Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u subotu

Inicijativa "Stop spalionici na Rebru" organizira panel o zbrinjavanju medicinskog otpada

Građanska inicijativa prosvjeduje protiv izgradnje spalionice Rebro
Katja Knežević
30.03.2023.
u 07:00

-Na panel smo pozvali vodeće svjetske i domaće stručnjake, kao i nositelje primjera dobrih praksi zbrinjavanja infektivnog medicinskog otpada u Hrvatskoj i Europi- poručili su iz organizacije

Spalionica koja bi se potencijalno trebala graditi u sklopu kompleksa KBC-a Zagreb Rebro goruća je tema među stanovnicima u Maksimiru, a sada su iz Građanske inicijative "Maskimir za Zagreb" i Građanske inicijative "Stop spalionici na Rebru" najavili panel pod nazivom "Najbolja rješenja održivog i odgovornog gospodarenja medicinskim otpadom".Ona će se održati sutra u 17.30 u Centru za kulturu i informacije Maksimir u Švarcovoj 18. 

-Ispravan način zbrinjavanja medicinskog otpada postao je krucijalno pitanje. Izazovi upravljanja medicinskim otpadom povećali su se zbog pandemije i lošeg reaktivnog upravljanja nastalom situacijom. Vrijeme je da se aktiviramo kao civilno društvo i istražimo koja su to najbolja progresivna rješenja koja nisu štetna za okoliš, a na najbolji način rješavaju goruće pitanje- poručili su iz inicijativa.

Za građane grada Zagreba posebno, ali i cijele Hrvatske, je u okolnostima nedostatka strategije gospodarenja otpadom na lokalnoj i nacionalnoj razini važno da zaštite svoju zajednicu, svoje okruženje i svoj okoliš kako ne bi nastale nemjerljive i nesagledive posljedice nametnutih loših rješenja, dodali su. Napomenuli su i kako žele ocrtati put održivog razvoja i pokrenuti diskusiju o uistinu najboljim procesima i metodama cjelovitog zbrinjavanja medicinskog, a posebno infektivnog medicinskog otpada, između struke, investitora i lokalne zajednice.

-Na panel smo pozvali vodeće svjetske i domaće stručnjake, kao i nositelje primjera dobrih praksi zbrinjavanja infektivnog medicinskog otpada u Hrvatskoj i Europi. Tema kružnog gospodarstva i zbrinjavanja otpada goruća je tema na svim razinama u RH, ali i problem s kojim se susreću sve zemlje Europske unije, prvenstveno zbog prekomjerne proizvodnje i loših strategija gospodarenja otpadom- najavili su iz inicijativa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije