Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za EU niti polovica Hrvata, najveća potpora birača HDZ-a

Neki su podlegli pritisku kampanje u medijima i promijenili mišljenje u pozitivno prema EU
07. veljače 2011. u 17:54 669 komentara 5 prikaza
\'03.11.2009.,Zagreb - Trg bana Josipa Jelacica - kisni dan, pada kisa, ljudi, kisobrani, skidanje hrvatske zastave radi pocetka kicenja grada zbog blagdana Photo: Marko Lukunic/PIXSELL\'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Glasači HDZ-a najveći su zagovornici ulaska Hrvatske u EU, pokazuje najnovije istraživanje CroDemoskop Promocije plus. Njih 63 posto je "za", što pokazuje da vjerno slijede vodstvo stranke koju preferiraju i koje je sada u velikoj kampanji za ulazak u EU. Slijede ih birači HSLS-a (62,5%), HNS-a (58,3%), SDP-a (57,5%) i HSU-a (55,9%). Najmanju potporu članstvu, očekivano, daju birači HSP-a i HGS-a (33,3%) te HSS-a (42,1%).

Protiv hrvatskog članstva u EU izjasnilo se 40,3% (prije mjesec dana 40,8%), uz 10,2% neodlučnih (prema prošlomjesečnih 10%). Ono što iznenađuje u ovomjesečnom istraživanju jest prelazak onih koji se protive ulasku u EU podjednako na obje strane. Neki su podlegli pritisku kampanje u medijima i promijenili mišljenje u pozitivno prema EU, dok su drugi, zatečeni mnogobrojnim događajima koji se izmjenjuju u pregovaračkom procesu, postali skeptičniji te su prešli u tabor neodlučnih dok ne vide što će se ili neće promijeniti, tumače u Promociji plus.

U usporedbi s veljačom 2010., 1,45% je više onih kojih se protive ulasku. Potporu tako daje 49,4% ispitanika, što je 0,3 postotnih bodova više od potpore zabilježene prije mjesec dana. No, kad se uspoređuje aktualna potpora s onom u prošlogodišnjoj veljači (kad je iznosila 49,7%), uočava se njezin pad.

>>Potpora Vladi J. Kosor i dalje pada unatoč rekonstrukciji

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • kumajela:

    Druže Tito, Lucifer te rito!

  • Deleted user:

    tesko je biti netko u mnostvu, zan ne. kad bi se svaki dan trenirao mozak kao sto je u sportu obicaj, ne bi bilo straha.

  • 104041:

    Clanstvo u EU je za Hrvatsku upravo ono sto joj je sada a i u buduce najpotrebnije a to je red,rad i disciplina.