Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Droga u Zagrebu

Godišnje se troši tisuću kila trave i 87 kila heroina

zabava
Arhiva VL
21.12.2009.
u 23:40

Znanstvenici su analizirali potrošnju pet vrsta droga u Zagrebu preko komunalnih otpadnih voda, odnosno urina građanstva.

Zagreb je jedan od četiri europska grada u kojem se zlouporaba droga odnosno količina potrošene droge odnedavno mjeri novim pristupom - preko komunalnih otpadnih voda odnosno analizom urina cjelokupne populacije.

Za hvalevrijedan, danas predstavljen, projekt u suradnji Instituta Ruđera Boškovića i Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrije Štampara, Grad je izdvojio 336 tisuća kuna.

Rezultati istraživanja od veljače do rujna ove godine kokaina, heroina, marihuane, amfetamina i ecstasyja, te terapeutskih opijata metadona i kodeina, pokazali su sljedeće: u gradu se godišnje potroši tisuću kila marihuane, 87 kg heroina i 47 kg kokaina.

Dok se heroin i marihuana konzumiraju redovno, simultane droge, kokain i amfetamin više se troše vikendima. Izlučivanje kokaina tada poraste za 1,76 posto, a ecstasyja za 2,7 posto.

Rezultati istraživanja slični su onima provedenima u Londonu, Luganu i Milanu, gdje je marihuana također prva na top-listi droga no, za razliku od Zagreba, ondje se više od heroina troši kokain.

Analize u Zagrebu će se cijelo vrijeme prosljeđivati MUP-u, Odsjeku kriminaliteta droga, a za potrebe policije u projektu će se detektirati i nove vrste droga još neuhvaćene na tržištu.

– Istraživanja su nama izvrsan izvor informacija koje će nam pomoći usmjeriti operativne operacije – kazao je Mihael Varga, zamjenik načelnika PUZ-a.

Ključne riječi

Komentara 10

BA
baš
08:03 22.12.2009.

kako nam je država banani oborit ćemo sve svjetske rekorde. To su sasvim normalne posljedice razvoja svijesti društva i nesrazmjera u onome što se ljudima osigurava, posebice mladima. S jedne strane bi smo htjeli razviti sve kulturne i ine navike,, a s druge strane nikome nismo osigurali da te potrebe može zadovoljiti na način dostojan čovjeka. Puimo mi i pušit ćemo sve više. Dok lopovi kradu.

DV
dvd
10:43 22.12.2009.

Za tih 336 000 kn moglo je 280 ljudi dobit bozicnicu. ali ne oni su sad sretni sta znaju da se najvise trosi marihuane ko da to nisu ni znali.

OB
-obrisani-
00:11 22.12.2009.

U ovoj krizi bespotrebno je trošiti novac kako bi se kloaka analizirala.Treba samo pregledati noseve onih koji imaju love za konzumaciju. Jeftinije bi bilo da svi narkomani pišaju u istu kantu, dakle, treba ih pozatvarati.Shodno tome postavlja se pitanje kaj se događa sa urinom narkića koji pišaju po zgradama i stubištima.Jesu li i to stručnjaci analizirali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije