Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Znanstvenici objavili: Pronašli smo 'Božju česticu'

– Preliminarni rezultati sa svim podacima veličanstveni su i meni je sada jasno da "imamo posla" s Higgsovim bozonom – rekao je voditelj jednog od dva najvažnija tima u CERN-u Joe Incandela.
14. ožujka 2013. u 14:00 7 komentara 13 prikaza
cern (1)
Foto: Screenshot: CERN

Fizičari su objavili da vjeruju kako su pronašli Higgsov bozon, česticu za koju se vjeruje da je ključna u "građenju" svemira.

Čestica je nazvana po Peteru Higgsu, jednom od fizičara koji su pretpostavili njezino postojanje još 1964. godine, a svoju slavu potom je stekla kao "Božja čestica", piše AP.

Ovo otkriće sigurno će biti dobar "kandidat" za Nobelovu nagradu. Prošlog srpnja znanstvenici iz CERN-a, Europske organizacije za nuklearno istraživanje, objavili su da su pronašli česticu koju su opisali "sličnom Higgsovu bozonu". No nisu željeli potvrditi je li to baš ta čestica ili neka njezina verzija.

Znanstvenici su sada završili proučavanje svih podataka. – Preliminarni rezultati sa svim podacima veličanstveni su i za mene je sada jasno da "imamo posla" s Higgsovim bozonom, iako nas čeka još dug put kako bismo doznali koje je vrste taj Higgsov bozon – rekao je voditelj jednog od dva najvažnija tima u CERN-u Joe Incandela.

Nakon što su pregledali sve podatke, znanstvenici tvrde da rezultati "snažno upućuju na to da je riječ o Higgsovu bozonu". Čestica koja je dugo postojala samo u teoriji objašnjava zašto nešto ima masu i jedan je od posljednjih elemenata koji nedostaju u standardnom modelu fizike.

>>Tzv. Božja čestica dokaz je da se cijeli svijet može ujediniti

>>Higgsov bozon pomirit će davno zavađene obitelji

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Skipper:

    Ok, recimo da su je našli - i što će sad s njom?

  • vordag:

    traži traži, pa ćeš nači

  • Lebron Petrovic:

    Kaj ste pronašli Božju katastarsku česticu ? Joj koji naivci ! Imaju IQ u prosjeku 150 a Bog ima beskonačan IQ ! Debili !