Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Mamuti, alkemičari, atomi... HAZU nam je kao zabavna učionica

Akademija je obilježila svoj dan na čak osam lokacija u Zagrebu, a osim u metropoli, uživalo se u bogatom programu HAZU u još petnaest gradova
07. studenoga 2018. u 08:30 1 komentara 366 prikaza
Dan otvorenih vrata HAZU-a
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Od recepata i kušanja jela iz rimskoga doba preko razgledavanja fosila mamuta i učenja o hrvatskim alkemičarima ili svijetu atoma do upoznavanja s radom Marina Getaldića, maestra Borisa Papandopula i drugih velikana koji su pridonijeli našoj znanosti i umjetnosti.

HAZU Pogledajte Bašćansku ploču Bogat program na Danu otvorenih vrata HAZU 6. studenoga

I te kako je bilo živopisno na jučerašnjemu Danu otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), čiju su palaču na Zrinjevcu u prijepodnevnim satima ispunili učenici koji su sa svojim nastavnicima došli “podebljati” znanje iz škole.

Bolje ćemo upamtiti

– Već smo učili i o Bašćanskoj ploči i o škrinji svetoga Šimuna, ali danas nastavu imamo pored ta dva spomenika. Mislim da ćemo tako sve što trebamo znati o njima bolje upamtiti nego da samo sjedimo u školi – rekao je Tomislav Grgurević, učenik šestoga razreda OŠ Vrbani. Njemu je, kao i brojnim drugim đacima koji su sudjelovali na radionicama i predavanjima, posjet HAZU poslužio kao nešto zanimljivija učionica od one uobičajene. A upravo je to i cilj manifestacije.

HAZU HAZU Razgledajte Bašćansku ploču i memorijalnu sobu nobelovaca

– Kada je Josip Juraj Strossmayer osnivao Akademiju, rekao je da je sve potrebno za njezinu izgradnju od naroda dobio i da je po završetku radova narodu i vraća. Time se vodimo i mi na Danu otvorenih vrata jer želimo svim građanima približiti našu bogatu znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost – rekao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU.

Na osam lokacija

Akademija je obilježila svoj dan na čak osam lokacija u Zagrebu, a osim u metropoli, uživalo se u bogatom programu HAZU u još petnaest gradova. Da je blago Akademije još do kraja nepoznato, pokazuje i Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara.

– Voljeli bismo kada bi nas učenici više posjećivali jer imamo što ponuditi; od najstarijega europskoga oruđa do zanimljivih pronalazaka kostiju mamuta – rekla je paleontologinja dr. sc. Jadranka Mauch Lenardić.

>> Izložba posvećena jugoslavenskoj arhitekturi hit u New Yorku

Dan otvorenih vrata HAZU-a
1 / 9
Izložba posvećena jugoslavenskoj arhitekturi
TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno