Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradili bi enegranu

Nađi i Huić predstavili svoj model gospodarenja otpadom u Zagrebu

26.03.2021.
u 17:26

Umjesto sadašnjih 5 kanti, građani će odvajati otpad u samo dvije kante, u obliku suhe i mokre frakcije. U suhu frakciju ubraja se papir, karton, plastična i metalna ambalaža, dok u mokru ide sav ostali otpad, kazao je Nađi

Saborski zastupnik stranke FOKUS i kandidat za gradonačelnika Zagreba, Davor Nađi, te kandidat za zamjenika gradonačelnika Zagreba, Davor Huić, predstavili su svoj model gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Nađi i Huić istaknuli su kako bi navedeni model imao 5 razina te bi postigao značajne uštede u gradskom proračunu i efektivniju zaštitu okoliša. 

„Naš model gospodarenja otpadom olakšava život našim građanima. Umjesto sadašnjih 5 kanti, građani će odvajati otpad u samo dvije kante, u obliku suhe i mokre frakcije. U suhu frakciju ubraja se papir, karton, plastična i metalna ambalaža, dok u mokru ide sav ostali otpad. Ovim modelom trećina otpada manje završava u okolišu ili odlagalištu te se smanjuje onečišćenje tla i zraka.“, naglašava Nađi.

Osim smanjenja broja kanti, a time i smanjenje troškova, Nađi je predstavio prijedlog izgradnje energane. Istaknuo je kako bi izgradnja energane u Zagrebu koštala oko 600 milijuna kuna te bi se mogla financirati iz europskih fondova, koji bi pokrili do 85% troškova izgradnje. To znači, naglašava Nađi, da bi Grad Zagreb morao izdvojiti oko 90 milijuna iz proračuna. 

Huić je, potom, naglasio kako će, osim značajnijeg porasta razine održivog razvoja i zaštite okoliša, model imati i značajne financijske uštede u odnosu na trenutni koji se provodi.

„Čistoća na godišnjoj razini bilježi minus od 50 milijuna kuna. Trenutni model je neodrživ, neefikasan i na rubu kolapsa. Naš model ima pet razina i omogućit će smanjenje broja zaposlenih u administraciji. Uštede na godišnjoj razini procjenjuju se na 173 milijuna kuna godišnje, od čega 123 milijuna kuna kroz uštede, zbog supstitucije energenata za proizvodnju toplinske i električne energije te 50 milijuna kuna kroz prodaju jedinica emisija CO2 na EU tržištu, zbog smanjenih emisija CO2 za 20%.“, zaključio je Huić.
Prva razina FOKUS-ovog modela je edukacija i prevencija od najranije dobi.

Druga podrazumijeva ponovnu oporabu, dok je kod treće razine, selekcije i recikliranja, ishod smanjenje broja kanti, a time i smanjenje troškova i logističke potrebe. Postojeći otpad bi se djelomično reciklirao i koristio za proizvodnju bioplina u Novskoj, a djelomično vozio u energanu. Energetskom oporabom u energani se stvara grijanje i struja, koji idu prema zgradama, iz koje izlazi samo čisti zrak. Odlaganje je peta razina i finalni korak modela gospodarenja otpadom. Rezultat ovakvog modela je samo 7% početne količine otpada, koji završava na deponiju.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije