Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Zoranu Tomiću

Za ubojstvo trojice hrvatskih policajaca 20 godina zatvora

Zoran Tomić
Foto: Screenshot
19.02.2018.
u 16:37

Policajci su stradali iako je bio na snazi dogovor između JNA i hrvatskih snaga da se kolona tenkova uputi prema pounjskim selima iz Hrvatske Kostajnice radi uspostave tampon zone

Dvadeset godina zatvora dobio je u ponedjeljak, na Županijskom sudu u Sisku,  državljanin Republike Srbije Zoran Tomić (1968.) za ubojstvo trojice i pokušaj ubojstva četvorice hrvatskih policajaca 26. srpnja 1991. godine na cesti pokraj Hrvatske Kostajnice.

Tomić je bio zapovjednik tenka JNA koji je u pravcu službenog policijskog vozila iz mitraljeza 7,62 milimetara ispalio više hitaca usmrtivši zagrebačke policajce Mladena Halapu, Ivicu Perića i Gorana Fadljevića. Ostala četvorica policajaca u vozilu su uspjela pobjeći iako je jedan bio ranjen.

Državno odvjetništvo ovaj slučaj nije tretiralo kao ratni zločin nego kao ubojstva i ubojstva u pokušaju, a Tadić, kojem se sudilo u odsutnosti, je za svako od ubojstava dobio po 20 godina zatvora te za svaki pokušaj ubojstva 10 godina zatvora, no maksimalna zatvorska kazna 1991. godine je bila 20 godina pa mu se toliko, prema zakonu, i moglo izreći.

Policajci su stradali iako je bio na snazi dogovor između JNA i hrvatskih snaga da se kolona tenkova uputi prema pounjskim selima iz Hrvatske Kostajnice radi uspostave tampon zone. Na izlasku iz grada, dok su se policajci u vozilu, ništa ne sumnjajući, kretali ispred tenkovske kolone, Tomić je iz prvog tenka iz mitraljeza zapucao prema policijskom puchu te ga zatim uz pomoć tenkovske cijevi izgurao s ceste. Tijela trojice poginulih izvučena su nakon nekoliko dana, a četvorica preživjelih policajaca su uspjela pobjeći iz vozila i spasiti se.

Tomić je bio vodnik prve klase 1. oklopnog bataljuna 51. motorizirane brigade JNA. Na čelu kolone tenkova bio je Novica Simić, pokojni  general JNA.

Komentara 56

KA
Kantarusa
17:48 19.02.2018.

Bitno je da braca formiraju opcine .To govori sve .

Avatar Rafael B
Rafael B
17:21 19.02.2018.

Još samo da se ustvrdi kako je dotični već 20 godina uhljeb u hrvatskoj državnoj upravi i eto sreće! I ne kaže se "mitraljez", nego "strojnica"!

DU
Deleted user
18:38 19.02.2018.

Kako su ono Izraelci rješavali ubojice svoga naroda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije