Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vlatko Stefanovski: Novopečeni počasni 'doktor gitare'!

stefanovski-txt.jpg
import
21.07.2007.
u 17:47

Osim što je jedan od najvećih gitarističkih virtuoza na ovim prostorima, kultni makedonski glazbenik i jedan od utemeljitelja legendarnog benda Leb i sol Vlatko Stefanovski prije dva mjeseca postao je i – počasni doktor umjetnosti.

Tu titulu, njemu i profesoru Johnu Mannu (ali ne glazbeniku, već uglednom znanstveniku s Univerziteta Columbia) svečano je, za izniman doprinos u području glazbe, dodijelilo glasovito skopsko Sveučilište Sv. Kirila i Metodija. Prof. dr. Ivan Dženarovski na svečanosti je, među ostalim, istaknuo kako je Vlatko Stefanovski dio kulturnog makedonskog identiteta i glazbena ikona po kojoj Makedoniju prepoznaju u svijetu.

– Jesam, dobio sam počasni doktorat iz područja umjetnosti. Ali nemojte misliti da je to sad neka politika, tu nema apsolutno nikakvih interesa – kategorički kaže Stefanovski i dodaje:

– To je iznimno velik uspjeh zato što dolazim iz sfere koja nije baš priznata u akademskim krugovima, tako da je to velika stvar i za njih i za nas. Oni su time uspjeli izaći iz svojih krutih akademskih okvira, a mene su pritom ubacili u svoje visoko akademsko društvo.

Inače, velika mi je čast i to što je istodobno titulu dobio i John Mann, vrlo cijenjeni newyorški neuropsihijatar, ugledni znanstvenik koji je, kako sam čuo, nominiran i za Nobelovu nagradu – priča nam Vlatko. Znači li to da bi se uskoro među nominiranima za Nobela moglo naći i Vlatkovo ime?

– Ma, neee, vi se šalite – kroza smijeh će Stefanovski, te dodaje:

– Ovo priznanje ide u prilog jednoj mojoj tezi da ako nešto dovoljno dobro i dugo radiš, samim time stvaraš školu. A način na koji radimo je primjer i inspiracija svima onima koji dolaze dok pritom prenosimo i tu iskru vječne potrebe za stvaranjem, pogotovo na području umjetnosti – kaže novopečeni počasni doktor umjetnosti. S kolegom Miroslavom Tadićem upravo se sprema na veliku hrvatsku ljetnu turneju na kojoj će ugostiti i dva ugledna svjetska glazbenika – bugarskog majstora na kaval flauti Theodossija Spassova, te jednog od najpoznatijih svirača indijske table Pandita Swapana Chaundrija.

– Ljudi su navikli na naše dvije gitare, pa smo se malo proširili na kvartet. Prilagodili smo i aranžmane za naš povećani sastav – kaže Vlatko. Indijsku zvijezdu su, kaže, upoznali prije pet godina u Kanadi.

– Chaundri je u stalnom kontaktu s Miroslavom, budući da predaju na istoj školi. Uspjeli smo uskladiti termine i eto nas uskoro u Hrvatskoj – dodaje Stefanovski, koji je u svom gustom radnom rasporedu uspio krajem kolovoza pronaći malo slobodnog vremena, kad s obitelji odlazi na godišnji odmor.

– Obično odemo u Grčku, a nekad i do Turske. No, moram priznati da između svirki uvijek ukradem i par kupanja u Jadranskome moru – kaže. A na jesen opet pakira kovčege i sa svojim trijem kreće preko “velike bare”.

– U rujnu planiram turneju po Americi i Kanadi. Ovo je ujedno i prvi put da sa sobom na američki kontitent vodim i ritam sekciju – kaže. Osim novinara i uzvanika koji će ga 26. srpnja, večer prije službenog početka turneje s Tadićem i gostima ekskluzivno vidjeti u Klovićevim dvorima, zagrebačka publika na Opatovini će ih u ovakvoj postavi jedina imati prilike vidjeti dvaput – 30. srpnja te 6. kolovoza, što je ujedno i posljednji koncert na toj turneji.

Želite prijaviti greške?