Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Inicijativa Knežija brani park nastavlja borbu: I dalje se skupljaju potpisi za peticiju

Potpisnici, naime,  traže poništavanje lokacijske dozvole i zaustavljanje izgradnje zgrade u ulici Davorina Bazjanca 1
17. rujna 2020. u 15:13 2 komentara 709 prikaza
Foto: Knežija brani park/Facebook
Pogledajte galeriju 1/3

Građanska inicijativa “Knežija brani park” u samo mjesec i pol dana prikupila je potpise više od 25 posto stanovnika svog kvarta, koji traže zaustavljanje izgradnje osmerokatnice u parku naselja Knežija. Peticiju je na ulicama i na internetu potpisalo čak 2681 stanovnika ovog kvarta, a pridružili su im se i drugi Zagrepčani pa je ukupno prikupljeno 4216 potpisa.

Mladi se navukli na opasnu drogu OPASNE DROGE Dramatično stanje u Zagrebu: Drogirana mladež tetura i pada po cesti, sve je snimljeno

Potpisnici, naime,  traže poništavanje lokacijske dozvole i zaustavljanje izgradnje zgrade u ulici Davorina Bazjanca 1 na Knežiji.

- Prikupljen broj potpisa je respektabilan i pokazuje jasno protivljenje stanovnika i stanovnica Knežije planiranoj izgradnji. Svi smo rekli  odlučno “ne” izgradnji zgrade na mjestu parka - kaže Valentina Knežević iz građanske inicijative Knežija brani park.

- Prikupljene potpise ćemo urudžbirati Uredu gradonačelnika i Ministarstvu graditeljstva. Apelirala bih na nadležna tijela da slušaju
glas građana i da zaustave ovaj suludi čin izgradnje osmerokatnice na mjestu parka - zaključuje.

svi su pozvani Kino pod zvijezdama od idućeg tjedna u najljepšem zagrebačkom parku

Zahtjeve inicijative podržavaju i brojne strukovne udruge, poput Društva arhitekata Zagreba, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatske komore arhitekata, Udruge hrvatskih urbanista i Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata.

Tamara Bjažić Klarin iz Udruženja hrvatskih arhitekata naglasila je kako je ovdje riječ o vrlo vrijednom primjeru urbanizma iz šezdesetih godina koje je u ovo vrijeme kad smo sve više izloženi neplanskom građenju dobar primjer kvalitetnog stanovanja.

prva faza Stare tvornice Badel i Gorica istražuju 3D skenom i virtualnom tehnologijom

- Izgradnjom stambene zgrade na ovoj lokaciji, osim što bi naselje ostalo bez jedne lijepe i vrijedne parkovne površine, narušila bi se i kvaliteta stanovanja u okolnim zgradama - veli dodajući kako je apsolutno riječ o širem problemu, što pokazuju i brojne druge inicijative koje su pokrenute na Savici, u Sigetu, na Borovju, gdje se na javne površine koje su u funkciji naselja i upravo čine dodanu vrijednost života u njima permanentno implementiraju objekti koji im ne odgovaraju niti sadržajem, niti gabaritima.

- Riječ je o eklatantnom primjeru parazitiranja na postojećoj infrastrukturi i gradnji objekata koji su isključivo u interesu privatnog profita a ne zajednice, tako da Udruženje hrvatskih arhitekata apsolutno podržava ovu inicijativu - govori Tamara Bjažić Klarin.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • spremni0:

    bandić i bandas iz grada su prešli sve granice

  • DarkLord:

    I opet ovi koji su protiv svega. Prokleti purgeri.