Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varoufakis u zagrebu:

'Angela Merkel jedina je političarka u Europi koja je još na nogama, a koja je na strani civilizacije'

varoufakis
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/6
05.12.2016.
u 10:59

Bit će uvelike oslabljena na izborima čak i ako pobijedi. Jačanje konzervativnih i iracionalnih snaga u CDU i neke druge stvari smanjit će kapacitet establišmenta u Europi da pozitivno reagira na krizu, rekao je Varoufakis

Nema sumnje da su propale mjere štednje, rekao je bivši grčki ministar financija i vođa pokreta Diem25 Yanis Varoufakis gostujući danas na televiziji N1

Varoufakis, koji je sinoć gostovao na Filozofskom teatru u zagrebačkom HNK, na pitanje jesu li mjere štednje propale odgovorio je: – Nema sumnje.

– Mjere štednje nisu nikada funkcionirale i nikad neće. Ne možete nadići bankarsku krizu smanjivanjem mirovina. To je kao da dajete kortizol nekome tko ima rak – rekao je Varoufakis, dodajući da mi zapravo produžujemo krizu, a pretvaramo se da smo je riješili.

Osvrnuo se i na jačanje desničarskog populizma u svijetu.

– Mislim da je najbolji pokazatelj budućnosti prošlost. Godine 1929., kada se rušio monetarni sustav, a establišment nije mogao shvatiti što se događa, to je dovelo Hitlera na vlast. Isto se događa sada, srećom, nema Hitlera, ali imamo jačanje ksenofobije – rekao je Varoufakis. Na pitanje je li globalizacija neuspjeh ili može dovesti do nečega boljeg, odgovorio je da smo imali globalizaciju bez globalne vlade, da ne postoji globalno upravljanje.

– Hrvatima i Grcima u Velikoj Britaniji sada govore da ondje nisu dobrodošli. Isto tako Meksikanci proizvode robe i dobra za SAD, ali nisu dobrodošli u SAD, kako je Trump rekao. Dakle, problem nije globalizacija, već ono što jest i ono što nije globalizirano – rekao je Varoufakis.

Rekao je da se smatra grčkim domoljubom te da je cijeli život osjećao da ima dužnost protiviti se svojoj vladi kad je u krivu, kao i bruxelleskoj vlasti kada je u krivu.

Na pitanje kako vidi ideju da se sve mjeri BDP-om odgovorio je da su mjerenje stvarnosti i poboljšanje stvarnosti različite stvari.

– Ako slomite prozor, porast će BDP. Svašta može dovesti do ovog povećanja BPD-a, spaljivanje cijelog grada jer će se trošiti gorivo, doći će do obnavljanja i trošit će se novac. Ono što je bitno jest da uvedemo racionalni model koji će poboljšati stvarnost – rekao je Varoufakis.

Unatoč međusobnim neslaganjima, pohvalio je Angelu Merkel, koju čekaju izbori u Njemačkoj.

– Angela Merkel jedina je političarka u Europi koja je još na nogama, a koja je na strani civilizacije, iako se ja u mnogo toga ne slažem s njom. Bit će uvelike oslabljena na izborima čak i ako pobijedi. Jačanje konzervativnih i iracionalnih snaga u CDU i neke druge stvari će smanjiti kapacitet establišmenta u Europi da pozitivno reagira na krizu – rekao je Varoufakis, koji je zaključio da oko Europe nije optimist, ali ima nadu.

Bio je kritičan prema grčkom premijeru Alexisu Tsiprasu.

– Tsipras je prestao postojati, sada vidimo sjenu mog dragog druga – rekao je. Za Syrizu je rekao da su učinili nešto nevjerojatno, na temelju umjerenog programa koji se mogao ostvariti, i da su samo trebali ostati ujedinjeni i reći "ne" idiotizmu, ali nisu bili ujedinjeni.

– Jednostavno smo pali, neki od mojih drugova su ostali u vladi nakon što su srušili vlastitu vlast – rekao je Varoufakis. Rekao je da kreditorima u slučaju Grčke nije bilo stalo do toga da vrate novac, već su htjeli srušiti njihovu vladu kako bi Španjolce, Talijane, Francuze i druge naučili lekciju.

– Ako izaberete vladu koja ne odgovara Wolfgangu Schäubleu, to je put prema rasulu – rekao je Varoufakis.

>> Varoufakisa od nasilnika u restoranu branila supruga

Komentara 43

MW
milky way
11:49 05.12.2016.

Salonski ljevicar i antifa koji zivi na visokoj nozi koji, kao i oni njemu slicni, niti jedan problem nisu rijesili, a stvorili su milijune drugih. Upirati prstom i prosipati jeftinu demagogiju tipa „da smo imali globalizaciju bez globalne vlade, da ne postoji globalno upravljanje.“... „Jačanje konzervativnih i iracionalnih snaga u CDU“ ...moze raditi svatko, prigovarati nekome iracionalnost, a pri tomu su njegovi stavovi vise nego iracionalni, racionalno je samo njegovo zgrtanje love na ovakvom i slicnim predavanjima diljem svijeta. Odi lijepo npr u Venecuelu rijesavati grozne probleme koje su u zadnjih par godina stvorili oni slicni tebi, podijeli ljudima tamo koju vrecicu tjestenine zbog koje se ljudi tamo tuku pred ducanima.

NE
Nemanadimak
11:13 05.12.2016.

hahaha to što oni propadaju ne znači da i svijet propada. kvazi liberali i socijalisti se pokazuju kao razmažena djeca kad im uzmeš igračku!

DE
debelisef
11:15 05.12.2016.

Koje civilizacije ? Islamske ? kaj se to broji pod civilizaciju ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije