Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Bez predsjednika Tuđmana i hrvatskih branitelja ne bi imali slobodnu demokratsku Hrvatsku'

Naveo je da je neovisna i slobodna Hrvatska iznjedrena i na zasadama hrvatskog antifašizma od 1941. do 1945., preko ustavnih amandmana i razdruživanja te hrvatskih branitelja, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Tuđmanom
14. svibnja 2019. u 13:48 23 komentara 981 prikaza
Milan Bandić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u utorak, na 97. obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, da bez hrvatskih branitelja i predsjednika Tuđmana i njegove filozofije hrvatske pomirbe danas ne bi imali slobodnu i demokratsku Hrvatsku.  

PREDSJEDNICA PREDLAŽE Novo hrvatsko odličje: Velered Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom

"Da nije bilo hrvatskog antifašizma iz Drugog svjetskog rata, hrvatskog antifašizma iz Domovinskog rata te hrvatskih branitelja, prvog hrvatskog predsjednika i njegove filozofije hrvatske pomirbe danas ne bi imali slobodnu i demokratsku Hrvatsku", izjavio je Bandić novinarima na zagrebačkom Mirogoju, gdje je s izaslanstvom Grada Zagreba položio vijenac i zapalio svijeću na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Naveo je da je neovisna i slobodna Hrvatska iznjedrena i na zasadama hrvatskog antifašizma od 1941. do 1945., preko ustavnih amandmana i razdruživanja te hrvatskih branitelja, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Tuđmanom.

Nažalost, ocijenio je Bandić, ona nije onakva kakvu su željeli hrvatski branitelji, pa i prvi predsjednik Tuđman - još bogatija i prosperitetnija s više zajedništva, složnosti,  više sposobnih nego podobnih, te boljim životom za sve ljude.
 Iako je jedan dio stvari napravljen, Bandić je rekao kako je na njima da ne odustaju i idu dalje. Jer, poručio je, bez rada, solidarnosti i zajedništva te sposobnih a ne podobnih ljudi, nema naparedne i gospodarski prosperitetne Hrvatske.

Čelništvo HDZ-a položilo vijence kod rodne kuće dr. Franje Tuđmana Plenković u Velikom Trgovišću: 'Kako vrijeme odmiče, veličina Tuđmanova državničkog djela čini se sve veća'

Zahvalivši se svim hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku dr. Tuđmanu, Bandić je poručio: "Jedan je prvi, a svi ostali su drugi".

Smatra kako Tuđmanu to mnogi u hrvatskoj novijoj povijesti nisu mogli oprostiti. "Nijedan predsjednik i skoro svi premijeri. Nitko mu to nije htio priznati, ali to treba priznati", kazao je Bandić. Podsjetio je da je Franjo Tuđman imao hrabrosti 1990. godine Slobodanu Miloševiću reći -  NE, suprostaviti se velikosrpskoj agresiji te najjasnije, u pokretu HDZ-a, kojem je bio na čelu, izraziti ideju neovisne slobodne Hrvatske'.

Također, podsjetio je Bandić, bio je na čelu Republike Hrvatske kada je međunarodno priznata, i  sredinom 1990-tih kada je reintegrirana u svoje granice.  "To je zasluga prvog hrvatskog predsjednika i hrvatskih branitelja", istaknuo je Bandić. 

 Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u  Velikom Trgovišću, a umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu.  

Video: Specijal o Tuđmanu - životni put

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Long:

    Jel to onaj isti Bandic koji familiji izmisljas poslove u Gradskoj upravi?

  • josipkucko59:

    bez branitelja da ali tudman i hdz upropastili su sve

  • generacija57:

    Zbilja nije dobra država,Bandiću,kad si ti još uvijek na slobodi.