Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ekoprskalić, školsko izletište Vrba i prilog o reciklažnom dvorištu najbolji đački radovi

Na Večernjakov "Mali zeleni" naječaj pristiglo je 200 radova učenika osnovnih i srednjih škola
17. lipnja 2022. u 18:45 0 komentara 1381 prikaza
storyeditor/2022-06-17/klinci1.jpg
Foto: Večernji list

Nije bilo nimalo lako među 200 kreativnih radova učenika osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske izabrati najbolje na prvom Večernjakovu natječaju "Mali Zeleni", koji je dio Večernjakova projekta Rezolucija Zemlja - najvećeg ekološkog projekta u Hrvatskoj kojemu je jedan od ciljeva raditi na edukacijio ekologiji, održivom životu i održivom razvoju.

Možemo učiti od najmlađih

A ako je suditi po natječaju, točnije idejama i videomaterijalima učenika koji su pristigli, odrasli trebaju učiti upravo od najmlađih koji su itekako svjesni nužnosti zaštite okoliša i očuvanja planeta Zemlje. I to učenika 4. razreda koprivničke Osnovne škole Braća Radić (Područna škola Starigrad) koji su pobijedili u kategoriji natječaja ekosuperjunak za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Najmlađi učenici imali su zadatak u videu do dvije minute opisati i vizualno prikazati ekosuperjunakinju ili superjunaka koji će spasiti Zemlju, a učenici 4. razreda za tu su priliku osmislili Ekoprskalića, junaka koji je čudotvornim pripravkom od koprive napao Smećka, otjerao ga, spasio ljude i djeci očistio grad Koprivnicu, a zatim i cijelu državu. Za svoju kreativnu ideju ovi pobjednici najmlađe kategorije bit će nagrađeni jednodnevnim izletom u Nacionalni park Plitvička jezera, dobit će deset ekskluzivnih fotografija profesionalaca iz agencije Pixsell, a nagrađeni će biti i e-pretplatom na Večernji list.

Istoj nagradi mogu se veseliti i učenici 6. c razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica. Oni su pobjednički tim u kategoriji učenika od petog do osmog razreda koji su u svojim videomaterijalima imali zadatak prezentirati kako škola može biti više "zelena", ekološka, održiva..., dakle morali su ponuditi kreativna rješenja koja bi se lako mogla implementirati u praksi, a u svojim videima mogli su prikazati i ono što škola ili razred čine već sad na temu ekologije i održivosti.

A oni su ni više ni manje u školskom dvorištu uz pomoć nastavnika i domara izradili cijelo jedno izletiše vrba. Posadili su drveće, postavili informativne panoe, napravili kućiće za ptice... i u cijeli projekt uključili zapravo čitavu školu. No to nije prva takva velika aktivnost učenika ove škole - oni već odavna imaju svijest o sortiranju otpada i znaju da ono što su sami naučili moraju prenijeti najmlađim učenicima, pa su tako i izletište vrba namijenili budućim generacijama škole kreirajući im ujedno i prostor za terensku nastavu, ali i iskustveno učenje. Drugim riječima, u svojoj su školi na ekološkom primjeru napravili ono što politika u obrazovnom sutavu neće nikada.

Nagrada i u Vinkovce

U kategoriji srednjih škola najbolji, a time i pobjednici na Večernjakovu natječaju u sklopu projekta Rezolucija Zemlja u najstarijoj učeničkoj kategoriji, učenici su 1. f razreda Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci. Oni su u videu trebali izvijestiti o ekološkom problemu u kvartu ili gradu, ali i predstaviti potencijalna rješenja.

 

Tako su učenici u novinarskoj formi intervjua napravili prilog o reciklažnom dvorištu u svome gradu, prezentirali su i predstavili nastanak komposta, ali i detaljno naučili i drugima predstavili kolika je važnost dobivanja sirovina za daljnu proizvodnju upravo recikliranjem, a koji neće ugrožavati prirodne resurse ni u njihovu gradu ni igdje drugdje. I oni će biti nagrađeni izletom, s deset ekskluzivnih fotografija profesionalaca iz agencije Pixsell, a nagrađeni će biti i e-pretplatom na Večernji list.

Zagreb: OŠ Vjenceslava Novaka, prva s eko zastavicom u gradu,  sudjeluje u projektu Rezolucija zemlja Rezultati za tjedan dana! Pristiglo više od 200 prijava - tko će osvojiti izlet na Plitvice za cijeli razred? kompost domaći kompost Ne znate što s biootpadom? Pretvorite ga u organsko gnojivo, saznajte kako Zagreb: Radnici Čistoće odvoze odvojeno prikupljeni papir javit će vam mobitel Želite znati kada je vaša ulica na rasporedu za odvoz otpada? Isprobajte ovu aplikaciju!
Borna Kotromanić i Vlatka Pokos
podrijetlo novca
Pokos i Kotromanić zaratile zbog Nikoline Pišek: 'Ti nemaš dovoljno inteligencije ni morala'
Plastični čep
PAMETNO RJEŠENJE
Ovo je najčešći otpad koji smo pronašli na našim akcijama čišćenja, nismo to očekivali
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.