Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NSK U ZAGREBU

Obilježavanje Međunarodnoga dana obitelji u okviru Nacionalne kampanje „I ja želim čitati!“

Obilježavanje Međunarodnoga dana obitelji u okviru Nacionalne kampanje „I ja želim čitati!“
22.05.2019.
u 15:27

Program se provodi u sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“, čiji je organizator Hrvatsko knjižničarsko društvo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u suorganizaciji Knjižnice, Hrvatskoga knjižničarskog društva, Ureda pravobraniteljice za djecu, Osnovne škole Dr. Ivan Merz i udruge Kaooosss u utorak 21. svibnja 2019. godine prigodnim programom obilježen je Međunarodni dan obitelji.

Program se provodi u sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“, čiji je organizator Hrvatsko knjižničarsko društvo, a jedan je od brojnih partnera i Ured pravobraniteljice za djecu. Tim programom članovi Mreže mlađih savjetnika Pravobraniteljice svojim vršnjacima želi skrenuti pozornost na izazove s kojima se susreću djeca i mladi s teškoćama u čitanju.

U programu je premijerno predstavljen kratki film "Učionica, naša čitaonica!" na temu djece koja imaju disleksiju i kako se s ovom tegobom snalaze u školi te na koji način ih podržava obitelj.  Film ima za cilj dugoročnu održivost kroz promocije filma i predavanja u osnovnim školama, srednjim školama i narodnim knjižnicama diljem Hrvatske. Film je režirao Jura Troje.

U programu  sudjeluju Mlađi savjetnici Pravobraniteljice, učenici prvog i trećeg razreda osnovne škole “Dr. Ivan Merz” te Udruga Kaooosss. To je udruga za promicanje kreativnosti, kulture, obrazovanja i pismenosti.

Prikazivanjem ovog filma Nacionalna kampanja „I ja želim čitati!“  zajedno sa suorganizatorima nastavlja svojim radom na senzibiliziranju i informiranju javnosti o problemu čitanja i disleksiji te kako se s ovim teškoćama nositi tijekom školovanja i svakodnevnom životu u obitelji i zajednici.

U prigodnom programu prof.dr.sci. Anite Peti-Stantić informirala je uzvanike o svojoj najnovijoj knjizi "Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti" u izdanju Naklade Ljevak.

Glazbenim nastupom, događaj su uveličali Ivana Husar Mlinac i polaznici glazbene škole Husar@Tomčić, dječji plesno-pjevački zbor "Arija" I glazbenica  Lamia Belošević.

Program su vodili Željka Miščin, voditeljica Nacionalne kampanje „I ja želim čitati!“ i Niko Radujković, predstavnik Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice.

U programu su sudjelovalii glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, logopedinja Ivona Salaj – savjetnica Pravobraniteljice, prof. Vlatka Križan, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Mila Jelavić, pročelnica Ureda za demografiju te Zrinka Lochert, voditeljica Odjela za osnovno školstvo grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije