Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRETJERALI?

Rat za Aleksandra: Sud može oduzeti skrbništvo Severini i Milanu

Severina i Milan Popović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
21.06.2017.
u 12:13

Dječja pravobraniteljica upozorava da je najveća povreda dječjih prava u tome što je slučaj javan, a psiholozi tvrde da iz toga ide i najveća šteta za njega

Aktualni slučaj vezan uz Severinu Kojić i njezina bivšeg supruga Milana Popovića, i to zbog izricanja privremene mjere zagrebačkog Općinskog građanskog suda prema kojoj bi dijete naizmjence trebalo s oba roditelja provoditi po tjedan dana, dodatno se rasplamsao nakon preksinoćnjeg nastupa Severine Kojić u RTL-ovu Direktu Zorana Šprajca.

Pjevačica je u emisiji iznijela niz optužbi na račun centara za socijalnu skrb, sudstva te svojega bivšeg supruga, pritom se koristeći i nekim pogrdnim izrazima te iznošenjem nekih posve privatnih, intimnih činjenica.

Zašto nije išao u vrtić?

Iako rijetki žele javno govoriti o konkretnom slučaju, upućeni govore da je neobična odluka da se vrijeme koje će dijete provoditi sa svakim od roditelja tako “rascjepka”, odnosno da se dijete svakog tjedna seli s adrese na adresu, u ovom slučaju iz jednog grada i države u drugi. U velikoj većini slučajeva sudovi dijete dodijele majci, osim ako struka utvrdi da ona nije podobna biti skrbnica.

Postavlja se pitanje zašto se ista praksa nije pokazala u Severininu slučaju, već je skrbništvo podijeljeno, no odvjetnici koji se bave ovakvim slučajevima napominju da se takve odluke većinom donose po sporazumu roditelja, a tek ako se oni ne mogu dogovoriti, odlučuje sud i to gotovo uvijek na preporuku nadležnog centra za socijalnu skrb.

Što se tiče Severininih optužbi na račun sutkinje zbog čije odluke dijete lani više mjeseci nije smjelo ići u vrtić jer otac to nije želio, kažu kako je, s obzirom na to da oba roditelja imaju skrbništvo, za svaku odluku nužan pristanak obaju roditelja. U praksi se tako zna dogoditi da dijete ne može krenuti u školu ili ga se ne može operirati jer je s drugim roditeljem nemoguće doći u kontakt. U takvom slučaju država, odnosno sud, dužna je preuzeti ulogu drugog roditelja i odlučiti umjesto njega.

Privremene mjere 

Pravobraniteljica za djecu Ivan Milas Klarić napominje da ovo nije jedini slučaj hitne i privremene mjere.

– Nažalost, privremene mjere ne izriču se dovoljno često i brzo. Svaka mjera nečemu služi, pa tako i ova kojoj je smisao da se, ako ljudi sami ne mogu urediti svoje odnose, onda donosi neko hitno i privremeno rješenje. Čim imamo situaciju koja se ne može riješiti dogovorom, poželjno je donositi privremene mjere. Je li ova konkretna privremena mjera dobra, u to ne bih ulazila. No, kao pravnik ipak vidim određene nepreciznosti u konkretnom slučaju. U ovom slučaju najveća je povreda dječjih prava u tome što je sve javno – poručila je Milas Klarić dodajući da to što dijete nekoliko mjeseci nije moglo ići u vrtić jer potpis za to nije dao jedan roditelj nije rijedak primjer, no da roditelji zbog međusobnog sukoba često manipuliraju svojim potpisom, a takve su odluke gotovo uvijek na štetu djeteta.

Veliko opterećenje za dijete

– Nekad, kada roditelj zlorabi prava djeteta, moguće je roditelju i oduzeti pravo na ostvarivanje roditeljske skrbi. Nažalost, u slučajevima manipulacije bilo kojeg roditelja ta se mjera izriče razmjerno rijetko, a životno i pravno čini mi se da bi u nekim situacijama izricanje upravo takve mjere bilo jedino rješenje za pojedine roditelje i za dobrobit njihova djeteta. A kada roditelji jedno drugo nazivaju pogrdnim imenima ili iznose intimne ružne stvari, pogotovo ako to još čine javno, to nikada nije dobro – ističe Milas Klarić.

Na upit je li u ovom slučaju došlo do povrede odredbi koje se odnose na ravnopravnost spolova, iz ureda nadležne pravobraniteljice Višnje Ljubičić odgovoreno nam je: “Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zastupa načelan stav da u sporovima oko roditeljske skrbi u središnju pažnje uvijek mora stajati najbolji interes djeteta, stoga i ne zastupa stajalište da je jedan roditelj bolji od drugoga samo zbog svoje spolne pripadnosti”.

