Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bicikl budućnosti

Marko Matenda izumio pametni bicikl, prvi uopće na svijetu

visiobike (1)
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
Autor
Mateja Šobak/VLM
10.04.2013.
u 09:53

Bicikli poput ovog budućnost su kretanja po gradu, kaže inovator. Cijena bicikla još se ne zna

Ljubav prema pametnim telefonima te stari električni bicikl dovoljni su bili mladom inovatoru Marku Matendi da izradi prvi pametni bicikl na svijetu koji je nazvao Visiobike.

Osim što električnim motorom pomaže vozaču da lakše svlada put, posebnost je bicikla takozvana smartphone integracija.

Kod za “paljenje”

– Naši inženjeri Matija Kekelj i Tomislav Tomašić razvili su hardver koji omogućuje komunikaciju između motora, baterije i pogona za brzine te šalje sve te informacije putem bluetootha na pametni telefon. Napravili smo i aplikaciju čija je specifičnost da se, za ulazak u nju, mora utipkati kod bez kojeg se bicikl uopće ne može pokrenuti – objasnio je Matenda te dodao da se na ekranu pametnoga telefona, nakon što se uđe u aplikaciju, može vidjeti trenutačna brzina bicikla, napunjenost baterije te se može mijenjati postotak koliko je potrebno da električni motor pomaže pri pedaliranju. Također, ekran će sadržavati i navigaciju uz pomoć koje će se moći odrediti optimalna ruta sukladno napunjenosti baterije.

Visiobike je Matenda namijenio ponajprije ljudima koji će ga koristiti kao prijevozno sredstvo svakodnevno, a ne isključivo za rekreaciju. Kako objašnjava, mnogi ljudi ne koriste bicikl za odlazak na posao, pogotovo ljeti, a upravo ovaj tip bicikla omogućit će i to.

Uskoro u izlozima

– Cijena bicikla još se ne zna, ali s obzirom na to da je u njega ugrađena napredna tehnologija i vrhunske biciklističke komponente, cijena proizvodnje je visoka. Oni koji znaju što ovakav bicikl nudi, mislim da ga će rado kupiti – objasnio je Matenda otkrivši još jednu zanimljivost originalnoga Visiobikea.

Ispod sjedala bicikla ugrađena je kamera koja sve što se događa iza bicikla prenosi na zaslon telefona.

– To vam je mali retrovizor – smiješeći se kazao je mladi inovator čiji će se bicikl za nekoliko mjeseci naći i u izlozima trgovina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije