Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAVAT PUKOVNIJA

Kršni dečki iz ureda na straži i na plus 35

06.07.2016., Zagreb - Pocasna satnija Kravat pukovnije na Dolcu.  Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
09.07.2016.
u 14:56

– Smjena straže svečan je čin i pukovnija mora biti krajnje ozbiljna – ističe zamjenik zapovjednika

Priča o junaštvu, disciplini, časti, domoljublju, ali i o jedinoj pokretačici svijeta – ljubavi. To je, kažu njeni ponosni članovi, Kravat pukovnija. Počasna satnija utemeljena po uzoru na hrvatsku laku konjicu koja se u Tridesetogodišnjem ratu borila na strani Francuske sutra slavi rođendan, a Zagrepčani će na Dolcu dobiti priliku družiti se s vojnicima.

Od čizama do krznene kape

– Postavit ćemo bale sijena, moći će se jahati konji, okušati u streličarstvu, jest će se vojnički grah – opisuje šestu obljetnicu Kravat pukovnije zamjenik zapovjednika, ekonomist Hrvoje Bušić. Ozbiljni i glave ponosno uzdignute u vrijeme smjene, objašnjava, Zagrepčane i turiste koji im mašu ne smiju pozdravljati.

– Smjena straže svečan je čin i pukovnija mora biti krajnje ozbiljna – ističe zamjenik zapovjednika koji se na pristupanje Kravat pukovniji odlučio zbog zanimljive vojne povijesti, ali i ljubavne priče. Rupci koje nose, objašnjava, replike su onih koje su djevojke vezale svojim mladićima kad su odlazili u Francusku.

– Nije tad bilo telefona, poruka, Vibera, a morale su nekako osigurati da ih dragi ne zaboravi – šali se Bušić, koji, kao i njegova pukovnija, bilo ljeto ili zima, nosi kožnate rukavice i čizme, krznenu kapu te kaput. Bez toga bi im na 35 Celzijevih stupnjeva bilo još i toplije – tvrdi dočasnik Roman Grujić, koji je projekt menadžer u Croati, tvrtki koja proizvodi – kravate.

Ima i duhovni bend

– Kapa nas štiti da nam sunce ne udari u glavu – sa smiješkom objašnjava Grujić te dodaje kako na samoj obuci za pukovniju nije mislio da će izdržati. Program nije lak, složio se i voditelj bubnjarskog orkestra Filip Foretić, koji je građevinski projektant, a ima i svoj duhovni bend. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
16:55 10.07.2016.

Lijepo i svaka cast atraktivno i za turiste i domace al poglejmo i obicne radnike kaj asfaltiraju ceste i na plus 90 pa i vise mislim da je njima ipak teze i ima ih i mladih i pred mirovinu a i mrsavih pa i jacih al moraju koricu kruha zaradit nisam nis lose mislil al naslov krsni i plus 35 je pretjeran valjda nebum krivo shvacen al poslikajte i radnike malo

Avatar Honduras
Honduras
16:36 09.07.2016.

koji je ovo cirkus - krivousti je, da bi liječio svoje komplekse, uveo ove smiješne izmišljene uniforme i to proglasio "starim hrvatskim odorama"... a u povijesti nitko nikad nije nosio takve uniforme. čisti falsifikat. svi koji znaju išta o povijesti - umiru od smijeha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije