciju, s obzirom na to da se očekuje velik promet.

Vijadukt iznad Ranžirnog kolodvora sastojat će se od dvije paralelne mostne konstrukcije s po dva traka i jednim zaustavnim trakom za svaki smjer. Te konstrukcije bit će dužine 714 i 701,9 metara bez upornjaka. Vijadukt će imati više manjih raspona zbog racionalizacije troškova gradnje.

U Banskim dvorima održan sastanak Plenkovića i Bandića Zagrebački projekti Sastali se Plenković i Bandić: Dogovorili proces usvajanja GUP-a za Grad Zagreb

Spoj na Sarajevsku cestu, pak, sastojat će se od brze gradske prometnice sa 2x3 kolnička traka širine po 3,25 metara i središnjeg pojasa predviđenog za tramvaj. Te dimenzije će imati i rekonstruirana Sarajevska cesta u dužini od oko 1450 metara. Servisni kolnički trak uz sjeverozapadni kolnik bit će širine 3,5 metara. Srednji pojas bit će širok osam do 11 metara, a ondje će biti tramvajska pruga i zaštitno zelenilo. Izgradit će se i obostrane pješačko-biciklističke staze širine od tri do četiri metra. Predviđena je i gradnja tramvajskog okretišta.

Može i u etapama

U Hrvatskim autocestama kažu da vijadukt može biti izgrađen za dvije i pol do tri godine, a da se cijeli projekt može realizirati etapno, odnosno da nije potrebno krenuti odjednom i s gradnjom nadvožnjaka i s proširenjem Sarajevske ceste. Usto je moguće da se nadvožnjak spoji i na postojeću cestu. 

Dermatitis
ATOPIJSKI DERMATITIS
Najbolji savjeti za lakši život s čestom i podcijenjenom bolešću
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • vrbaZG:

  Što je sa zapadom grada? Dođite jedno jutro na Bolognu pa vidite što je gužva.

 • prajdali100:

  Sve se to može završiti za 1-2 godine.Dajte Kinezima da rade.

 • h2so4:

  Ne kužim ....kad je završena auto cesta Zagreb-Sisak ???