Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
toplina i zaštita

Čajem protiv zime, bolesti i stresa

čaj
Sanjin Strukić/PIXSELL
Autor
Mateja Šobak/VLM
21.01.2013.
u 12:00

Čajevi imaju blagotvoran učinak na organizam. Kamilica pospješuje probavu i pročišćava organizam, a metvica pomaže pri nesanici

Čaj, drugo najčešće piće na svijetu i omiljena okrepa u zimskim mjesecima, s više od tri tisuće vrsta, prisutan je u gotovo svakoj kuhinji već stoljećima. Većina čajeva, osim topline u danima zime, ljubiteljima pruža određenu zaštitu.

– Brojna istraživanja pokazala su povoljno djelovanje molekule EGCG koja se nalazi u zelenom čaju – snižavanje razine lošeg i povišenje razine dobrog kolesterola. Također, spojevi iz zelenog i crnog čaja djeluju i protiv karijesa – objasnila je nutricionistkinja Darija Vranešić Bender te dodala kako se posljednjih godina sve više proučava blagotvorno djelovanje čaja na organizam. Kako objašnjava, sve više studija pokazuje da polifenoli, kemikalije sadržane u čaju, mogu pomoći u smanjenju rizika od nekih ozbiljnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i neke oblike raka.

– Ovisno o vrsti čaja, organizmu može biti pruženo antioksidativno, antimutageno, antikarcinogeno i protuupalno djelovanje – rekla je Vranešić Bender.

Tako je čaj od kamilice odavno poznat kao zaštita od probavnih tegoba i bolova u trbuhu, smanjuje nadutost te pospješuje probavu. Također pročišćava organizam iznutra što rezultira čistim tenom. Metvica je za mnoge nezamjenjiva pri nesanici, menstrualnim tegobama te povišenim razinama stresa, dok čaj od lipe olakšava disanje i smanjuje upalne procese respiratornog trakta. Voćni čajevi nemaju poseban učinak, osim onih s citrusnim notama koji pomažu pri razbuđivanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije