Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Izjašnjavanje o "lex šerif" nema nikakve veze s odnosima u Skupštini

Na pitanje kako ocjenjuje skupštinsku većinu u Zagrebu, koje je uz HDZ i njegova stranka dio, te je li ona stabilna, Hasanbegović je odgovorio: "Ona je u povojima i razvija se".
24. listopada 2017. u 14:20 6 komentara 524 prikaza
Zlatko Hasanbegović
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zlatko Hasanbegović, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Neovisnih za Hrvatsku, danas je u izjavi za Hinu istaknuo da skupštinsko izjašnjavanje o zakonskom prijedlogu kolokvijalno zvanom 'lex šerif' nema nikakve veze s odnosima u Gradskoj skupštini.

Zlatko Hasanbegović Zlatko Hasanbegović Bandić o Loli Ribaru zna koliko i ja o kvantnoj fizici

Objasnio je da je riječ o iznošenju političkog stava o tom pitanju budući da je zakonodavac Hrvatski sabor. "Ne treba dovoditi odnose u Gradskoj skupštini u vezu s tim pitanjem. Ne radi se o nikakvoj koaliciji već će svi skupštinski klubovi iznijeti svoje stajalište o tom zakonskom prijedlogu", rekao je.  

Dodao je da će svi oni koji su dosad u javnosti iznosili stajališta o neprihvatljivosti tog zakonskog rješenja sada to samo ponoviti.

"A ključno je da donošenje toga zakona nije u nadležnosti Gradske skupštine i ni na koji način ne ovisi o Gradskoj skupštini. Ovo je samo jedna dodatna politička manifestacija stajališta o tom zakonskom prijedlogu koji smatramo neprihvatljivim budući da u konkretnom slučaju dodatno smanjuje ovlasti Gradske skupštine, a gradonačelnika, bez obzira na njegov legitimitet, učvršćuje u stanovitom 'faraonskom' položaju. Gradska skupština postaje na neki način potpuno nevažno savjetodavno tijelo", rekao je Hasanbegović.   

Na pitanje hoće li na sjednici zagrebačke Gradske skupštine njegova stranka - Neovisni za Hrvatsku, podržati prijedlog oporbenih klubova gradskih zastupnika, Hasanbegović je rekao da će taj prijedlog biti rezultat rasprave u Gradskoj skupštini i onda će se iskristalizirati konačni prijedlog. 

"Ovdje je samo iznošenje političkoga stajališta o tom zakonu i ništa drugo. Uostalom, to je i potpuno logično. Ako ćemo u Hrvatskom saboru kao zastupnici biti protiv donošenja takvog zakona, nema nikakvog razloga da to sada ne ponovimo u obliku jedne političke deklaracije u Skupštini grada Zagreba".

Hasanbegović je zaključio da "izjašnjavanje o tome nije u nikakvoj uzročno-posljedičnoj vezi sa skupštinskom većinom i odnosima u Gradskoj skupštini".

Na pitanje kako ocjenjuje skupštinsku većinu u Zagrebu, koje je uz HDZ i njegova stranka dio, te je li ona stabilna, Hasanbegović je odgovorio: "Ona je u povojima i razvija se". 

Oporbeni klubovi zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini stavili su prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv. "lex šerif", na dnevni red skupštinske sjednice koja će se održati 26. listopada. Prijedlog toga zakona je na javno savjetovanje uputilo Ministarstvo uprave 18. rujna.

Zlatko Hasanbegović
1 / 18

Oporba predlaže Gradskoj skupštini da usvoji zaključak kojim se protive predloženom ukidanju odredba o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika odnosno župana i njihovog zamjenika, ako u zakonom roku predstavničko tijelo ne usvoji proračun, odnosno odluku o privremenom financiranju, s obrazloženjem da općinski načelnici, gradonačelnici i župani postaju praktički nesmjenjivi.

"Jutarnji list" je jučer objavio da bi "politički brak između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i stranke Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića mogao ponovno ući u nemirne vode. Ovog puta razlog za bračne razmirice neće biti teme iz Drugog svjetskog rata nego izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi koji je u narodu već prozvan 'lex šerif'".

Zagreb: Stanovnici Vrbika zbog naplate parkinga oblijepili automate u 2. zoni ZORAN VITAS Lijepo li je Zagreb grad uređivati. Još je ljepše uređeno i naplatiti Zagreb: Stanovnici Vrbika zbog naplate parkinga oblijepili automate u 2. zoni Metropola = Zagrebparking Novi harač? Jedan kvart za, drugi veli: Ne bu prošlo Milan Bandić PROMJENE Bandić otkrio planove za parking i nove cijene karata ZET-a
poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • NV:

    Veteran domovinskog rata Haso!

  • goronja:

    ovome nebi trebalo dati ni slovo u medijima

  • Deleted user:

    Hoće li napokon "Viša rasa" učiniti korak naprijed u Gradu i recimo učiniti uslugu građanima i napraviti im recimo Toplanu na vodik, umjesto se boriti s vetrenjačama? Zašto sjediš tamo u Skupštini grada?(K) Radi nešto! Mora se toliko toga učiniti ... prikaži još! u Zagrebu? Ljudi su te izabrali da se vidi tvoj doktorat na djelu! Gledaj Bandića, on stalno radi!?