Takve su situacije veliko opterećenje za dijete

A što o svemu kaže dječja psihologinja Renata Miljević-Riđički:

– Dijete voli i mamu i tatu, voli biti i s mamom i s tatom, a kada među roditeljima osjeti neku napetost, može postati nervozno, može se povući u sebe. Takve su situacije veliko opterećenje za dijete, a to što se događa ono samo ne može riješiti. Bilo bi lijepo kada bi roditelji nesuglasice mogli riješiti bez suda, socijalnih centara i pravobraniteljice, a pogotovo bez javnosti. Kada njihov sukob postane javan, onda roditelji moraju biti svjesni da to čini štetu djetetu i da će dijete osjećati posljedice. Iz ovog slučaja i javnih međusobnih optuživanja vidi se da je roditeljima najbitnije tko će od njih pobijediti. A svatko od njih sada ima druge živote, druge partnere, i ne bi se više toliko i tako trebali baviti jedno drugim, već bi se trebali usredotočiti na svoje dijete, njegovu dobrobit i sreću.

Severina Kojić optužila je i odvjetnicu Ljubicu Matijević Vrsaljko za pritisak na Centar za socijalnu skrb Črnomerec kako bi pomogla Popoviću, a doznajemo da je odvjetnica zastupala obje strane zbog čega se protiv nje vodi postupak pred Odvjetničkom komorom. Matijević Vrsaljko tvrdi da sada nije Popovićeva odvjetnica. Kaže, zastupala ga je kraće vrijeme prije dvije godine, i to u pitanjima prekomjernog medijskog izlaganja njihova djeteta.

– U raspravi o aktualnom sudskom postupku ne želim sudjelovati jer je obiteljski postupak prema zakonu tajan, činjenice iz predmeta nisu mi poznate. O izmišljenim tvrdnjama S. Kojić da sam istodobno bila i njezina i Popovićeva odvjetnica ne želim se više očitovati jer sam o tome već sve rekla, kao što nemam više ništa reći o mojim navodnim prijetnjama djelatnicama Centra za socijalnu skrb Črnomerec.  

Popović ima ZG registraciju

Severina Kojić u intervjuu za RTL rekla je, među ostalim, da se do sada suzdržavala od javnih nastupa, ali da je morala upozoriti da institucije ne rade svoj posao. Ustvrdila je da ju je Popović u vezi psihički maltretirao te da joj je prijetio kako će je putem glasnogovornika blatiti u medijima i na kraju joj oduzeti dijete.

Tvrdila je da sina otac nije vidio punih 18 mjeseci te da je na sudu rekao da je mislio da u prvoj godini sinu nije bio potreban. Dodala je da otac nije kontaktirao niti se družio s djetetom, da ga neredovito zove, zaboravlja njegove rođendane, da je propustio njegov prvi zub i prvi korak te da je manipulirao čak i optužbama da je dijete anoreksično... nizala je optužbe Severina.

Sutkinju Vericu Nikić prozvala je za “nakaradne odluke” te zatražila zaštitu premijera Andreja Plenkovića, kojeg poziva da ispita ulogu centara za socijalnu skrb, sudova putem Ministarstva pravosuđa i policije zbog navodnog fiktivnog boravišta koje je u Zagrebu dobio Milan Popović. Severina tvrdi da Popović zakonskim putem nije mogao dobiti boravište u Zagrebu jer u Zagrebu nema adresu. Popović je, međutim, jučer razgovarao s novinarom Večernjeg lista te mu rekao da je s njegovim boravištem sve u najboljem redu te kako ga je dobio na pet godina, kao stranac čije dijete živi u Hrvatskoj. Činjenica je i da je na intervju došao u automobilu zagrebačkih registarskih pločica zelene boje, kakve se dodjeljuju strancima. Popović negira tvrdnje da sina želi trajno odvesti u Srbiju te tvrdi da će on ostati živjeti u Zagrebu, gdje će dijete ići i u vrtić, a zatim i u školu.     

   

Komentara 20

LO
Long
12:35 21.06.2017.

Severina se sampromovira na racun djeteta. Osim toga, ako Popovic uredno placa alimentaciju, a ona uzima i trazi pare, onda i on ima prava.

RE
Rex
12:56 21.06.2017.

Dno...dna....odvratna je,a zna i glumit.....jadno dijete

DU
Deleted user
13:05 21.06.2017.

dijete treba pripasti ocu jer je stabilan a majka je nestabilna pa ju treba eliminirat nazalost sama se dovela u taj polozaj ,mislim da ce mu s ocem biti bolje u zivotu ,,ova ce se jos zasigurno udavati 1o puta samo ceka priliku koje je sve manje jerbo se topi kao led na suncu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije