Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kamerama Ureda za promet počela se služiti i policija

Uz policiju će i komunalni redari uskoro početi pregledavati snimke i nadzirati šaranje fasada
20. rujna 2012. u 08:13 3 komentara 4 prikaza
nadzorne kamere
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Osim što bilježe prometne prekršaje, nadzorne kamere Ureda za promet – koje su za sada postavljene na trideset i četiri gradske lokacije – umnogome su pridonijele i većoj sigurnosti građana. Naime, pomoću njihovih snimki policija je već uspjela doći do počinitelja nekoliko razbojstava u gradu.

– Dobro surađujemo i uskoro će policiji biti dostupne sve snimke pomoću kojih će i sami moći nadzirati ulice – kazao je Mato Kraljević iz Ureda za prometno redarstvo na okruglom stolu koji se održao jučer u HAK-u, a tema je bila promet. Dodao je da će uskoro i komunalni redari preko njih početi nadzirati šaranja fasada te bilježiti ilegalno odlaganje otpada, za što Grad godišnje izdvaja sedam milijuna kuna.

Dobre vijesti iznio je i Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa. Kazao je da je u prvih osam mjeseci na gradskim prometnicama stradalo najmanje osoba u posljednjih pedeset godina.

– Zaključno s današnjim danom poginule su četrdeset i četiri osobe, ali ni jedno dijete. Prošle godine poginulo je 76 osoba, pa se nadamo da će ove godine i konačan broj biti još manji – kazao je Forjan, dodavši da je 1990. godina bila najteža – s čak 245 poginulih.

Na oko 790 tisuća stanovnika u Zagrebu registrirano je 420 tisuća vozača i 346 tisuća vozila. Zanimljivo je da ima čak 52 tisuće vozila manje u odnosu na prošlu godinu, za što je prema Forjanu zaslužna policijska odluka da se svako vozilo koje nije registrirano duže od godine dana briše iz evidencije.

No, ni taj broj nije znatnije pridonio rješavanju svakodnevnih gužvi koje se dugoročno planiraju smanjiti ulaganjem u automatski sustav nadziranja prometom, poboljšanjem i ubrzanjem javnog prijevoza i razvojem infrastrukture za bicikliste.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • 2much4me:

    "...komunalni redari preko njih ubrzo početi nadzirati šaranja fasada ..." ----------------------------------------------------------------------------------------- Ma tko je rekao da je propao Projekt Fasada?!

  • liliZG:

    ..........pa nije dovoljno samo izbrisati vozilo iz evidencije nakon godine dana neregistracije, trebalo bi utvrditi da li je ono stvarno rashodovano na nekom otpadu,ili samo stoji u nečijoj garaži ili se ipak kreće po cesti, neregistrirano i sudjeluje u prometu..............ne ... prikaži još! do bog da te takav lupi.....

  • autoritet:

    je li ovo jubilarno 1000-to objavljivanje istog članka o kamerama i fasadama? mislim da jest, vrijeme je za šampanjac!