Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ništetna i valutna klauzula! Odštete bi mogle biti i 15-ak milijardi kuna

Visoki trgovački sud u ponovljenom je suđenju odlučio da je i Sberbank ugovarao nepoštene kamatne stope
11. srpnja 2018. u 18:30 76 komentara 31924 prikaza
Franak organizirala
Pogledajte galeriju 1/2

Valutna klauzula u CHF-u je ništetna! Ništetne su, već otprije, i promjenjive kamatne stope za koje nisu utvrđeni relevantni parametri promjene. Ništetni su, zapravo, od prvog kredita u CHF koji je neka hrvatska banka ugovorila sa svojim klijentom. No, danas je postalo službeno: Visoki trgovački sud objavio je godinama čekanu presudu u ponovljenom suđenju u “slučaju Franak” i potvrdio prvostupanjski stav suca Radovana Dobronića iz 2013.

Auka Istraživanje Hrvatske banke nisu uvjerene da se mogu oduprijeti konkurenciji u mobilnom plaćanju

Teško do preplaćenih kamata

Osam je banaka u razdoblju od 1. listopada 2004. do 31. prosinca 2008. prekršilo kolektivne interese i prava potrošača, korisnika kredita, zaključujući ugovore u kojima su koristile ništetne i nepoštene odredbe: valutnu klauzulu vezanu glavnicom uz CHF, a da pritom nisu kao trgovci potrošače u cijelosti informirali o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke o kreditu. Usto, prethodna je presuda preinačena i u slučaju Sberbanka – utvrđeno je da je, kao i ostalih sedam banaka, primjenjivao nepoštene kamatne stope.

udruga franak | Autor : Valentina Wiesner Foto: Valentina Wiesner

Kad je prvi put donesena prije pet godina, presuda suca Dobronića apostrofirana je kao pobjeda dužnika Davida protiv bankarskog Golijata. No, obično je slijedila rečenica – rušit će to drugostupanjski sud, nema šanse da Franak uspije dokazati da su krediti u CHF ništetni. Skoro se tako i dogodilo; u drugostupanjskom je postupku “pala” ništetnost valutne klauzule, a banke nitko nije ni pokušao natjerati da isplaćuju razlike za preplaćene kamate. Dužnici su, i prije i poslije konverzije, krenuli u neizvjesne privatne parnice dokazujući ponovno nepoštenost kamata i iščekujući pravorijek o valutnoj klauzuli.

HNB Mario Draghi: Europska središnja banka neće mijenjati kamate do jeseni 2019.

Odštete do 15 mlrd. kn

No, od danas u odnosu banaka i dužnika više ništa neće biti isto: potvrda prvostupanjske presude otvara vrata za dokazivanje ništetnosti ugovora o kreditu, bez obzira na to je li provedena konverzija.

– Ovo je povijesna pobjeda Udruge Franak! Sad uistinu kompletna! Dosad su već presuđene ništetne kamatne stope, a sad i ništetnost valutne klauzule u švicarcima, što znači da dužnici privatnim tužbama mogu tražiti kompletnu ništetnost ugovora o kreditima – ushićeno je prokomentirao čelnik Udruge Franak Denis Smajo, potvrđujući nam da je presuda prije dva dana otpremljena odvjetnicima udruge, Nicole Kwiatkowski i Nikši Valjalu, te čekaju i da je službeno dobiju. U Franku odštete koje bi dužnici mogli dobiti od banaka, koje danas nisu željele komentirati presudu, procjenjuju na čak 10 do 15 mlrd. kn.

>>Ovdje pročitajte cijelu presudu

Banke će se pozivati na konverziju, odlučit će Vrhovni sud

Svih 125.000 dužnika koji su imali kredite u CHF mogu tražiti razliku za preplaćene kamate i promjenu tečaja te zatezne kamate. Banke će to, naravno, osporavati za konvertirane kredite, no na kraju će odlučiti Vrhovni sud – prognozira razvoj događaja Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage. Ističe da, prema mišljenju pravnih stručnjaka Franka, i Zakonu o obveznim odnosima, nikakva obnova ugovornog odnosa, poput one nastale konverzijom, ne može ukinuti ništetnost utvrđenu na početku ugovornog odnosa.

– Franak je potvrdom Dobronićeve presude dobio potvrdu za svoju sedmogodišnju borbu protiv nezakonitog poslovanja banaka u Hrvatskoj – ne krije euforiju Aleksić.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Franak organizirala
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
 • Zvjerko:

  Ako je nezakonita vlautna klauzula u švicarcima jeli onda nezakonita i ona u eurima?

 • Armagedon:

  Svjesno digneš kredit i uredno sve plaćaš, ...... ali ne znaš da su banke svjesno složile navlakušu .... i da su znale što će biti sa tečajem švicarca, ništa to nije bilo slučajno.....a sada bi trebalo da svatko pojedinačno tuži ... prikaži još!i banke za povrat.... tko ima novaca i vremena za tužiti se sa bankama i do kada bi trajalo...a zašto ako je država rekla da su banke bile u krivu, onda bi sve banke trebale slijedom toga vratiti novce po kreditima u francima ....! A ti Golum samo izvoli probati kako je to baš fora.....ta fora košta ljude puno i previše.... a banke nikada nikome nisu ništa vratile i ostale na gubitku , samo ih je moguće netko u nekim državama prisilio da manje pljačkaju narod....

 • Avatar whitesox
  whitesox:

  Bravo za udrugu Franak!Nadam se da će se preživjeli naplatiti i za duševne boli!