Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25 posto ljudi već potpisalo

Inicijativa Knežija brani park nastavlja borbu: I dalje se skupljaju potpisi za peticiju

Foto: Knežija brani park/Facebook
1/3
17.09.2020.
u 15:13

Potpisnici, naime,  traže poništavanje lokacijske dozvole i zaustavljanje izgradnje zgrade u ulici Davorina Bazjanca 1

Građanska inicijativa “Knežija brani park” u samo mjesec i pol dana prikupila je potpise više od 25 posto stanovnika svog kvarta, koji traže zaustavljanje izgradnje osmerokatnice u parku naselja Knežija. Peticiju je na ulicama i na internetu potpisalo čak 2681 stanovnika ovog kvarta, a pridružili su im se i drugi Zagrepčani pa je ukupno prikupljeno 4216 potpisa.

Potpisnici, naime,  traže poništavanje lokacijske dozvole i zaustavljanje izgradnje zgrade u ulici Davorina Bazjanca 1 na Knežiji.

- Prikupljen broj potpisa je respektabilan i pokazuje jasno protivljenje stanovnika i stanovnica Knežije planiranoj izgradnji. Svi smo rekli  odlučno “ne” izgradnji zgrade na mjestu parka - kaže Valentina Knežević iz građanske inicijative Knežija brani park.

- Prikupljene potpise ćemo urudžbirati Uredu gradonačelnika i Ministarstvu graditeljstva. Apelirala bih na nadležna tijela da slušaju
glas građana i da zaustave ovaj suludi čin izgradnje osmerokatnice na mjestu parka - zaključuje.

Zahtjeve inicijative podržavaju i brojne strukovne udruge, poput Društva arhitekata Zagreba, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatske komore arhitekata, Udruge hrvatskih urbanista i Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata.

Tamara Bjažić Klarin iz Udruženja hrvatskih arhitekata naglasila je kako je ovdje riječ o vrlo vrijednom primjeru urbanizma iz šezdesetih godina koje je u ovo vrijeme kad smo sve više izloženi neplanskom građenju dobar primjer kvalitetnog stanovanja.

- Izgradnjom stambene zgrade na ovoj lokaciji, osim što bi naselje ostalo bez jedne lijepe i vrijedne parkovne površine, narušila bi se i kvaliteta stanovanja u okolnim zgradama - veli dodajući kako je apsolutno riječ o širem problemu, što pokazuju i brojne druge inicijative koje su pokrenute na Savici, u Sigetu, na Borovju, gdje se na javne površine koje su u funkciji naselja i upravo čine dodanu vrijednost života u njima permanentno implementiraju objekti koji im ne odgovaraju niti sadržajem, niti gabaritima.

- Riječ je o eklatantnom primjeru parazitiranja na postojećoj infrastrukturi i gradnji objekata koji su isključivo u interesu privatnog profita a ne zajednice, tako da Udruženje hrvatskih arhitekata apsolutno podržava ovu inicijativu - govori Tamara Bjažić Klarin.

Ključne riječi

Komentara 2

SP
spremni0
09:58 18.09.2020.

bandić i bandas iz grada su prešli sve granice

DA
DarthVader
18:32 17.09.2020.

I opet ovi koji su protiv svega. Prokleti purgeri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije