Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Bum" izuma na Sveučilištu

Medalje više i ne brojimo, a imamo i viteza inovatorstva

23.11.2016., Zagreb - Miljenko Simpraga nagradjen za inovacije na Sveucilistu.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
28.12.2016.
u 16:00

Studentske inovacije pokorile su domaće, europske i svjetske sajmove, a i profesori s Grafičkog fakulteta osvojili su pak europski Grand Prix u Bruxellesu, što je trijumf kakav nijedan fakultet Sveučilišta u Zagrebu nije doživio u zadnjih 20 godina.

Zlato, zlato, zlato, srebro, bronca, zlato, bronca, srebro, zlato, zlato... I tako unedogled. Ako je suditi prema medaljama koje su inovatori sa Sveučilišta u Zagrebu osvojili, može se zaključiti da su inovacije na fakultetima ove godine doživjele pravi “bum”. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologija i komunikacije, postao je europski vitez inovatorstva, studentske inovacije pokorile su domaće, europske i svjetske sajmove, a i profesori s Grafičkog fakulteta osvojili su pak europski Grand Prix u Bruxellesu, što je trijumf kakav nijedan fakultet Sveučilišta u Zagrebu nije doživio u zadnjih 20 godina.

Zaštita diploma

– Inovacije su jedna od glavnih misija Sveučilišta. S naših 4500 doktora znanosti te 75.000 studenata potencijal je velik – rekao je Šimpraga i dodao kako je cilj Sveučilišta profesorima i studentima pomoći da prijave, provedu, zaštite i komercijaliziraju projekt. Područja u kojima zagrebački istraživači prednjače su tehnika, biomedicina i biotehnika. Najuspješnija inovacija prema nagradama ove godine dolazi s Grafičkog fakulteta, a rješava problem krivotvorina u modnoj industriji. “Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s Ink jet tehnologijom” projekt je profesora Vilka Žiljaka, Ivane Stanimirović Žiljak i Jane Žiljak Vujić te Klaudija Papa, inače i dekana Grafičkog fakulteta, a na INNOVI u Bruxellesu osvojio je Grand Prix te je proglašen najboljim u konkurenciji više od 250 inovacija iz 15 zemalja svijeta.

– Korištenjem naše tehnologije na tkaninu se ugrađuje dvostruka slika. Jedna je “prava“ i vidljiva golim okom, a druga zaštita vidljiva infracrvenim kamerama koja onemogućuje falsificiranje – objasnio je Vilko Žiljak i napomenuo da unatoč tome što je projekt nagrađen za primjenu u tekstilnoj industriji, njegova je vrijednost u tome što se može primjenjivati na gotovo svemu što se tiska, od papira, ambalaže, tkanine... Stoga je želja autora projekta da se zaštita koristi prilikom tiskanja diploma na Sveučilištu u Zagrebu.

Veliki uspjeh studenata

Brojim su se nagradama okitili i studenti inovatori. Poseban su uspjeh ostvarile ekipe s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Medicinskog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. Među njima je i Luka Grgar s Medicinskog fakulteta koji je osmislio GuardianMed, kateter s antiseptičkim sredstvom. Ove je godine s kolegicom Darijom Šimić osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju, a sa svojim je izumom gostovao u Kini, Švicarskoj...

– Cijenim pomoć koju sam dobio od Sveučilišta pri izlaganju na sajmovima. Također, poznajem kolegu kojem je fakultet dao prostor za razvoj inovacije, što je svijetli primjer suradnje koju treba poticati – rekao je Luka Grgar. •

Komentara 1

Avatar Honduras
Honduras
20:56 29.12.2016.

ovo je presmiješno - po svim relevantnim istraživanjima zagrebačko je sveučilište daleko ispod SVIH drugih iz ovog dijela svijeta - čak je i mariborsko i beogradsko ispred zagrebačkog. a vi tu pišete nekakve hvalospjeve kao da je najbolje na svijetu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije