Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Za Pukanićevo ubojstvo plaćeno pola milijuna eura

Autor
Ivanka Toma
23.12.2008.
u 17:38

Naručitelj atentata na vlasnika Nacionala Ivu Pukanića isplatio je, prema podacima kojima raspolažu istražitelji, najmanje pola milijuna eura za planiranje i izvršenje zločina. U taj iznos, osim nagrade koju su dobili neposredni izvršitelji brutalnog čina u kojem je ubijen i marketinški stručnjak Nacionala Niko Franjić, ulaze i troškovi koje su imali egzekutori.

USKOK proširuje istragu protiv Slobodana Đurovića zbog ubojstva Ive Pukanića


Protiv petorice podignuta kaznena prijava za Pukanićevo ubojstvo

Piramida zločinačke organizacije

Pukanićevi likvidatori već zajedno ubijali u BiH?

Istraga ide u više smjerova, atentat je možda naručen u Hrvatskoj

Mjesecima ga pratili, nadzirali stan i redakciju

Pet mjeseci pripreme
Posljednji dokazi temeljem kojih je, među ostalim, zatraženo proširenje istrage protiv Slobodana Đurovića, državljanina Crne Gore koji inače živi u Srbiji, govore da je za Pukanićevu likvidaciju izdvojeno dvostruko više novca nego se do sada vjerovalo, ali i to da je pripremanje likvidacije trajalo najmanje četiri-pet mjeseci.

No, najbitniji pomak u istrazi su iskazi, a navodno i neki materijalni tragovi, koji upućuju na to da je Đurović bio neposredna karika između naručitelja ubojstva i petorke koja se tereti da je planirala ubojstvo Pukanića, i izvršila ga 23. listopada postavljanjem bombe pokraj njegova automobila parkirana u dvorištu Nacionala, te aktiviranjem detonatora kada je Pukanić, nakon radnog dana, prišao vozilu.

Još do prije nekoliko dana, dok se nisu pojavili novi dokazi koji bacaju potpuno novo svjetlo na njegovu ulogu u likvidaciji, Slobodana Đurovića, koji je javnosti poznat i po tome što je kum Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, navodno balkanskog mafijaškog bosa, teretilo se u zasebnom postupku pred Općinskim sudom samo za pomaganje počiniteljima ubojstva.

S obzirom na takvu optužbu, nadao se da će 29. prosinca, kada mu je istjecao pritvor, otići iz Hrvatske i vjerojatno se zauvijek pozdraviti s našim pravosuđem. Međutim, nakon iskaza prvoosumnjičenog Roberta Matanića, kojega se tereti da je zajedno s bratićem Lukom Matanićem i Amirom Mafalanijem pripremio teren za likvidaciju vlasnika Nacionala, te da je zajedno s njima bio logistika Željku Milovanoviću i Bojanu Guduriću koji su zbog ubojstva iz inozemstva došli u Zagreb, S. Đurović se našao u vrlo nezavidnoj situaciji.



Đurovića se, naime, u zahtjevu za proširenje istrage tereti da je član zločinačke organizacije i sumnjiči za dva teška ubojstva, tešku općeopasnu radnju i udruživanje radi počinjenja kaznenog djela. U USKOK-u i policiji su uvjereni da bi Đurović za ovu optužbu, a sigurni su i da je mogu dokazati, mogao dobiti i trideset godina zatvora.

Kako sada stvari stoje, jedini način da si Đurović olakša poziciju jest da počne surađivati s USKOK-om. Budući da ga se tereti kao člana, a ne kao šefa zločinačke skupine, 54-godišnji Đurović mogao bi istražiteljima otvoriti put do naručitelja ubojstva i zauzvrat si ishoditi status pokajnika.

Kada su se otvorili novi elementi temeljem kojih je zatraženo proširenje istrage protiv Đurovića, u policiji se slavilo. Kažu da je to najvažniji pomak u rasvjetljavanju pozadine ubojstva.

Tragovi do Srbije
U policiji tvrde da ima tragova koji preko Đurovića vode u Srbiju, a oni se uz pomoć tamošnje policije provjeravaju. Poznato je, naime, da je Đurović prije atentata na Pukanića više puta dolazio u Hrvatsku, kao i da se u blizini istočne granice sastajao s R. Matanićem.

Analiza telefonskih kontakata koju obavlja policija u Srbiji zasad nije uklonila sumnju da bi ubojstvo moglo biti naručeno u Srbiji. Đurović je uhićen, nekoliko dana nakon ubojstva Pukanića i Franića, na benzinskoj crpki u Spačvi zajedno s bratićima Matanić. R. Matanić je isprva tvrdio da njihov sastanak nije imao veze s ubojstvom, nego da je bila riječ o vraćanju starog duga.
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije