Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar pravosuđa

Zbog Fimi medije EU očekuje i istrage o novcu iz kampanja

\'Incumbent Croatian president Stjepan Mesic (R) and his opponent from the ruling HDZ party Jadranka Kosor  stand up after taking part in a debate televised on Croatian commercial Nova TV station, in
Reuters/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
19.10.2010.
u 12:33

Povjeravanje nadzora nad financiranjem stranaka Uredu za reviziju Š. Krasić Kregar smatra lošim rješenjem

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tvrdi da afere s Fimi medijom te prozivke Damira Polančeca da se sudske odluke donose po diktatu potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa neće ostaviti nikakav dojam na Europsku komisiju niti će utjecati na zatvaranje Poglavlja 23 – pravosuđe i ljudska prava!

Bošnjaković kaže da su hrvatski suci samostalni u donošenju odluka, ističe kako Šeks ne diktira presude i kao dodatno jamstvo da je na putu prema EU sve u redu nabraja zakone koje smo donijeli (ili donosimo).

Ključni zakoni bez kojih se neće zatvoriti Poglavlje 23 jesu Zakon o financiranju političkih stranaka, Zakon o sukobu interesa i Zakon o pravu na pristup informacijama.

Sve su primjedbe prihvaćene
Zakon o financiranju stranaka i kampanja u drugom je saborskom čitanju i, tvrdi ministar, sve su primjedbe EK prihvaćene pa ostaje samo proces tehničkog prihvaćanja propisa. No bivši dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, Josip Kregar, koji se mnogo bavio upravo ovom problematikom, upozorava da sve nije tako jednostavno te ističe kako se zanemaruje naše ponašanje u praksi.

– Oni traže presude, a ne samo propise – kazao je Kregar.

Na upit može li se afera Fimi media (izvlačenje novca iz državnih poduzeća i ministarstava preko marketinške tvrtke Fimi medije, a u aranžmanu HDZ-ova rizničara Mladena Barišića) upisati kao plus u borbi protiv korupcije ako se u sklopu nje ne istraže i financiranja kampanja, Kregar je odgovorio da je to nemoguće.

Do sada je ustanovljeno da je preko Fimi medije izvučeno najmanje 40 milijuna kuna. No stalno se iz krugova bliskih istrazi plasira informacija da novac nije odlazio na račun HDZ-a, nego da je završavao u džepovima nekoliko osoba. Pritom se aludira prije svega na bivšeg premijera Ivu Sanadera te možda još na njemu iznimno blizak i uzak krug. Odvjetnik Anto Nobilo pak tvrdi da je to nemoguće i podsjeća na predsjedničku kampanju iz 2005. godine koju je obilježio nerazmjer između iznosa koji je prijavio HDZ i onoga do kojeg su došle marketinške agencije zbrajajući oglase, reklame, plakate s cjenicima oglašavanja.

Crni fondovi
HDZ je, podsjetimo, bio prijavio da su za kampanju Jadranke Kosor, koja je bila njihov kandidat za šeficu države, potrošili 5,5 milijuna kuna, a marketinške su agencije procijenile da je ta kampanja današnje premijerke stajala najmanje 8,5 milijuna kuna.

U stožeru Stjepana Mesića bili su priznali trošak za kampanju od 6 milijuna kuna, no HDZ je ustrajao na iznosu od 5,5 milijuna. Nisu marili ni za izračun po kojemu je J. Kosor svaki dobiveni glas stajao oko 11,35 kuna, a Mesića 4,12 kuna.

Odvjetnik A. Nobilo kaže da novac koji se prikupljao preko Fimi medije sigurno nije završio na redovnom računu HDZ-a, no sumnja da je išao u "crni fond" i pita zašto se i to ne istraži.

Kregar podsjeća da je u vezi sa Zakonom o financiranju političkih stranaka sporno bilo pitanje tko će kontrolirati stranačke financije. Smatra da rješenje po kojemu se to povjerava Šimi Krasić, odnosno Državnom uredu za reviziju, nije dobro te da je taj posao trebalo dobiti Državno izborno povjerenstvo (DIP).

– Ne govorim, međutim, o DIP-u kakav imamo i koji se smatra tijelom pred mirovinom, već je trebalo uspostaviti stalno i neovisno tijelo koje bi bilo autoritet u kontroli izbora i financiranju kampanja i stranaka – kazao je Kregar.

Komentara 39

OB
-obrisani-
09:53 20.10.2010.

Čak što više, glede i unatoč poviknuti i onu; \"Lupi petama i reci: Sve za Hrvatsku !\" :)

MM
Mladen Miletić
12:51 19.10.2010.

Bošnjaković: Suci donose odluke potpuno neovisno i samostalno,ili kako bi rekli neki u Bosni po njhovom čefu ili po šefu. Kada šef naredi to se tako radi onda je to ZAKON. Mogu tvrditi jel sam trinajst godina tražio 1% pravde pred Hrvatskim pravosuđem; ali tek kasnije spoznao svoju glupost. Pošto je javno priznato Hrvatsko pravosuže nepozna PRAvDU - slovenski PRAVIČNOST niti nekome pada na pamet da to tako sudi ili da se usudi.. Samo zakon BALKANA - zna se.. mnogi nemogu das vjeruju da shvate o čemu je riječ jel kada dodju tražiti malo pravde kao oštečeni onda uvide da onaj koji ih je debelo oštetio da je on siromah i da uživa apsolutnu zaštitu ZAKONA. Jel on ima; a oštečeni je pušač budala gubitnik, naivac i tko želi sa takovima slabičima da ima posla ? Nitko normalan a sud mora fuj.

OB
-obrisani-
14:32 19.10.2010.

@ handi \"Tek što je postavljen za ministra, već unaprijed brani svoju šeficu, koja ga je postavila\" --- Rektalna speleologija je oduvijek bila obavezna u HDZ-u. Samo je jedan Veliki I Nepogrešivi Vođa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije