Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Povratak na članak

Ništetna i valutna klauzula! Odštete bi mogle biti i 15-ak milijardi kuna

Visoki trgovački sud u ponovljenom je suđenju odlučio da je i Sberbank ugovarao nepoštene kamatne stope
Objava 11. srpnja 2018. 31956 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 76
 • Zvjerko:

  Ako je nezakonita vlautna klauzula u švicarcima jeli onda nezakonita i ona u eurima?

  3 14:56 11. 7. 2018.
 • Armagedon:

  Svjesno digneš kredit i uredno sve plaćaš, ...... ali ne znaš da su banke svjesno složile navlakušu .... i da su znale što će biti sa tečajem švicarca, ništa to nije bilo slučajno.....a sada bi trebalo da svatko pojedinačno tuži ... prikaži još!i banke za povrat.... tko ima novaca i vremena za tužiti se sa bankama i do kada bi trajalo...a zašto ako je država rekla da su banke bile u krivu, onda bi sve banke trebale slijedom toga vratiti novce po kreditima u francima ....! A ti Golum samo izvoli probati kako je to baš fora.....ta fora košta ljude puno i previše.... a banke nikada nikome nisu ništa vratile i ostale na gubitku , samo ih je moguće netko u nekim državama prisilio da manje pljačkaju narod....

  4 14:18 11. 7. 2018.
 • Avatar whitesox
  whitesox:

  Bravo za udrugu Franak!Nadam se da će se preživjeli naplatiti i za duševne boli!

  4 14:31 11. 7. 2018.
 • Avatar PLEN_KI_MOON
  PLEN_KI_MOON:

  Fora je što bi sad pojedinci trebali tužit privatno banke a odkud lova za takav proces?

  7 14:08 11. 7. 2018.
 • Armagedon:

  Pobjeda će biti kada pravna država reagira i sve banke budu morale svima koji su digli kredite u švicarcima to vratiti sukladno ovoj presudi.... a ne da se pojedinačno moraju suditi.... a to će biti nikada.......

  20:36 11. 7. 2018.
 • Avatar Golum
  Golum:

  Ovo je bas fora...svjesno dignes kredit sa valutnom klauzulom i kliznim kamatama i na kraju jos banka njima duzna. Moram i ja to probati.

  7 14:03 11. 7. 2018.
 • Deleted user:

  Ok ajmo ponistiti te ugovore o kreditu, svaka strana vrati njegovo, banka vrati kamate, duznici svoju glavnicu i to je to...

  1 16:19 11. 7. 2018.
 • MehutoGonzales:

  Ima nas s kreditima u eurima i ko nas.ebe. Opetsmo građani drugog reda i opet manjina na dobitku.

  16:50 11. 7. 2018.
 • Deleted user:

  Nadam se da i suci nisu slucajno imali kredit i da su se izuzeli na vrijeme.

  1 16:22 11. 7. 2018.
 • wwwcro:

  Od te svote 10-15 milijardi kuna 10% ide odvjetnicima.... bit će sada među njima prava otimačina za klijente... ipak je u pitanju 1-1,5 milijardu kuna koje će odvjetnici vrlo rado ugrabiti...

  23:57 11. 7. 2018.
 • Hagar:

  Jedini ko je ne zakonit je sud u HR. Valutna klauzula je ustavna i nije izuzetak u RH. Sama kuna je umjetno vezana za euro. Bez iste bio bi kolaps gospodarstva. Kako mi nemamo državnu banku, a s obzirom na ... prikaži još! stanje u državi i pravosudju, kamate na kredite bez klauzule na dugi rok bile bi i 15%.Bili bi neisplativi. A kako da se u kapitalizmu pokrene posao bez podrške banke? A banka ne mora dati kredit. Je su li i oni u eurima neustavni? Luda kuća. Nije sa branim banke al kod nas ispadaju bhudale oni koji nešto znaju pa su uzimali kredite u eurima ili kunama po VECIM kam. stopama i zato žive u MANJIM stanovima. A kockare koji su bez para htjeli velike stanove štiti država.

  1 17:13 11. 7. 2018.
 • Avatar indigo25
  indigo25:

  svaka čast udruga franak se za svoje izborila, a što je sa onima koji nisu dizali kredite u francima kad su bili najpovoljniji oni su radili i živili ( plačali poreze, prireze, trpili birokraciju) u ovoj zemlji isto cijelo vrijeme. ... prikaži još! Da li i oni imaju pravo na neku odštetu?

