Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vargine mjere

Za certifikat 'zdravo radno mjesto' poslodavci trebaju osigurati vježbanje u pauzi

08.06.2015., Zagreb - Predstavljanje projekta Poligon za tjelesnu aktivnost skolske djece u O.S. Matija Gubec. Na predstavljanju su bili prisutni Vedran Mornar ministar znanosti obrazovanja i sporta, Sinisa Varga ministar zdravlja, Tamara Poljicanin ravna
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
09.06.2015.
u 16:36

Tvrtkama će se dodjeljivati žig "prijatelj zdravlja", u parkovima će na vježbu prolaznike animirati volonteri, u škole se uvodi obvezno svakodnevno vježbanje

Nakon što su pokrenuli kampanju jamstvenog žiga kojim označavaju zdrave namirnice, Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastavljaju akciju poboljšanja javnog zdravlja nacije u okviru programa "Živjeti zdravo". Odredili su konkretne poteze o kojima je u tijeku javno savjetovanje, a jedna od mjera bit će i uvođenje desetominutnog vježbanja u školskim učionicama, angažiranje volontera koji će animirati ljude na vježbu u javnim parkovima i na igralištima, uvođenje certifikata "zdravog radnog mjesta"...

Za ovu posljednju mjeru docentica Danijela Štimac iz HZJZ-a objašnjava da je upravo u tijeku analiza prve tvrtke koja će po završetku postupka dobiti oznaku "prijatelj zdravlja".

Osim poštovanja svih normi utvrđenih zakonom, tvrtke se trebaju brinuti o zdravlju svojih djelatnika u smislu očuvanja mentalnog zdravlja tako da promiču zdrav okoliš, provode edukacije, da vode računa da se u tvrtki ne puši, ne pije i, ako je moguće, da naprave u zakonom zagarantiranoj radnoj pauzi program za tjelovježbu – opisala je docentica Štimac dodajući kako bi idealno bilo i da se u tvrtkama osigura zdrava prehrana ili barem upute o tome.

A kad je u pitanju zdrava prehrana, podaci iz ovog programa pokazuju da je 15 posto djece u osnovnim školama pretilo te da se hrvatski građani ne hrane kvalitetno. Manje od preporučenih količina jedu voća i povrća, a istodobno pretjeruju sa soli. Stoga je donesena i strategija za smanjenje unosa soli dio koje je i regulativa prema kojoj će pekari morati smanjiti udio soli u svojim proizvodima.

– Uz promicanje zdravlja djelovat će se i regulatornim mjerama prema industriji, naravno u dogovoru sa svim dionicima – napomenula je docentica Štimac.

Sve skupa dio je mjera koje nastoje popraviti zdravstvenu sliku Hrvatske, prema kojoj smo staro stanovništvo s bolestima srca i krvnih žila kao najčešćim uzrokom smrti.

>> Ako pijete dva gazirana pića na dan, može vam se dogoditi ovo

>> Krpelji vrebaju! Pročitajte kako se zaštititi i što napraviti ako vas ugrize

Komentara 1

HE
hermet
23:54 09.06.2015.

Kakve veze ima Varga sa zdravstvom?! Jedino što sisa pare od njih. Kad bi dali poštene obroke u škole klincima, bez marmelade i kojekakvih gluposti natrpanih sladilom i solju, već prirodne i kuhane obroke, možda klinci i ne bi bili toliko hiperaktivni kako govore da jesu. Najbolje da se Varga vrati u rupu iz koje je izgmizao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije