Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
možete i vi

Isprobali smo leteći trapez: Prava je adrenalinska bomba, a preporuka je ispustiti i pokoji krik

Zagreb: Pripreme za CirkoBalkanu, 11. festivala suvremenog cirkusa
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/15
15.06.2023.
u 10:45

Uspon po konstrukciji nalikuje sceni iz "Spidermana", ključni je trenutak kad se treba primiti za ručke i vinuti u zrak, a potom imate osjećaj kao da padate na oblak

Adrenalin navire već pri samom pogledu na velebno zdanje uz Savu, nedaleko od kluba Močvara, za kojim se malo koji šetač na nasipu neće okrenuti. Ondje je, naime, u sklopu 11. Festivala suvremenog cirkusa Cirkobalkana postavljena naoko neobična sprava, a riječ je o letećem trapezu koji je na obale Save dopremila francuska cirkuska škola Turbul'. Jedna je od najvećih atrakcija manifestacije koju do subote možete obići u Pogonu Jedinstvo, a odlučili smo i sami isprobati njihanje na deset metara visine.

Zaštitna mreža i pojasevi, salto za hrabrije

Prvo je pravilo, na savjet akrobata iz Francuske, pažljivo slušati upute.

– Sve smo dobro osigurali. Ispod trapeza je zaštitna mreža, a i svatko tko se odluči popeti vezan je zaštitnim pojasevima. Dakle, nema straha da će se nešto dogoditi, riječ je o sigurnim i kontroliranim uvjetima – ohrabruje nas Ludovic da Costa iz Turbul'a, koji je i sastavio konstrukciju.

Nakon vezivanja slijedi uspon, prvo stubama, a onda i po metalnoj konstrukciji. Osjećaj je to koji vas baca u scene iz "Spidermana" kada se protagonist Peter Parker, na prvu gotovo nesvjestan svoje novostečene snage, uspinje po betonskoj džungli Manhattana. Na našu sreću, na vrhu nas ne dočekuju zlikovci iz Marvelove uspješnice poput Doctora Octopusa, već iskusni akrobat koji prvih nekoliko minuta, uz davanje uputa, ohrabruje one koji su skupili dovoljno snage za uspon. Nakon pažljivog upijanja uputa, idući je korak čvrsto se primiti za ručke na ljuljački trapeza.

Tada se javlja i najveća panika i strah da će ruke u jednom trenutku popustiti te da pad i neće biti najugodniji, ali neprestano nas uvjeravaju da i oni slabije muskulature mogu bez problema svladati trapez. Potom slijedi duboki sjed uz lagano ispruženu desnu nogu koji je ključna pozicija za dobar zamah i nakon jednog "tri, četiri, sad" počinje lagani let od 40-ak sekundi, a najvažnije je pritom ruke držati ispruženima i njihati se nogama kao na pravoj ljuljačci. Na preporuku stručnjaka, nije loše ni ispustiti pokoji krik kako biste se lakše riješili straha i prepustili mjesto navali adrenalina.


>>VEZANI ČLANCI:


Stručnjaci iz francuske škole daju vam znak kad se treba pustiti, a pritom oni hrabriji mogu isprobati i salto. Da Costa nam daje upute, i to na hrvatskom, za koji kaže da ga je, barem u osnovi, bolje naučio nego engleski. Ako se pak samo želite osjećati kao da padate na oblak, onda na znak u mjestu najviše točke puštate ruke i pokušavate se baciti na leđa. Pad je jednako uzbudljiv kao i trenutak kada se treba vinuti u zrak.

Predstave se gledaju do subote

Da za probni let trapezom zaista ne trebaju nikakve posebne vještine ili fizička sprema, što nam je Da Costa naglasio na početku, pokazalo se istinitim. Stručni akrobati znaju i procijeniti trenutak u kojemu bi se trebalo pustiti pa se ne morate brinuti da ćete ostati zraku.

– Nakon određenog vremena amaterima postane teže jer nisu naučili kako razvijati dobar zamah koji vam omogućava da se držite što dulje, tako da to i nema puno veze sa snagom u rukama. Najveći zadatak je prevladati strah, koji se najčešće javlja jednom kada se popnete na tu visinu, ali tada je i najgore odustati. U ovakvim vještinama ne smije sve biti tako lako jer tek onda kada prijeđete svoje granice, osjećate se dobro i obuzme vas adrenalin, a u konačnici i želja da pokušate ponovno – govori Da Costa.


>>FOTO: Pogledajte kako izgledaju akrobacije na letećem trapezu

Zagreb: Pripreme za CirkoBalkanu, 11. festivala suvremenog cirkusa
1/15

Adrenalinsku bombu možete i sami besplatno isprobati još sutra od 17 do 19 sati, a potrebno je da na nasip kod Pogona dođete pola sata ranije kako biste se prijavili. Dobno ograničenje je osam godina, a trapez na ovogodišnjoj Cirkobalkani nije slučajno, već je onamo dospio zbog nove koncepcije, podnaslova Monodisciplina. Cilj je tijekom idućih godina zaroniti dublje u pojedine cirkuske tehnike i publici otkriti raznolikost izvedbi unutar suvremenog cirkusa. Ove godine riječ je o zračnim akrobacijama, objašnjava nam Jadranka Žinić Mijatović iz Cirkorame.

– Osim radionica, kako za amatere, tako i za profesionalce, imamo, kao i uvijek, velik broj predstava uz domaće autore, ali i goste iz Francuske, Španjolske, Italije, Švicarske, Srbije i Meksika. Trapez je predstavnik jedne od najstarijih disciplina u cirkusu, a bilo nam je drago da onda tim povodom možemo ugostiti profesionalce iz Francuske – govori J. Žinić Mijatović.

Prvotna im je ideja, domeće, bila da tema bude isključivo trapez, ali to je ipak bio presužena koncepcija s obzirom na budžet i organizaciju programa. Zbog toga se, uostalom, predstave većinom temelje na solo i duo izvedbama, a neke od njih još stignete gledati zaključno sa subotom. Detaljan program može se proučiti na profilu Cirkorame na Facebooku, a ulaznice se kupuju u sustavu Entrio. 

Komentara 1

Avatar Senf
Senf
11:07 16.06.2023.

Sve za grad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije