Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada usvojila 'lex šerif': 'Ojačan je neposredan utjecaj građana'

Izmjenama se načelnike, gradonačelnike i župane obvezuje da predlože proračune, a na bolji način definirani su odnosi raspuštanja predstavničkog i izvršnog tijela kod neizglasavanja odnosno nepredavanja proračuna, rekao je ministar Kuščević
26. listopada 2017. u 11:43 2 komentara 1584 prikaza
Zagreb: 62. sjednica Vlade Republike Hrvatske
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vlada je u saborsku proceduru danas sa sjednice uputila izmjene Zakona o lokalnoj  i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojima, kako ističe ministar uprave Lovro Kuščević, želi pridonijeti većoj političkoj stabilnosti, boljoj kohabitaciji i suradnji između predstavničkog i izvršnog tijela i boljem neposrednom odlučivanju građana u svim odlukama bitnima za njihove sredine.

Zagreb: 62. sjednica Vlade Republike Hrvatske Sjednica Vlade Plenković: Agrokorov ugovor u tom je trenutku bio najbolji i najkorektniji

Ministar navodi da je ojačan neposredan utjecaj i odlučivanje građana jer su smanjeni rokovi u kojima se ne može raspisati referendum za opoziv općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika  i to s 12 na 6 mjeseci.

Izmjenama je, dodaje, osigurano i da vijećnici koji su članovi predstavničkih tijela mogu dobiti slobodan dana kod svojih poslodavaca kad imaju obveze u vijeću, a uveden je red, ističe, i u isplate naknada za rad u vijećima odnosno skupštinama. One će se ubuduće isplaćivati samo po nazočnosti na sjednici. Također, omogućeno je da više jedinica može formirati zajedničke upravne odjele poput računovodstva.

Zagreb: 62. sjednica Vlade Republike Hrvatske
1 / 17
Zagreb: 62. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Izmjenama se načelnike, gradonačelnike i župane obvezuje da predlože proračune, a na bolji način definirani su odnosi raspuštanja predstavničkog i izvršnog tijela kod neizglasavanja odnosno nepredavanja proračuna, dodaje Kuščević.

U dijelu koji se odnosi na raspuštanje predstavničkog tijela, ovim se Zakonom, naime, utvrđuje da će se ono raspustiti ako u tekućoj godini ne donese proračun za sljedeću godinu niti odluku o privremenom financiranju te ako ne donese proračun do proteka roka privremenog financiranja.

U važećem Zakonu za nedonošenje proračuna i odluke o privremenom financiranju primjenjivao se institut istovremenog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika, gradonačelnika, župana.

GLAS o lex Šerifu Zapanjeni smo količinom bezobrazluka koju donosi Lex Šerif

Sada se taj institut redefinira te se odnos između predstavničkog i izvršnog tijela u slučaju kada se ne donese proračun niti odluka o privremenom financiranju razdvaja u dva koraka.

Prvi je korak raspuštanje predstavničkog tijela iz prethodno navedenog razloga, a drugi istovremeno raspuštanje predstavničkog tijela i razrješenje općinskog načelnika, gradonačelnika, župana ako nakon raspuštanja i provođenja prijevremenih izbora, novoizabrano predstavničko tijelo (opet) ne donese proračun u roku od 90 dana od konstituiranja.

Izmjenama se određuje i da se obnašanje dužnosti čelnika tijela neće više moći mijenjati u izbornoj godini kako bi se spriječilo da postoji veliki broj dužnosnika koji primaju naknadu šest mjeseci nakon prestanka mandata što je onda opterećivalo proračune jedinica lokalne samouprave.

Premijer Andrej Plenković kazao je, najavljujući tu točku dnevnoga reda, kako je riječ o izmjenama o kojima je bilo puno rasprava u posljednje vrijeme, a smatra da je riječ o pozitivnim promjenama koje će dovesti do svrhovitijeg odnosa između neposredno izabranih čelnika lokalne samouprave i predstavničkih tijela te da neće dolaziti do zlouporabe instituta prihvaćanja odnosno neprihvaćanja proračuna.

Zlatko Hasanbegović Hasanbegović: Izjašnjavanje o "lex šerif" nema nikakve veze s odnosima u Skupštini

Izmjene zakona su, naime, izazvala burne reakcije dijela javnosti i političkih stranaka koji upozoravaju da njima načelnici, gradonačelnici i župani praktično postaju nesmjenjivima, pa je zakon već nazvan 'lex šerif'.

Vlada je osnovala i Vijeće za djecu kojem će, među inim, biti zadaća da trajno prati ostvarivanje ciljeva Nacionalne strategije za prava djece za razdoblje od 2014. do 2020. godine, da koordinira i usklađuje rad državnih i ostalih tijela pri ostvarivanju planiranih mjera i aktivnosti, prati primjenu Konvencije o pravima djeteta i drugih međunarodnih akata koji se odnose na zaštitu djece, raspravlja o nacrtima zakona i drugih propisa u svezi s ostvarivanjem prava djeteta i predlaže Vladi mjere za unapređivanje rada u tijelima koja u svojoj nadležnosti imaju poslove u svezi zaštite djece.

Performans Prosvjed protiv "lex šerif" ispred zagrebačke Gradske skupštine Otkazivanje poslušnosti Kuščević ne odustaje, ‘lex šerif’ ide unatoč slučaju Tomašević Nakon slučaja Tomašević HDZ: Bilo bi dobro da dvije trećine zastupnika mogu smijeniti ‘šerife’
Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i duplo skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice