Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi uspjeh slavnog filmaša

Film "Kuće svjetla" Jakova Sedlara osvojio tri Grand Prixa i gostuje na 11 međunarodnih festivala

36 metara visoki svjetionik u Savudriji najstariji je aktivni svjetionik na Jadranu
Dusko Marusic/PIXSELL
06.11.2022.
u 19:07

Svi koji su pogledali film, začudili su se jer nisu znali da hrvatska ima toliko lijepih svjetionika. Rijetko gdje, kao u Hrvatskoj se kraj svjetionika može kupati, a u njih desetak i odsjesti pa je ovo sjajna promocija hrvatskog turizma- kazao je Sedlar

Igrano-dokumentarni film Jakova Sedlara "Kuće svijetla, priče o hrvatskim svjetionicima" do sada je osvojio tri Grand Prixa za promociju kulture u turizmu, na Ourem Tourist International film festivalu u Portugalu, Terres Travel festivalu u Španjolskoj te na Art tour Film festivalu koji se dijelom održavao u Zagrebu. 

Uz Sedlara koji je scenarist i redatelj, u filmu igraju Franco Nero, Magdalena Modrić i James Earl Jones koji recitira pjesmu "Hrvatska" Drage Ivaniševića.

-Za svakog tko se bavi filmom, lijepo je kada priznanja za rad dođu iz inozemstva. Veseli me i to što smo pozvani na još 11 međunarodnih festivala - rekao je Sedlar. 

Foto: Privatni album

"The Houses of Light", dodaje, prvi je film o svim hrvatskom svjetionicima. Za potrebe filma, snimljeno je svih 45, od Savudrije do Hridi Grebeni kraj Dubrovnika. 

-Sve je hrvatske svjetionike izgradila Austro-Ugarska od 1848. do 1909. a mi smo ih po prvi puta snimili sve, s tla i iz zraka- ističe Sedlar. 

Narator filma je legendarni talijanski glumac Franco Nero koji u filmu, svoju unuku šalje da nakon što je s uspjehom završila fakultet, obiđe hrvatske svjetionike jer potječu iz obitelji svjetioničara. 

-Svi koji su u inozemstvu pogledali film, začudili su se jer nisu znali da hrvatska ima toliko lijepih svjetionika. Puno svjetionika ima i drugdje u svijetu, no rijetko gdje, kao u Hrvatskoj se kraj njih možeš kupati, a u njih desetak može se i odsjesti pa je ovo sjajna promocija hrvatskog turizma- kazao je Sedlar koji je najavio da je u završnoj fazi njegov novi dokumentarni film "Poruke naših očeva" o iskustvima hrvatskih logoraša koji su preživjeli srpske logore tijekom Domovinskog rata.

Ključne riječi

Komentara 2

PA
Pahor
21:28 06.11.2022.

Čovjek zna posao. Za razliku od raznih podobnih leftarda koji nemilosrdno žderu proračun i izbacuju hrpetine smeća

CR
Cromis
20:19 06.11.2022.

Svaka ti čast Jakove ! Tebi, Domagoju Buriću i još nekolicini njih koji umijećem i ponosom baštine ono što čini dio svih nas...a malo tko je toga svjestan ili mu nešto znači. Bravo !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije