Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GEOPOLITIČKA PREVIRANJA

VIDEO Šef obavještajne službe drhtao pred Putinom: 'Sergeju, reci to glasnije'

Foto: Pixsell/Reuters
1/3
22.02.2022.
u 10:10

Sergej Nariškin, ekonomist i iskusan diplomat, dobar poznavatelj struktura ruskih obavještajnih agencija, poznat je i kao surovi profesionalac i čovjek od autoriteta kao stvoren za tu poziciju koja zahtijeva dobru organizaciju te golemo političko i diplomatsko iskustvo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je tijekom sastanka Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, tijela na čijem je čelu, od svih članova Vijeća zatražio da iznesu svoj stav o tome treba li Rusija priznati regije Donjeck i Lugansk.

Svi članovi Vijeća, od tajnika Vijeća Nikolaja Patruševa do ministra obrane Sergeja Šojgua, rekli su da Rusija treba priznati te regije.

Foto: Pixsell/Reuters

Onda je došao red na Sergeja Nariškina, čelnika vanjske obavještajne službe SVR-a. Putin je i njemu postavio isto pitanje. Nariškin se prilikom odgovaranja pomalo spetljao pa je Putin ponovio pitanje. Nariškin je zatim rekao da će podržati priznavanje Donjecka i Luganska.

Putinu se, međutim, nije svidio Nariškinov izbor riječi pa je njegovo izlaganje prekinuo uputom da govori jasnije. Nariškin je ponovno pokušao odgovoriti na pitanje, ali je zamucao, piše The New York Times.

– Podržat ćeš ili podržavaš? Reci jasno, Sergeju – rekao je Putin Nariškinu.

Nariškin je potom rekao da podržava napore da se Donjeck i Lugansk učine dijelom Rusije. Putinu se ni to nije svidjelo.

– Ne govorimo o tome... Govorimo o tome trebamo li priznati njihovu nezavisnost ili ne – rekao je ruski predsjednik.

– Da, podržavam prijedlog da se prizna njihova nezavisnost – rekao je nakon toga Nariškin.

– U redu. Molim vas, sjednite. Hvala vam – rekao je Putin.

Inače, ime Sergeja Nariškina počelo se javno spominjati 2016. godine kad su se pojavili prvi obrisi napetosti Zapada i Rusije zbog situacija u Ukrajini i Siriji. Tada je pojačan rast u razinama špijuniranja kakav nije zabilježen od pada željezne zavjese. 

Tada je Nariškin imenovan na čelo Ruske obavještajne agencije za inozemstvo, samo nekoliko dana nakon velike pobjede Putinove Ujedinjene Rusije na parlamentarnim izborima. Putin je kazivao kako je, s obzirom na trenutačno stanje u svijetu, vrlo važan uspjeh ove službe za stabilan, siguran razvoj Rusije kako bi brzo odbijali prijetnje vezane za Rusiju, ne dopustivši im da narastu, nego djelovati kako se one ne bi ni pojavile i neutralizirati ih u ranoj fazi. 

Foto: Pixsell/Reuters

Sergej Nariškin, ekonomist i iskusan diplomat, dobar poznavatelj struktura ruskih obavještajnih agencija, poznat je i kao surovi profesionalac i čovjek od autoriteta kao stvoren za tu poziciju koja zahtijeva dobru organizaciju, kao i golemo političko i diplomatsko iskustvo. Ovaj Putinov čovjek od najvećega povjerenja poznaje se s ruskim predsjednikom još od ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su zajedno radili u gradskoj upravi Sankt Peterburga, tadašnjeg Lenjingrada, odakle Nariškin 1982. odlazi u diplomatsku misiju u Bruxelles, u kojem je izbrusio engleski i francuski jezik, što potvrđuje priče da je zapravo bio KGB-ov agent. Putin s novim superšpijunom svakako želi obnoviti moć i dominaciju novog ruskog KGB-a. Nariškin je bio Putinov savjetnik za gospodarstvo i potpredsjednik Dume.

VIDEO: Putin šalje vojsku na istok Ukrajine, pripremaju se sankcije za Rusiju.

 

Komentara 27

ST
struj
10:51 22.02.2022.

Blago se onima koji se pripoje Rusiji tek sada će vidjeti što je glad i bijeda. Brzo će se raspasti ta bijedna federacija.

Avatar Cantor
Cantor
11:53 22.02.2022.

Uspješan stil vladanja u Rusiji se nije mijenjao od vremena Ivana Groznog. Omiljena zabava Staljina je bilo ponižavanje svojih suradnika (slugu). To je radio ne samo zato jer je u tome sadistički uživao, nego zato da ih razjedini kako im ne bi palo na pamet da nešto šuruju iza njegovih leđa. Jer da je netko iskočio previše svojim karakterom taj je mogao biti potencijalni centar opozicije. Ovako su svi međusobno vidjeli kako su svi ljigavi, osim naravno vođe.

AL
alzamalo
11:11 22.02.2022.

Haha ruska demokracija jedan covjek jedan glas ali doslovno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije