Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Scholzov prijedlog

Zemlje članice skupine G7 osnivaju 'klimatski klub' do kraja 2022.

G7 leaders summit
Foto: POOL/REUTERS
1/3
28.06.2022.
u 13:07

Čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država "podržavaju ciljeve otvorenog i kooperativnog međunarodnog klimatskog kluba i surađivat će s partnerima kako bi ga se osnovalo do kraja 2022.

Čelnici zemalja članica skupine G7 dogovorili su u utorak osnivanje takozvanog "klimatskog kluba" do kraja godine, na prijedlog njemačkog kancelara Olafa Scholza, prema posljednjem nacrtu deklaracije samita, koji je vidjela njemačka agencija dpa.

Čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država "podržavaju ciljeve otvorenog i kooperativnog međunarodnog klimatskog kluba i surađivat će s partnerima kako bi ga se osnovalo do kraja 2022.", stoji u tekstu deklaracije.

Scholz, koji je bio domaćin trodnevnog samita u bavarskom dvorcu Elmau kao dio njemačkog predsjedanja skupinom G7, predložio je da klub omogući suradnju državama koje žele brže djelovati po pitanju klimatskih promjena.

"Obvezujemo se na veoma dekarboniziran cestovni sektor do 2030, u potpunosti ili pretežito dekarboniziran energetski sektor do 2035., i na prioritizaciju konkretnih i pravovremenih koraka s ciljem ubrzavanja gašenja domaće, nesmanjene proizvodnje energije iz ugljena", poručili su čelnici.

Komentara 3

ŠA
Šaraf
16:30 28.06.2022.

Agenda 2020-2030 se nastavlja sve ide po planu i ostvarit će se ako ljudi i dalje vjeruju ovim ljudima

NE
nepokolebljiv
15:51 28.06.2022.

Navodno da je prijeflog klimatskog kluba da kise padanu od 1 iza ponoci pa do 4 ujutro svaki dan osim petka i subote kada ce kisiti od 3 do 6. Isto vrijeme je za snijeziti zimi. Proizvodaci grozda zele kraj rujna i polovinu listopada bez kise za dozrijevanje i berbu. Turizam zeli vedro s vrlo umjerenom naoblakom da turisti dobiju lijep ten ali da ne izgore. Sitnice o stupanj C gore ili dole to je vec ranije dogovoreno sa zelenim udrugama. Konferencije o klimi svaki drugi mjesec u egzoticnim mjestoma za ekskluzivno ljetovanje i prevoz iskljucivo poslovnim mlaznjacima maksimalno 6 osoba po letu.

WT
WTF!
16:37 28.06.2022.

Kak smo uopće došli do toga da njih 7 odlučuje u ime svih nas (globalno) i još nameću parametre svojih vizija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije