Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Mrak Taritaš: Zagreb ne povlači sredstva EU fondova jer se tako ne može pogodovati kumovima

Anka Mrak Taritaš u Maksimiru je predstavila svoju viziju upravljanja Zagrebom
24. travnja 2021. u 17:48 2 komentara 447 prikaza
Stranke GLAS i Demokrati održale konferenciju za medije
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

 Kandidatkinja Glasa za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš u subotu je u Parku Maksimir predstavila program za održivi i zeleni razvoj Zagreba, cjelovitu obnovu od potresa, rješavanje problema otpada i prometnih gužvi.

-Program u 12 dijelova govori o promjeni upravljanja Zagrebom uz korištenje EU fondova koji se dosad nisu koristili jer se njima ne može pogodovati prijateljima i kumovima - poručila je Mrak Taritaš na predstavljanju programa. Hrvatska ima šansu povući sredstva iz EU Fonda za oporavak i otpornost.

-Tu Zagreb treba naći svoje mjesto i sve ono što je godinama bilo obećavano može se realizirati - rekla je Mrak Taritaš.

Dijelove programa vezane uz obrazovanje, kulturu, socijalnu skrb i zdravstvo predstavili su kandidati za zamjenike gradonačelnice - nestranački Marko Torjanac i predsjednik Demokrata Mirando Mrsić. Torjanac je obećao razvoj Zagreba kao središta građanske kulture, bez pritisaka i ucjena politike, te izdvajanje iz gradskog proračuna za kulturu od 12 posto.

Otvorit će se, kaže, kreativne radionice i prostori za nezavisnu kulturu "opstruiranu za vrijeme Bandićeve vladavine". Tu je i prenamjena kompleksa Gredelj u kulturno-umjetnički i obrazovni centar, uključivanje rijeke Save u gradski život te poticanje klupske kulture koja danas u Zagrebu gotovo da i ne postoji. Omogućit će se i cjeloživotno obrazovanje, u škole uvesti građanski odgoj te razvijati mali sportovi, kao prostori rekreacije i socijalizacije.

Predstavljajući dio programa vezan uz socijalnu skrb i zdravstvo, Mrsić je obećao transparentnija izdvajanja, izgradnju domova za starije i servisne službe kako bi stariji sugrađani što duže mogli ostati u svojim domovima.

-Domove zdravlja treba  podići na višu razinu, a  u Novom Zagrebu izgraditi  gradsku južnu bolnicu - istaknuo je Mrsić.

 Upitana za projekt roditelj-odgajatelj, Mrak-Taritaš je rekla da taj projekt, koji godišnje košta 500 milijuna kuna, planira zaustaviti, no neće dirati u stečena prava.

-To je loš, populistički Bandićev projekt, a mi ćemo kroz demografsku politiku ponuditi nove projekte - poručila je Mrak Taritaš kojoj je prije četiri godine na lokalnim izborima malo nedostajalo da kao članica HNS-a, uz potporu SDP-a, postane gradonačelnica Zagreba.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Avatar Antikomunist
    Antikomunist:

    Anka bi malo ugrađivala cigle po 500 kn komad

  • Karloooo:

    Samo Mrak taritas nema pravo govoriti o novom Zagrebu i sve to...nek se vrati u Gunju ona i njeni kumovi koji su obnavljali kuće po cijeni skoro 2000€... i ona će o poštenju?