  06:45 12. 7. 2018.
 • golub Vaso:

  sad će domoljubi brže bolje donijeti neki zakon da zaštite banke, one su puno važnije od stoke sitnog zuba

  14:48 11. 7. 2018.
 • Avatar utunelu
  utunelu:

  to je populizam a ne pravosudna odluka,politicka odluka s ciljem potkupljivanja gradana..na ugovoru koji je sklopljen nedvosmisaleno pise da je kamata varijabilna,znaci korisnik je upoznat s mogucim posljedicama delvalvacije franke sto podrazumijeva i negativni rast rate kredita,ali moguce i smanjenje.Po ... prikaži još!o kojoj poslovnoj logici drzava intervenira u korist nekoga,jer taj netko zanemario je navode iz ugovora?Hoce li drzava intervenirati u slucaju da polaznik padne na ispitu jer su pitanja preteska?Zato je ovakav kaos u drzavi jer su ispunjavaju zeljice svakvih nesposobnjakovica i idiota,samo zato jer ih ima..

  08:22 12. 7. 2018.
 • fefellerunt:

  Što ti je hrvatsko pravosuđe m ne traba zabpraviti da tamo borave VSS kadorvi sa pravnog fakulteta, gdje su stekli znanja iz područja bahatosti, pohlepe, laganja i licemjerstva, stoga ne treba čuditi da takvi cijene osobe navedenih sposobnosti . Koga ... prikaži još!a briga što su u ugovoru jasno navedeni uvjeti jer pametni i obrzaovani hrvati su svjesni da će kuna uvije biti ista sa eurom i frankom, odnsno da će kreditni rejting države uvijek biti isti , ako ne uvijek a ono za slijedećih 100 godina . zato nije ni za očekivati da bi država ispunili i jednu točku ugovora prema vojnicima , jer njima je ionako dužnost omogućiti gomili smeća da uživaju .

  10 14:28 11. 7. 2018.
 • Avatar indigo25
  indigo25:

  svaka čast udruga franak se za svoje izborila, a što je sa onima koji nisu dizali kredite u francima kad su bili najpovoljniji oni su radili i živili ( plačali poreze, prireze, trpili birokraciju) u ovoj zemlji isto cijelo vrijeme. ... prikaži još! Da li i oni imaju pravo na neku odštetu?

  06:45 12. 7. 2018.
 • Avatar utunelu
  utunelu:

  Ja sam jedva uspio zavrsiti osnovnu skolu ali znam sve fore kako nekoga zaj..nisam bas inteligentan jedini nacin komunikacije mi je "spustanje" drugima izrazito sam bahat i siromasan,a ponasam se kao da sam milioner..vidio sam divnu priliku da dignem kredit ... prikaži još! a posto sam neobrazovan nisam razumio sto znaci klauzula.ali ne brinem se,dok god ima takvih kao ja kad se povezemo preko face i udruga možemo sve,pa tako ono sto ja ne mogu sudskim odlukama prilagode da mogu..vas Hrvatko

  08:36 12. 7. 2018.
 • Avatar jest
  jest:

  Super je ta presuda ali teško je da će građani imati neke koristi od nje jer malo tko će imati novca sam dizati tužbu protiv banke, takvi su potezi naime izuzetno skupi za malog čovjeka, pravda je u Hrvatskoj samo ... prikaži još! za bogate i moćne. Sada je potez na državi, omogućiti zakonsko rješenje za podizanje kolektivne tužbe građana, opcije koja je u svakoj normalnoj državi standardna opcija. Tako bi tisuće građana kroz udruge moglo skupiti novac za jedinstvenu (objedinjenu) tužbu protiv neke banke bez velikog financijskog tereta (i rizika) za pojedinca.

  15:15 11. 7. 2018.
 • Avatar Dr Evil
  Dr Evil:

  presuda ..."u ime naroda"

  15:02 11. 7. 2018.
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  u svakom ugovoru piše nešto... iznos koji se posuđuje je izražen u stranoj valuti, sa jasno utvrđenom protuvrijednošću u kunama, dalje se uvijek navodi kako će se obračunavati rata kredita koju treba platiti, srednji tečaj hnb-a, i tako dalje. banka ... prikaži još! sa tečajem valuta nema ništa, to je stvar tržišta. danas banke optuživati da nisu klijentima dovoljno jasno ukazale na opasnost promjene tečajeva pojedinih valuta je smiješno, jer hrvatska još od jugoslavije sve preračunava i obračunava u markama, dolarima i francima, i sad u eurima. i da su tečajne razlike uvijek tu, svaki dan se objavljuju podaci o promjenama tečajeva i odnosa dolara, jena, franka, eura. svaka poslovno sposobna osoba, koja uzima kredit, je svjesna opasnosti tijekom 25 godina trajanja ugovora. ako ste sposobni zadužiti se za 100.000 franaka na 25 godina, sposobni ste uočiti opasnosti koje mogu nastati. najlakše je sad amnestirati klijente od svake odgovornosti. ako ova presuda ne padne novom tužbom banaka, imat ćemo situaciju kad će i svi poslovi sa valutama biti 'nezakoniti'. bili to euri, dolari, franci, ili forinte. pošto nije za očekivati da će banke nešto biti u većem gubitku, one će to negdje morati zaraditi. pa da vidimo. znači, kad su banke za kune kupovale eure da bi ih plasirale u rh, su kršile zakon... hm, slijedi potop!

  07:59 12. 7. 2018.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.