Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRENUTA ISTRAGA

Zbog sumnje da štite Roberta Ježića, DORH poslao istražitelje 
u Dinu Petrokemiju

Robert Jezić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
22.07.2014.
u 18:30


Više od 200 dana Dina je u blokadi, no stečaj se nije pokrenuo te se krši zakon

Kako doznajemo, Državno odvjetništvo pokrenulo je istragu u tvrtki Dina Petrokemija i nad njezinim čelnikom Fabijem Giacomettijem zbog niza nepravilnosti u predstečajnoj nagodbi. Činjenica je da je po zakonu stečaj nad Dinom već trebao biti otvoren, a kako nije, sve navodi na to da se pogoduje nekome od vjerovnika ili investitora te u konačnici štiti većinski vlasnik Robert Ježić.

Oštećena država

Na takav zaključak iz prijave DORH-u već su prije, navodno, posumnjali i neki investitori, kojima je Dina sve zanimljivija jer se na zemljištu tvrtke Ćuf, u vlasništvu Dine i Adria Oila, planira graditi LNG. Kao što smo već pisali, a što se sada navodi u prijavi, u tijeku predstečajne nagodbe Dina je radnicima isplaćivala neto, umjesto bruto plaće te je tako oštetila državu za neplaćene poreze i doprinose u iznosu od oko 8,4 milijuna kuna, a oštetila ju je i zbog neplaćanja PDV-a za ispostavljenu robu. Zbog toga je 22. studenog prošle godine pokrenuta ovrha i od tada je račun Dine blokiran, dakle više od zakonskih 60 dana, roka nakon kojeg se mora pokrenuti stečaj.

>>Ježić se još uvijek liječi u Švicarskoj, suđenje njemu, Sanaderu i Mravku počinje u srpnju

Sada je već prošlo i više od 200 dana od blokade. No Dina stečaj nije pokrenula, a ne reagiraju ni nadležne državne institucije. Pa su time neki vjerovnici poput HEP-a oštećeni, s obzirom na to da se obveze zbog blokade ne mogu izvršavati prema planu nagodbe. Tako se dodatno umanjuju vrijednost i imovina tvrtke te se nekome pogoduje.

Dopis Ježiću

Zanimljivo je i da su neki od ulagača potrebne financijske podatke zatražili od povjerenika za predstečajnu nagodbu Dine, no njemu to iz tvrtke nije i dostavljeno, nego je, štoviše, nad povjerenikom tvrtka pokrenula odgovarajuće sudske postupke. Prema navodima osoba bliskih potencijalnim investitorima, neki su od ulagača uvjereni da se jednom od investitora želi pogodovati, onom iza kojeg, navodno, stoji sam R. Ježić, ili sakriti do zastare nečija potraživanja. Ježiću je, navodno, i upućen dopis kako bi se očitovao o budućim mjerama vezanim za nastavak poslovanja i zaštite imovine tvrtke, no njegov odgovor nije stigao pa su time sumnje o pogodovanju veće. Svojedobno je za Dinu Petrokemiju i Dioki, koji je vlasnik Dine, bio zainteresiran Crodux plin, no odustao je, a novi se još iz nekog razloga ne razmatra.

Komentara 7

Avatar garestrasni
garestrasni
18:37 22.07.2014.

gdje je saaderovo mito, nitko to ne traži, ako je bilo gdje je

KA
kafka
19:30 22.07.2014.

Trebamo li imati i Ministarstvo za borbu protiv korupcije i kriminala kao da za to netko već nije plaćen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . Leglo korupcije osim u mentalitetu i vrijednosnom sustavu građana leži u centrima moći: ministarstvima, DORH-u itd.

MC
mica caca
18:41 22.07.2014.

A da narod hitno zahtijeva da se formira institucija za sve kriminalne radnje od čestitih domoljuba pa da krene pretres sve dokumentacije tijekom svih ovih godina naše samostalnosti od DORH i Bajićeva ureda, a onda dalje. Kakve su to službe koje godinama znaju da sve pljačke, sve mafijaše, sve ubojice, silovatelje, a onda vade iz ormara što im odgovara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije