Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

I stanari u POS-u za svoj dom daju novac. Zato žele da je suh

POS Sveta Klara
Marko Prpić/Pixsell
13.01.2016.
u 14:44

Slabo sagrađen POS nije samo loša investicija njegovih stanara ili države nego svih nas

Uoči Božića do nas je stigla ne tako božićna priča o POS-u u Klari. Slušali smo kako su se tamo zapalili kontejneri, iz njih se plamen proširio na ulaz i okolne stanove. Lako je planulo, potpuno uništilo strujne instalacije koje, ispostavilo se, nisu najbolje kvalitete.

Ulaza više i nema, u zgradu se ide kroz zgarište. Prvi su se stanari tek uselili, predstavnika još nemaju, kao ni upravitelja zgrade. Elektra je svoje napravila, struje ima, ulaza još ne. A onda se otopio snijeg pa je počelo i curiti. I to kroz stropove. Priču su pročitali svi, došlo je vrijeme da se podsjeti kako POS znači poticana stanogradnja. Ne besplatna, tim ljudima nije ništa poklonjeno, oni za POS plaćaju. Ne, doduše, kao za neku vilu, ali plaćaju.

Treba li im zato “uvaliti” gradnju koja plane kao šibica, a promoči kao karton? Baš zato što se radi o državnoj (ili gradskoj) poticanoj stanogradnji, ona mora biti maksimalno kvalitetna. I bolja od skupo plaćene vile. Dosad efikasna i pravodobna ministrica Anka Mrak-Taritaš pokvarila je dojam na kraju svog mandata. Naizgled pohvalno zvuči obećanje da će se garancija maksimalno poštovati, malo je manje pohvalno što garancija traje samo dvije godine. A riječ je, kako god okrenuli, o nečemu što bi trebalo trajati desetljećima. Zgrade još nisu automobili pa da ih nakon pet godina promijenimo. Mnogi od novih vlasnika POS-ova držali su da je jedan životni problem riješen barem za desetak godina unaprijed. Država ne bi smjela tvrditi kako je riješila problem kritičnoj skupini uvaljujući im nekvalitetne zgrade.

Umjesto rješenja, žitelji su POS-a u Klari dobili još problema. Tko bi normalan investirao u prostor za koji ne znate s koje će strane sutra prokišnjavati te hoće li se zapaliti ako neko dijete baci petardu ili ako zaiskri nečija peć? Neka nitko ne misli da su u problemu samo oni. U problemu smo svi mi jer je poticana stanogradnja projekt koji se financira prije svega iz naših džepova. Investitori su država ili grad. Nekako ne vjerujemo da bi ovakav podbačaj dozvolili na novogradnji vlastitih ureda.

Komentara 4

ST
strsljen2013
20:55 13.01.2016.

Eh da smo pravna država sad bi nadrapal nadzorni organ i onaj tko je potpisao da je zgrada spremna za uporabu.

LI
lika64
00:22 14.01.2016.

Uhlir je zadovoljan, biti će još posla iako on više neće biti zamjenik ministrice Mrak

PA
papučica
09:10 14.01.2016.

Koliko love , toliko glazbe. Na žalost to opet najviše plaćaju kupci i mi svi kao porezni obveznici koji plaća ceh za propalu investiciju države. Gradnja stanova iz proračusnkih sredstava je glupo politikanstvo plitičkih muljatora (u prvom redu čačića koji izvlači korist iz toga svojom građevinskom operativom, njegove nasljednice Anke Sumrak Tarataš, sve u trenutku kada je 10-20000 stanbenih jedinica u Zg višak. Na taj način se onemogućila tržišna utakmica (kvalitetom i cijenom) pravih investitora i na žalost oni su morali potražiti druga mjesta za gradnju (Crna Gora, Austrija, Njemačka i dr. Sa ovakvim politikama mi nikada nećemo izaći iz mulja i doživjeti ekonomsko-gospodarski oporavak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije