Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ništetna i valutna klauzula! Odštete bi mogle biti i 15-ak milijardi kuna

Visoki trgovački sud u ponovljenom je suđenju odlučio da je i Sberbank ugovarao nepoštene kamatne stope
11. srpnja 2018. u 18:30 76 komentara 31983 prikaza
Franak organizirala
Pogledajte galeriju 1/2

Valutna klauzula u CHF-u je ništetna! Ništetne su, već otprije, i promjenjive kamatne stope za koje nisu utvrđeni relevantni parametri promjene. Ništetni su, zapravo, od prvog kredita u CHF koji je neka hrvatska banka ugovorila sa svojim klijentom. No, danas je postalo službeno: Visoki trgovački sud objavio je godinama čekanu presudu u ponovljenom suđenju u “slučaju Franak” i potvrdio prvostupanjski stav suca Radovana Dobronića iz 2013.

Auka Istraživanje Hrvatske banke nisu uvjerene da se mogu oduprijeti konkurenciji u mobilnom plaćanju

Teško do preplaćenih kamata

Osam je banaka u razdoblju od 1. listopada 2004. do 31. prosinca 2008. prekršilo kolektivne interese i prava potrošača, korisnika kredita, zaključujući ugovore u kojima su koristile ništetne i nepoštene odredbe: valutnu klauzulu vezanu glavnicom uz CHF, a da pritom nisu kao trgovci potrošače u cijelosti informirali o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke o kreditu. Usto, prethodna je presuda preinačena i u slučaju Sberbanka – utvrđeno je da je, kao i ostalih sedam banaka, primjenjivao nepoštene kamatne stope.

udruga franak | Autor : Valentina Wiesner Foto: Valentina Wiesner

Kad je prvi put donesena prije pet godina, presuda suca Dobronića apostrofirana je kao pobjeda dužnika Davida protiv bankarskog Golijata. No, obično je slijedila rečenica – rušit će to drugostupanjski sud, nema šanse da Franak uspije dokazati da su krediti u CHF ništetni. Skoro se tako i dogodilo; u drugostupanjskom je postupku “pala” ništetnost valutne klauzule, a banke nitko nije ni pokušao natjerati da isplaćuju razlike za preplaćene kamate. Dužnici su, i prije i poslije konverzije, krenuli u neizvjesne privatne parnice dokazujući ponovno nepoštenost kamata i iščekujući pravorijek o valutnoj klauzuli.

HNB Mario Draghi: Europska središnja banka neće mijenjati kamate do jeseni 2019.

Odštete do 15 mlrd. kn

No, od danas u odnosu banaka i dužnika više ništa neće biti isto: potvrda prvostupanjske presude otvara vrata za dokazivanje ništetnosti ugovora o kreditu, bez obzira na to je li provedena konverzija.

– Ovo je povijesna pobjeda Udruge Franak! Sad uistinu kompletna! Dosad su već presuđene ništetne kamatne stope, a sad i ništetnost valutne klauzule u švicarcima, što znači da dužnici privatnim tužbama mogu tražiti kompletnu ništetnost ugovora o kreditima – ushićeno je prokomentirao čelnik Udruge Franak Denis Smajo, potvrđujući nam da je presuda prije dva dana otpremljena odvjetnicima udruge, Nicole Kwiatkowski i Nikši Valjalu, te čekaju i da je službeno dobiju. U Franku odštete koje bi dužnici mogli dobiti od banaka, koje danas nisu željele komentirati presudu, procjenjuju na čak 10 do 15 mlrd. kn.

>>Ovdje pročitajte cijelu presudu

Banke će se pozivati na konverziju, odlučit će Vrhovni sud

Svih 125.000 dužnika koji su imali kredite u CHF mogu tražiti razliku za preplaćene kamate i promjenu tečaja te zatezne kamate. Banke će to, naravno, osporavati za konvertirane kredite, no na kraju će odlučiti Vrhovni sud – prognozira razvoj događaja Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage. Ističe da, prema mišljenju pravnih stručnjaka Franka, i Zakonu o obveznim odnosima, nikakva obnova ugovornog odnosa, poput one nastale konverzijom, ne može ukinuti ništetnost utvrđenu na početku ugovornog odnosa.

– Franak je potvrdom Dobronićeve presude dobio potvrdu za svoju sedmogodišnju borbu protiv nezakonitog poslovanja banaka u Hrvatskoj – ne krije euforiju Aleksić.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Franak organizirala
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Zvjerko:

  Ako je nezakonita vlautna klauzula u švicarcima jeli onda nezakonita i ona u eurima?

 • Armagedon:

  Svjesno digneš kredit i uredno sve plaćaš, ...... ali ne znaš da su banke svjesno složile navlakušu .... i da su znale što će biti sa tečajem švicarca, ništa to nije bilo slučajno.....a sada bi trebalo da svatko pojedinačno tuži ... prikaži još!i banke za povrat.... tko ima novaca i vremena za tužiti se sa bankama i do kada bi trajalo...a zašto ako je država rekla da su banke bile u krivu, onda bi sve banke trebale slijedom toga vratiti novce po kreditima u francima ....! A ti Golum samo izvoli probati kako je to baš fora.....ta fora košta ljude puno i previše.... a banke nikada nikome nisu ništa vratile i ostale na gubitku , samo ih je moguće netko u nekim državama prisilio da manje pljačkaju narod....

 • Avatar whitesox
  whitesox:

  Bravo za udrugu Franak!Nadam se da će se preživjeli naplatiti i za duševne boli!