Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TORTURA U KABULU

VIDEO Talibani na ulicama u prtljažnike trpaju sve koji su pomagali SAD-u: UN zgrožen snimkama

Foto: Screenshot/YouTube
1/4
14.09.2021.
u 10:42

Michelle Bachelet rekla je Vijeću za ljudska prava u Ženevi da je Afganistan u “novoj i opasnoj fazi” te da su mnoge žene te pripadnici etničkih skupina i vjerskih zajednica duboko zabrinuti za svoja prava.

Visoka povjerenica UN-a Michelle Bachelet govoreći u ponedjeljak na Vijeću za ljudska prava, rekla je da je vidjela "vjerodostojne izvještaje" da talibanski borci pretražuju od kuće do kuće kako bi pronašli sve koji su pomogli bivšoj vladi ili SAD-u.

'Službenici koji su radili za prijašnje uprave i članovi njihovih obitelji proizvoljno se pritvaraju. Bivaju uglavnom pogubljeni', rekla je. 

Foto: Reuters/Pixsell

Istovremeno, na internetu se pojavilo više video snimki na kojima se vidi kako muškarci - uglavnom talibanski borci - tjeraju najmanje četiri muškarca prtljažnik automobila. Prema dopisniku Iran International Tajuden Soroush, snimka je nastala u okrugu Salang Wat u Kabulu, a žrtve talibana su iz doline Panjšir.

Borci iz Panjšira imaju dugu povijest borbi protiv talibana i jedna su od nekoliko tadžikistanskih manjina koje talibani često progone. Nije jasno zašto su ti mladići zatočeni, ali snimka se pojavila neposredno nakon što su talibani tvrdili da su osvojili dolinu Panjšir.

Također, tijekom vikenda pojavili su se materijali na kojima se vidi kako talibanski borci odrubljuju glavu afganistanskom vojniku te idu od kuće do kuće i bičuju ljude za koje smatraju da su na bilo koji način pomagali SAD-u ili afganistanskoj vojsci.

Michelle Bachelet rekla je Vijeću za ljudska prava u Ženevi da je Afganistan u “novoj i opasnoj fazi” te da su i mnoge žene i pripadnici etničkih skupina i vjerskih zajednica duboko zabrinuti za svoja prava.

Foto: REUTERS/Ann Wang

“Važno i protivno uvjeravanjima da će talibani podržati prava žena, u posljednja tri tjedna žene su postupno isključene iz javne sfere”, rekla je u svom govoru.

Ukazala je na druga neispunjena obećanja o davanju amnestije bivšim državnim službenicima i službenicima sigurnosti povezanim s prošlom vladom i zabrani pretresa kuća.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar acivij
acivij
11:08 14.09.2021.

Je li itko bio toliko naivan da je zaista vjerovao njihovim obećanjima? Ne vjerujem da je! Svi odgovorni, od Bidena do UN-a, su znali što dolazi , ali su se pravili blesavi i okretali glavu od istine!

DU
Deleted user
15:47 14.09.2021.

Treba bježati od bradonja sa natikačama.

Avatar StormRaider95
StormRaider95
10:50 14.09.2021.

A obećali su da neće 😢 Vratite im njihove krpice, neće se više igrat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije