Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

VIDEO Operite ruke! Pogledajte kako brzo se koronavirus širi u restoranu

Pod ultraljubičastim svjetlom bilo je vidljivo kako su se čestice boje proširile na sve prisutne, na pribor za jelo i stol, a čak su stigle i do nekih lica sudionika...
12. svibnja 2020. u 10:52 19 komentara 78922 prikaza
Eksperiment
Foto: Twitter screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Belgijski virolog Marc Van Ranst na Twitteru je podijelio video japanskog eksperimenta koji prikazuje koliko se brzo koronavirus prenosi između ljudi koji objeduju za istim stolom ili primjerice u restoranu.

UGLEDNA TISKOVINA New York Times nahvalio Hrvatsku oko koronakrize: Europa mora slijediti njihov primjer

Sudjelovalo je deset osoba, a jedan sudionik eksperimenta predstavljao je zaraženu osobu. Na ruke mu je nanesena flourescentna boja koja nije vidljiva na dnevnom ili umjetnom svjetlu.

Sudionici su potom otišli u prostoriju u kojoj su zajedno objedovali. Nakon pola sata svjetla su se ugasila, a pod ultraljubičastim svjetlom bilo je vidljivo kako su se čestice boje proširile na sve prisutne, na pribor za jelo i stol, a čak su stigle i do nekih lica sudionika.

– Zašto se virolozi toliko brinu o pranju ruku? Pa, zbog ovoga – dodao je Van Ranst u svom tvitu dok su japanski znanstvenici naglasili kako se nadaju da će video osvijestiti ljude o rizicima te ih navesti na poduzimanje odgovarajućih mjera.

Na videu se jasno vidi da je ovo primjer tzv. Švedskog stola ili bifea. Upravo zato su oni i zabranjeni u Hrvatskoj. Na taj način se ne može širiti zaraza u restoranima. Svi hrvatski restorani po uputama epidemiologa serviraju posebno porcije, na tanjur koji je prije toga dezifinciran i konobar direktno uslužuje gosta. Dakle, ovo apsolutno ne vrijedi za hrvatske restorane – kaže Marin Medak, predsjednik nacionalnog udruženja ugostitelja.

VIDEO: Operite ruke! Pogledajte kako se brzo koronavirus širi u restoranu

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • prcko.vita:

    Dobro, dajte se više odlučite, jel idemo u izolaciju pa da virus konačno nestane ili idemo na kolektivno zaražavanje pa tko preživi neka uživa? Koliko vidim, granice se otvaraju, kafići također, znači, idemo na verziju boli nas patka za virus, ... prikaži još! tko preživi i živjeti će.

  • decurro:

    U supermarketu to se ne dogada 🤣

  • nešperlin:

    Kod nas u Međimurju ima dosta manjinskih naselja sa jako lošim uvjetima života ( za naša mjerila) pa se nijedan manjinac nije razbolio ( znači da su imuni na viruse i bakterije jer s njima žive stalno). Isto kao u Indiji