Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenađujući ishod

VIDEO Operite ruke! Pogledajte kako brzo se koronavirus širi u restoranu

Eksperiment
Foto: Twitter screenshot
1/2
12.05.2020.
u 10:52

Pod ultraljubičastim svjetlom bilo je vidljivo kako su se čestice boje proširile na sve prisutne, na pribor za jelo i stol, a čak su stigle i do nekih lica sudionika...

Belgijski virolog Marc Van Ranst na Twitteru je podijelio video japanskog eksperimenta koji prikazuje koliko se brzo koronavirus prenosi između ljudi koji objeduju za istim stolom ili primjerice u restoranu.

Sudjelovalo je deset osoba, a jedan sudionik eksperimenta predstavljao je zaraženu osobu. Na ruke mu je nanesena flourescentna boja koja nije vidljiva na dnevnom ili umjetnom svjetlu.

Sudionici su potom otišli u prostoriju u kojoj su zajedno objedovali. Nakon pola sata svjetla su se ugasila, a pod ultraljubičastim svjetlom bilo je vidljivo kako su se čestice boje proširile na sve prisutne, na pribor za jelo i stol, a čak su stigle i do nekih lica sudionika.

– Zašto se virolozi toliko brinu o pranju ruku? Pa, zbog ovoga – dodao je Van Ranst u svom tvitu dok su japanski znanstvenici naglasili kako se nadaju da će video osvijestiti ljude o rizicima te ih navesti na poduzimanje odgovarajućih mjera.

Na videu se jasno vidi da je ovo primjer tzv. Švedskog stola ili bifea. Upravo zato su oni i zabranjeni u Hrvatskoj. Na taj način se ne može širiti zaraza u restoranima. Svi hrvatski restorani po uputama epidemiologa serviraju posebno porcije, na tanjur koji je prije toga dezifinciran i konobar direktno uslužuje gosta. Dakle, ovo apsolutno ne vrijedi za hrvatske restorane – kaže Marin Medak, predsjednik nacionalnog udruženja ugostitelja.

VIDEO: Operite ruke! Pogledajte kako se brzo koronavirus širi u restoranu

Ključne riječi

Komentara 19

PV
prcko.vita
12:43 12.05.2020.

Dobro, dajte se više odlučite, jel idemo u izolaciju pa da virus konačno nestane ili idemo na kolektivno zaražavanje pa tko preživi neka uživa? Koliko vidim, granice se otvaraju, kafići također, znači, idemo na verziju boli nas patka za virus, tko preživi i živjeti će.

DE
decurro
14:02 12.05.2020.

U supermarketu to se ne dogada 🤣

NE
nešperlin
13:26 12.05.2020.

Kod nas u Međimurju ima dosta manjinskih naselja sa jako lošim uvjetima života ( za naša mjerila) pa se nijedan manjinac nije razbolio ( znači da su imuni na viruse i bakterije jer s njima žive stalno). Isto kao u Indiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije